NEZDRAVA HRANA

Imate problema s kolesterolom? Ovo su namirnice koje morate izbjegavati u širokom luku

30.10.2021 u 12:01

Bionic
Reading

Visok kolesterol nažalost česta je pojava i može u konačnici dovesti do ozbiljnih zdravstvenih tegoba, pa ukoliko ste i vi među osobama koje imaju taj problem, morate promijeniti način prehrane

Stručnjaci su jednoglasni kako je jedan od osnovnih preduvjeta kad se radi o stavljanju razine kolesterola pod kontrolu, promjena štetnih prehrambenih navika

Vjerojatno ste i vi čuli savjet kako morate 'održati nisku razinu kolesterola'. Znate li zašto?

Premda je točno kako je našem tijelu potreban kolesterol, pokazalo se da visoke razine povećavaju rizik od srčanih bolesti. To je zato što se masne naslage nakupljaju u krvnim žilama, na kraju ograničavajući protok krvi u arterije - što, ne treba previše objašnjavati nikako nije dobro za zdravlje.

KORISNI SAVJETI

Da, moguće je: Evo kako prehranom držati kilograme pod kontrolom i pri tome se dobro osjećati

Pogledaj galeriju

Nutricionisti i liječni stalno upozoravaju kako postoji popis hrane koju nikako ne bismo smjeli konzumirati ako želimo sačuvati nisku razinu kolesterola u svojem organizmu.

Tu spada i ograničavanje unosa zasićenih masnoća ili konzumacija prerađene hrane, a sve ove strategije pomoći će vam da održite vitalnost i dugovječnost.

Izbjegavajte zasićene masti

Umjesto da se opskrbite namirnicama koje su bogate zasićenim masnoćama poput npr. kolača ili suhomesnatih pokušajte se držati prehrane koja se bazira na povrću i voću. Naime, stručnjaci upozoravaju da nezdrava hrana bogata kalorijama ne koristi našem cjelokupnom probavnom sustavu i može dovesti do zdravstvenih problema. Prehrana koja je puna svježeg povrća i voća nudi nam pak antioksidanse za koje se pokazalo da sprječavaju da razina kolesterola postane problematična. Dakle, držite se svježeg povrća i voća, cjelovitih žitarica te orašastih plodova i mahunarki. Stručnjaci savjetuju da se na jelovniku nalazi što više povrća i voća u različitim bojama kako biste unijeli što više raznovrsnijih nutritijenata u organizam.

Smanjite konzumiraciju alkohola

Pretjerivanje s alkoholom, a to je sve više od jednog pića dnevno za žene ili dva pića dnevno za muškarce, ne treba previše objašnjavati nikako nije dobro za zdravlje. Konzumacija alkohola štetna je organizam na nekoliko različitih razina, a utječe i na visinu kolesterola. Pokazalo se kako smanjenje unosa alkohola u organizam doista smanjuje razinu kolesterola pa svakako izbjegavajte pretjerivanje u pićima.

Izbjegavajte prerađenu hranu

OK, priznajemo kako je teško odoljeti slasnim krafnama no liječnici upozoravaju kako je upravo takva prerađena hrana koja sadrži ugljikohidrate i dodane šećere, iznimno štetna. Dakle, ako redovito konzumirate ovu hranu, vjerojatno ćete vidjeti povećanje razine triglicerida i smanjenje kolesterola lipoproteina visoke gustoće. Iako ugljikohidrati osiguravaju 'gorivo' za tijelo i potrebni su za optimalnu razinu energije, ne bi trebali činiti više od 60 posto vaše prehrane. Umjesto ovakvih namirnica koje podižu razinu kolesterola, razmislite o ukusnim alternativama poput npr. hrane bogate hranjivim tvarima, poput slatkog krumpira, banana, mahunarki, kvinoje, heljde...

Sjedilački način života zamijenite aktivnim

Ukoliko vaš posao uključuje konstantno sjedenje i višesatni rad za računalom tjelovježba se mora naći na vašoj 'to do' listi. Istraživanja su naime pokazala kako je neki oblik vježbanja (npr. fitness) itekako učinkovit u borbi protiv visokog kolesterola. Naravno, to ne znači da odjednom morate istrčati maraton već pronađite aktivnost u kojoj uživate i veselite se. Ako niste raspoloženi za kolektivno vježbanje u zatvorenom prostoru, pronađite neki online tečaj i razgibajte se u udobnosti svojeg doma. Bilo da se radi o vožnji bicikla, planinarenju, tenisu ili jogi, fizička aktivnost bitna je za zdravlje, a sudjelovanje u npr. aktivnosti koju volite pomoći će vam da zadržite naviku kretanja tijela.

SEZONA GRIPE

Evo kako nabildati imunitet i lakše se oduprijeti virozama

Pogledaj galeriju

Ne zanemarujte dugotrajan stres

Užurbana svakodnevica kojoj smo izloženi izaziva stres, no dugotrajna izloženost stresu nije dobra za zdravlje. Kad doživimo kronični stres, pokazale su mnoge studije, to postaje čimbenik rizika za povećanje kolesterola. Uz čimbenike koji utječu na visoku razinu kolesterola, poput loše prehrane, prekomjerne konzumacije alkohola i nedostatak tjelovježbe, tu je i stres s kojim se treba naučiti nositi. Stručnjaci savjetuju kako je učenje tehnika za smanjenje stresa i napetosti uistinu jedna od najvažnijih vještina koja je bitna za dugoročno zdravlje.

Prehranu bez vlakana zamijenite zdravijom opcijom

Osim unosa povrća i voća u organizam osobe koje se bore s kolesterolom trebaju birati hranu bogatu vlaknima. Naime, pokazalo se da hrana bogata vlaknima uspješno snižavaju razinu kolesterola. Tu spadaju orašasti plodovi, grah, zobene pahuljice, cjelovite žitarice te već spomenuto povrće i voće. Povrće i voće daje dodatnu prednost opskrbe tijela antioksidansima i fitonutrijentima pa obavezno nastojte konzumirati dovoljne količine takvih visokovrijednih namirnica.