Što gledati na Tjednu suvremenog plesa

Što gledati na Tjednu suvremenog plesa

29.05.2014 u 10:40

Bionic
Reading

Premijerom predstave "Pokret-ač" Studija za suvremeni ples i koreografkinje Aleksandre Janeve Imfeld, koja propituje originalnost, kopiranje i vlasništvo nad idejama, osobito nad onima u domeni pokreta, u Zagrebačkom plesnom centru otvoren je 31. Tjedan suvremenog plesa, koji do 7. lipnja u Zagreb, Rijeku i Karlovac donosi tridesetak predstava s dvjestotinjak domaćih i inozemnih plesača.

Predstava "Pokret-ač", nastala u koprodukciji i suradnji s Hrvatskim institutom za pokret i ples kroz projekt Tjedna suvremenog plesa, izvedena je na pozornici ZPC-a u razini s publikom što je, napomenula je umjetnička ravnateljica Mirna Žagar, najbliže što gledatelji mogu biti mjestu "na kojem počinju i završavaju snovi". Tjedan prvi put otvaramo s hrvatskom produkcijom i u ovom prostoru koji je godišnje rezidencija i za dvadesetak produkcija, dodala je Žagar.

Otvorivši festival, zamjenica gradonačelnika Vesna Kusin, istaknula je kako je Tjedan i ove godine okupio vodeća plesna imena iz cijelog svijeta, pa Zagreb ponovno postaje središte i susretište plesnih profesionalaca te plodna tribina za razmjenu informacija na području umjetnosti plesnog pokreta.

Na otvorenju je bio i predsjednik Ivo Josipović, a u ime Ministarstva kulture pomoćnik ministrice Vladimir Stojsavljević.

Pokret-anje zvuka

Prvi dan najvećeg regionalnog plesnog festivala bio je rezerviran i za predstave "Drugi mitovi" Jonaha Bokaera, američkog koreografa i medijskog umjetnika, ostvarena kroz međunarodnu suradnju plesača iz Hrvatske, Mađarske, Austrije i Slovenije i "From the Waltz to the Mambo" Milana Újvarija u produkciji mađarskog Radioballeta, solo koji kombinira plesne, kazališne i pantomimske elemente te za koncert grupe Mind Itches na krovnoj terasi ZPC-a.

Tijekom Tjedna Zagrebački plesni ansambl također će imati premijernu izvedbu, u ZKM-u će izvesti predstavu "Rekvijem za Z." u koreografiji Snježane Abramović Milković.

Kao jedna od atrakcija najavljen je nastup britanske skupine Candoco Dance Company iz Londona, koji će u zagrebačkom HNK će izvesti predstave "Set and Reset/Reset" i "Notturnino". U HNK-u će gostovati i ansambl iz Izraela Batsheva Dance Company, s predstavom "Max" Ohada Naharina te belgijska skupina Ultima Vez i koreograf Wim Vandekeybuys, koji prvi put dolaze u Zagreb, s predstavom "What the Body Does Not Remember".

Među ostalima, na festival dolaze Impure Company i Hooman Sharifi s predstavom "On the Way to Order", mladi španjolski koreograf Sharon Fridman s "Caida libre" i "Hasta donde...?", bivši prvak pariške opere Pedro Pauwels s predstavom "Sors" i škotski koreograf Billy Cowie s radovima "Art of Movement" i "Dark Rain".

Uz svjetski priznate umjetnike, festival tradicionalno predstavlja hrvatske plesne skupine, primjerice Integrirani kolektiv za istraživanje pokreta, koji uvodi plesače s invaliditetom u suvremeno-plesne programe, premijerno će izvesti predstavu "Magnolia (ili prkos) & From Body to Body".

Središnji dio festivala je u Zagrebačkom plesnom centru, a program se održava i u HNK, Muzeju suvremene umjetnosti, Zagrebačkom kazalištu mladih, Kulturnom centru Travno i Kazalištu teatar &TD te u Rijeci u dvorani Filodrammatica na Korzu, a u Karlovcu u dvorcu Stari grad Dubovac.

Tjedan je domaćin dva EU projekta, "Unlimited Access" i "Beyond Front", a popratni program donosi radionice, plesnjake, okrugli stol, te razgovor o tome "Vole li mediji ples?

Više informacija na službenoj stranici TSP