UOČI SEZONE BOLESTI

Pripremite se za twindemiju: Znate li kojim ćete namirnicama najbolje ojačati imunološki sustav ove jeseni?

24.10.2021 u 08:27

Bionic
Reading

Bundeva, cvjetača, jabuka ili tikvica nisu samo ukusne i slasne, već su savršene za to da ojačamo imunološki sustav uoči uobičajenih jesensko-zimskih viroza, ali i pandemije koronavirusa koja još uvijek ne pokazuje znakove slabljenja, pa liječnici upozoravaju i na tzv. twindemiju - što znači da će se oni s najmanje sreće možda u isto vrijeme morati nositi i s gripom i s covidom-19

Dakle, važno je ojačati imunitet unosom visokokvalitetnih namirnica prepunih vitamina i minerala, a koji će nam pomoći da ove sezone ostanemo što dulje zdravi ili barem da brže ozdravimo ako se razbolimo.

Izvor: Wochit / Autor: Oh My Mag UK

Liječnici stoga upozoravaju na važnost unosa hranjivih namirnica da bismo se uspješnije nosili s virusima i bakterijama jer oni 'vole' organizme oslabljenog imuniteta.

Evo koje su namirnice ključne za 'bildanje' imuniteta, pa ih svakako uvrstite u svoj svakodnevni jelovnik:

Med

Postoji razlog za to što nam med pomaže kad smo bolesni. Istraživanja su pokazala da ima široku lepezu vitamina, minerala, aminokiselina i antioksidanata pomažući da naše tijelo bude zaštićenije od bolesti. Osim toga, pomaže ako vas muči kašalj i izvrstan je izvor energije, što ga čini fantastičnim prirodnim lijekom u kombinaciji s drugim sastojcima za jačanje imuniteta, poput agruma, đumbira i zelenog čaja, savjetuju stručnjaci.

MOĆNI DUETI

Najbolje kombinacije: Saznajte koje su namirnice puno zdravije kad ih jedete zajedno

Pogledaj galeriju

Cvjetača

Cvjetača je savršen dodatak pizzi, riži, mesnim obrocima... I izvrstan dodatak vašem imunološkom sustavu. Ovo povrće prepoznatljivog izgleda je i odličan izvor vitamina C. Baš kao i njezini srodnici iz porodice krstašica, cvjetača također ima mnogo antioksidanata koji pomažu u borbi protiv upala. Pripremite je s jesenskim povrćem poput slatkog krumpira ili prokulicama za ukusan i zdrav obrok.

Prokulica

Kylene Bogden, registrirana dijetetičarka i savjetnica za wellness iz Love Wellnessa, upozorava da je ovo povrće savršena jesenska namirnica i prava riznica zdravlja.

'Riječ je o jednoj od najmoćnijih krstašica koje možemo naći na tržištu, a prokulice mogu poslužiti ne samo kao prirodno sredstvo za detoksikaciju tijela, već su više nego odličan izvor vitamina C i B6, vlakana i kalija', kaže Bogden.

Jabuka

Jabuke su više nego dobar odabir za 'bildanje' imunološkog sustava. 'One su izvrstan izvor vlakana i vitamina C, uz kalij, vitamin K, mangan i vitamine B. Stoga svakako uvrstite kuhane ili pasirane jabuke ove jeseni na svoj svakodnevni meni', rekla je Bogden.

Agrumi

Vitamin C, odnosno askorbinska kiselina kojima obiluju agrumi poput omiljenih mandarina ili naranči, jedan je od najvećih zaštitnika organizma. Osim što štiti od uzročnika prehlade i gripa, vitamin C bori se protiv dijabetesa, moždanog udara i visokog krvnog tlaka.

Kurkuma

Kurkuma je najbolji saveznik u borbi protiv upala, kada je ugrožen imunološki sustav. 'Kurkuma je jedan od najmoćnijih začina. Ovaj začin specifične boje odličan je u borbi protiv upala i na staničnoj razini, a omiljenim jesenskim jelima daje bogatu narančastu boju', savjetuje Bogden.

BORCI PROTIV UMORA

Ovih sedam namirnica podići će vam energiju više nego šalica kave

Pogledaj galeriju

Bundeva

Samo šalica kuhane bundeve sadrži više od 450 posto količine vitamina A koji vam je dnevno potreban. Ne samo da vitamin A sadrži superzvjezdani antioksidant, već može pomoći u jačanju imunološkog sustava. Osim toga, vitamin A neophodan je tijekom trudnoće, pomažući u održavanju staničnog rasta i razvoja fetusa.

Brusnica

'Brojna istraživanja pokazala su da fitokemikalije u brusnicama imaju velike antioksidativne i antimikrobne učinke na tijelo', kaže registrirana dijetetičarka Tracy Lockwood Beckerman. Sve je više dokaza koji pokazuju da fitokemikalije u brusnicama mogu potaknuti zdravo starenje. Osim toga, rekla je, konzumiranje brusnica može potaknuti imunitet, što pomaže u borbi protiv infekcija.

Kruška

Osim što su dobar izvor vitamina C koji jača imunitet, kruške sadrže pektin, vlakno koje hrani zdrave crijevne bakterije. U istraživanju na tu temu, ova vrsta vlakana povezana je s regulacijom imunološkog sustava, što je vrlo važno u borbi protiv prehlade, gripe i ostalih infekcija.

Jogurt

Osim što ova za mnoge omiljena namirnica sadržava probiotike, tzv. dobre bakterije koje održavaju balans crijevne flore te omogućavaju zdravu probavu, jogurt je odličan za imunitet.

KORISNI SAVJETI

Ne izbjegavajte ih, ove vam namirnice mogu pomoći da se osjećate bolje pa im pronađite mjesto na svakodnevnom jelovniku

Pogledaj galeriju