projekt trinity

Volkswagen namjerava graditi novu tvornicu za e-automobile: Cilj je svakih deset sati izraditi jedno vozilo

10.11.2021 u 13:41

Bionic
Reading

Jedan od razloga odluke o gradnji nove tvornice svakako leži i u činjenjici da se VW žestoko bori s ozbiljnim konkurentom kao što je to Tesla, američki proizvođač isključivo električnih automobila

Volkswagen je u utorak objavio kako želi izgraditi potpuno novu tvornicu za svoj projekt električnog automobila Trinity na zelenom terenu u blizini Wolfsburga. Ralf Brandstätter, šef marke VW, je izjavio kako najveća europska automobilska tvrtka planira potpuno novu tvornicu graditi na zelenom terenu izvan tvorničke ograde glavne tvornice u sjedištu VW-a u Wolfsburgu.

Iako još nije donesena konačna odluka o točnoj lokaciji, Brandstätter je rekao: 'Ovo će nam omogućiti da Wolfsburg pretvorimo u globalni svjetionik za najmoderniju i učinkovitiju proizvodnju vozila u roku od pet godina'. Ipak, konačna odluka još nije donesena, jer ju tek mora odobriti Nadzorni odbor. Iako je sljedeći sastanak prvotno bio planiran za ovaj petak (12. studenog), isti je odgođen za 9. prosinca.

Žestoka konkurencija u proizvodnji e-automobila

Jedan od razloga odluke o gradnji nove tvornice svakako leži i u činjenjici da se VW žestoko bori s ozbiljnim konkurentom kao što je to Tesla, američki proizvođač isključivo električnih automobila. Naime, poznata je činjenica da je Elon Musk pri kraju s gradnjom svoje gigatvornice u Grünheideu, pokraj Berlina, koja bi značajno mogla podignuti produktivnost njihove ukupne proizvodnje. Prvi automobili iz Teslinog novog postrojenja bi trebali izaći prije kraja ove godine.

Nije tajna da je upravo dr. Herbert Diess, izvršni direktor Volkswagen Grupe, pozvao osobno šefa Tesle Elona Muska na izravno uključenje u video pozivu u listopadu na sastanku 200 Volkswagenovih top-menadžera, okupljenih na 'The leadership summit-u 2021' u austrijskom turističkom gradiću Alpbachu. Sudjelovanje Elon Muska na okupljanju VW Grupe pokazuje kako Diess i Musk imaju duboko poštovanje jedan prema drugom. Muskovo pojavljivanje također pokazuje da je Diess voljan promijeniti svoj način razmišljanja, a to je nešto u što šef VW Grupe vjeruje da svi u Volkswagen AG-u trebaju proći kako bi se natjecali s novim proizvođačima automobila.

Cilj je deset sati za izradu jednog automobila

Poznata je i činjenica da u ovom trenutku Tesli treba deset sati da jedno vozilo siđe s proizvodne trake. VW-u je trenutno potrebno oko tri puta više vremena za to u svojoj tvornici e-automobila u Zwickauu. Sukladno tomu je Brandstätter izjavio: 'Vrijeme proizvodnje od deset sati po automobilu vjerojatno je izvedivo na planiranoj Trinity liniji.'

Očekuje se da će Volkswagenov projekt Trinity u potpunosti započeti 2026. godine. Ovo je potpuno redizajniran sustav vozila u kojem će se koristiti moderni električni pogoni i uglavnom samoprogramirani softver, umrežavanje i tehnologije autonomne vožnje iz VW-a. Na ovoj tehničkoj osnovi planira se izraditi više od 40 milijuna automobila.

Radničko vijeće VW-a je nedavno kritiziralo činjenicu da izvršni direktor Diess nije imao dovoljnu strategiju za veće korištenje lokacije u Wolfsburgu. Sredinom listopada dodatno su uzbrukale navodne Diessove izjave prema kojima bi zbog prelaska na električna vozila u Njemačkoj moglo biti ukinuto do 30.000 radnih mjesta.

Hoće li ovim ambicioznim planovima za gradnju nove tvornice interne kritike prestati, ostaje za vidjeti. U svakom slučaju, radničko vijeće je prvo pozdravilo projekt. 'Izgradnjom druge tvornice u Wolfsburgu osigurajte zaposlenje kao ovdje', rekla je šefica radničkog vijeća Daniela Cavallo.