PRETRAGA I AI

Googleova umjetna inteligencija za pretragu polako postaje dostupna javnosti

26.05.2023 u 16:04

Bionic
Reading

Korisnici Search Labsa u SAD-u uskoro će dobiti pozivnice, što znači da bi program uskoro mogao doći i do Europe

Googleova verzija pretraživanja pokretanog umjetnom inteligencijom polako počinje dolaziti do korisnika. Tvrtka je službeno objavila da otvara pristup generativnom iskustvu pretrage (Google Search Generative Experience ili SGE) i drugim laboratorijima za pretraživanje u SAD-u.

Google SGE premijerno je predstavljen na Google I/O 2023 ranije ovog mjeseca. Riječ je o umjetnoj inteligenciji za razgovor koja je integrirana u klasično iskustvo pretraživanja. Ako ste se igrali s Bing AI-je, očekujte sličan ali različit doživljaj, piše Engadget.

Googleovo pretraživanje pokretano umjetnom inteligencijom koristi istu traku za unos na koju ste navikli, za razliku od zasebnog polja chatbota kao u Bingu. Generativni AI se nakon unošenja zahtjeva pojavljuju u zasjenjenom odjeljku ispod trake za pretraživanje (i sponzoriranih rezultatia), ali iznad standardnih web rezultata.

U gornjem desnom kutu rezultata umjetne inteligencije nalazi se gumb koji vam omogućuje da proširite panel i pogledate kartice koje prikazuju izvorne članke. Nakon toga možete postaviti dodatna pitanja tako da dodirnete gumb ispod rezultata.

Google snimku, odnosno snapshot opisuje kao 'ključnu informaciju koju treba razmotriti, s poveznicama za dublje pretraživanje'. Zamislite to kao dio Barda koji je (donekle) neprimjetno umetnut u Google pretraživanje koje već poznajete.

Google Amerikancima također otvara pristup drugim Search Labs-ovima, uključujući Code Tips i Add to Sheets. Code Tips 'iskorištava snagu velikih jezičnih modela za brže i pametnije pisanje koda.' On programerima omogućuje da postave pitanja o programskim jezicima (C, C++, Go, Java, JavaScript, Kotlin, Python i TypeScript), alatima (Docker, Git, školjke) i algoritmima. U međuvremenu, kao što mu ime sugerira, 'Add to Sheets' omogućuje umetanje rezultata pretraživanja izravno u Googleovu aplikaciju za proračunske tablice.

Datum dolaska ovih alata u EU još nije poznat, no vjerujemo da će biti uskoro.