zaštita životinja

Novi problemi za Teslu; uspavane zmije zaustavljaju krčenje šuma na mjestu buduće tvornice pokraj Berlina

08.12.2020 u 15:52

Bionic
Reading

Udruge za zaštitu okoliša NABU i Zelena liga podnijele su u ponedjeljak hitnu prijavu protiv krčenja šuma koju je zatražio Tesla, a već odobrila Državna agencija za okoliš

U pripremi terena za izgradnju prve europske tvornicu Gigafactory 4, američkog proizvođača električnih automobila Tesla, u Grünheideu pokraj Berlina planirano je i raščisćavanje većeg šumskog područja, no čini se da to ne ide kako je i planirano. Naime, Upravni sud u Frankfurtu (na Odri) zaustavio je u ponedjeljak navečer hitnom odlukom daljnje čišćenje mjesta tvornice u Grünheideu.

Iako, konačna odluka još nije donesena od strane suda, izvođaču radova je naloženo privremeno zaustavljanje krčenja šuma terena za buduću tvornicu. Razlog je prilično zanimljiv, ali i opravdan, jer ekolozi tvrde da sječa više drveća može ugroziti hibernirajuće zime u šumi. Poznato je da su zmije kao hladnokrvne životinje tijekom hladnijeg perioda godine prisiljene na hibernaciju, odnosno na zimski san, kako bi preživjele do dolaska toplijih dana.

Udruge za zaštitu okoliša NABU i Zelena liga podnijele su u ponedjeljak hitnu prijavu protiv krčenja šuma koju je zatražio Tesla, a već odobrila Državna agencija za okoliš. U ponedjeljak prije tjedan dana Njemački Državni ured za okoliš odobrio je da Tesla može očistiti dodatnih 82,8 hektara šume za izgradnju svoje tvornice. Prema informacijama, Tesla treba mjesto za cjevovode i za skladišta. Tijekom početnog krčenja šume već je očišćeno područje od 92 hektara.

  • +2
Tesla Gigafactory 4 Izvor: EPA / Autor: JOHN G. MABANGLO

'Budući da se može pretpostaviti da će uklanjanje 82,9 hektara šumske površine potrajati samo nekoliko dana, daljnje čekanje s ovom odlukom praktično bi dovelo do rješenja sadašnjeg pravnog spora', stoji u sudskom nalogu.

Tesla planira godišnje izraditi oko 500.000 kompaktnih vozila Model 3 i Model Y. Do sada je tvrtka gradila putem pojedinačnih privremenih odobrenja, jer se još uvijek čeka potpuno odobrenje za zaštitu okoliša savezne države Brandenburg. Već je od ranije poznato da zaštitari prirode i lokalno stanovništvo strahuju od negativnih posljedica na okoliš, o čemu smo i mi nedavno pisali.