Automotive INNOVATIONS 2021

[FOTO] Najnovija studija pokazala: Volkswagen inovativniji od Tesle, a Continental među dobavljačima dijelova

Volkswagen je najbolji među proizvođačima automobila, a Continental među dobavljačima

Volkswagen je najbolji među proizvođačima automobila, a Continental među dobavljačima

Izvor: Promo fotografije / Autor: CAM/Grafička obrada:Z.M.

Njemački se proizvođači automobila nalaze na samom vrhu ažurirane ljestvice Centra za automobilski menadžment, a VW predvodi i zajedno s Daimlerom ostavljaju čak i Teslu iza sebe. Međutim, nova konkurencija ne spava

U međunarodnoj usporedbi proizvođača automobila, Volkswagen donosi najviše tehnoloških inovacija. Ovo je rezultat godišnjeg rangiranja inovacija njemačkog Centra za automobilski menadžment (Center of Automotive Management - CAM). 'Njemački proizvođači automobila za sada su jako dobri s gledišta inovacija', rekao je direktor CAM-a Stefan Bratzel. Po prvi put tri kineske automobilske grupe također su se našle u prvih deset na ljestvici inovacija.

Studija AutomotiveINNOVATIONS 2021 pokazala je kako stvari stoje za 2020. godinu

Studija AutomotiveINNOVATIONS 2021 pokazala je kako stvari stoje za 2020. godinu

Izvor: Promo fotografije / Autor: CAM/Grafička obrada:Z.M.

Za rangiranje, stručnjaci za automobile su analizirali tehnološke inovacije 30 svjetskih proizvođača automobila s ukupno oko 80 marki automobila. 654 tehnološke inovacije zabilježene su pojedinačno i ocijenjene prema kriterijima poput originalnosti i korisničke koristi. Rezultat: Volkswagen je postigao vrijednost indeksa 149 s ukupno 67 inovacija, uključujući 24 svjetske, te je tako dospio na prvo mjesto ispred Daimlera s vrijednošću indeksa 133. Tvrtka sa sjedištem u Wolfsburgu već je i prošle godine bila na vrhu ljestvice. Treće mjesto pripalo je Tesli s vrijednošću indeksa 93.

Volkswagen ID.3 na proizvodnoj traci

Volkswagen ID.3 na proizvodnoj traci

Izvor: Promo fotografije / Autor: Oliver Killig

Volkswagen je bio posebno dobar u inovacijama na području elektromobilnosti i korisničkog sučelja, kako je objasnio Bratzel. Daimler je impresionirao inovacijama na području autonomne vožnje. Tesla se poboljšala za tri mjesta u odnosu na prethodnu godinu, između ostalog i zbog velike snage punjenja i raspona svojih modela.

CAM AutomotiveINNOVATIONS 2021

CAM AutomotiveINNOVATIONS 2021

Izvor: Promo fotografije / Autor: CAM

AutomotiveINNOVATIONS 2021

Ovogodišnje izvješće identificira buduće trendove 30 automobilskih grupa i inovativnih startupova s ​​oko 80 robnih marki iz Europe, Japana, SAD -a i Kine, između ostalih, na temelju gotovo 650 kategoriziranih i pojedinačno procijenjenih inovacija u tehnologiji vozila za 2020./21.

Studija je podijeljena u dva glavna dijela:

  1.  Detaljna objašnjenja temeljena na tablicama o tehnološkim trendovima iz područja alternativnih pogona i elektromobilnosti, autonomne vožnje i sigurnosti, sučelja i umrežavanja
  2.  Inovacijski profili najvažnijih proizvođača i dobavljača, kao i ljestvice najinovativnijih automobilskih tvrtki, marki i modela
Mercedes-Benz EQ - novi EQS

Mercedes-Benz EQ - novi EQS

Izvor: Promo fotografije / Autor: Mercedes-Benz AG

Japanci i Francuzi podbacili

BMW je također dobro prošao s 88 indeksnih bodova te je dospio na četvrto mjesto. Kineski proizvođač SAIC slijedi na petom mjestu, a s Great Wall-om i Geelyjem još dvije kineske automobilske tvrtke ušle su u prvih deset na svijetu. S druge strane, japanske i francuske korporacije našle su se na dnu ljestvice inovacija. Najveći svjetski proizvođač automobila, Toyota, bila je tek na 13. mjestu, Honda na 18. Renault i PSA (sada Stellantis) stoje lošije nego prošle godine te su došli na 14. odnosno 17. mjesto.

Tesla Model 3 na superpunjaču

Tesla Model 3 na superpunjaču

Izvor: Promo fotografije / Autor: Tesla

'Paradigmatska promjena u autoindustriji može se savladati samo kroz visoku razinu inovativnosti aktera', objasnio je Bratzel. Međutim, mnogi proizvođači automobila nisu imali potrebne resurse i vještine za uspješan razvoj inovacija. Stoga ovise o opsežnoj suradnji. Njemački proizvođači automobila dosad su se dobro snašli u smislu inovacija. U budućnosti će se, osim s Teslom, 'morati nositi i s novim, inovativnim konkurentima iz Kine koji su dobro pozicionirani u jezgri elektromobilnosti, umrežavanja i autonomne vožnje', upozorio je Bratzel.

Geely Vision Starburst

Geely Vision Starburst

Izvor: Promo fotografije / Autor: Geely

Kako stoje dobavljači u autoindustriji?

Osim samih proizvođača automobila, ova jestudija analizirala i kako stoje dobavljači dijelova i komponenti bez kojih niti jedan proizvođač na svijetu ne bi mogao sastaviti niti jedno svoje vozilo. Tako prema ovoj studiji, 25 najjačih dobavljača među gornjih 100 imaju prijavljenih 209 inovacija u pošloj godini.

  • +8
  • +5

AutomotiveINNOVATIONS 2021

Izvor: Promo fotografije / Autor: BMW

Najbolje stoji njemačka multinacionalka Continental s 29 inovacija, mnogima najpoznatiji kao dobavljač guma za vozila, ali njihove su aktivnosti mnogo šire od samih pneumatika. Continental AG je specijaliziran za proizvodnju automobilskih dijelova, kočione sustave, unutarnju elektroniku, sigurnost automobila, komponente pogona i šasije, tahografe, gume i druge dijelove za automobilsku i transportnu industriju.

Ovako stoje dobavljači automobilskih proizvođača

Ovako stoje dobavljači automobilskih proizvođača

Izvor: Promo fotografije / Autor: CAM/Grafička obrada:Z.M.

Drugo mjesto među 25 najboljih dijele Bosch i ZF, tvrtka najpoznatija kao proizvođač mjenjača, sa po 17 inovacija u 2020. Slijedi 13 tvrtki koje su male između 5 i 10 inovacija, a sve ostale po 5 inovacija u prošloj godini.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!