vw i tesla

[FOTO] Suradnja žestokih konkurenata: Herbert Diess pozvao Elona Muska da održi predavanje za dvjestotinjak VW menadžera

19.10.2021 u 15:54

Bionic
Reading

Elon Musk, kao gost iznenađenja se pridružio na video razgovoru, a bez obzira na to što je njegova tvrtka najjači konkurent VW-u misli da će njemački automobilski koncern uspjeti u transformaciji ukoliko ju provedu punom snagom

Koji puta nam se učini da svijet doista može biti savršeno mjesto za život, a jedan od dokaza ovoj tvrdnji je mnogima nenajavljeni video poziv Herberta Diessa, izvršnog direktora Volkswagen Grupe, Elonu Musku, šefu amričke marke električnih automobila Tesla.

Da stvar bude još bolje, ovaj se video poziv dogodio prošlog četvrtka pred 200 Volkswagenovih top-menadžera, okupljenih na 'The leadership summit-u 2021' u austrijskom turističkom gradiću Alpbachu.

Sudjelovanje Elon Muska na okupljanju VW Grupe pokazuje kako Diess i Musk imaju duboko poštovanje jedan prema drugom. Muskovo pojavljivanje također pokazuje da je Diess voljan promijeniti svoj način razmišljanja, a to je nešto u što šef VW Grupe vjeruje da svi u Volkswagen AG-u trebaju proći kako bi se natjecali s novim proizvođačima automobila. Evo što je o tom susretu rekao sam Diess na svom Linkedin profilu:

'Trebamo novi način razmišljanja u Volkswagen AG-u da se upustimo u novo natjecanje! Nakon tri dana s 200 najboljih menadžera iz cijelog svijeta uvjeren sam: imamo sve što nam je potrebno za rješavanje izazova. Prava strategija, prave kompetencije, pravi menadžerski tim. Možemo to učiniti - ali sada moramo isporučiti rezultate.

Bilo je sjajno upoznati kolege osobno i razgovarati o tome kako da transformiramo Grupu što je brže moguće. Jedna velika tema: naše sjedište u Wolfsburgu, naše najveće i najtradicionalnije mjesto. S Trinity-jem ćemo ga revolucionirati kako bi se natjecali s Teslom u Grünheideu (pokraj Berlina) gdje će izgraditi automobile s impresivnom brzinom i produktivnošću. Ralf Brandstätter (šef marke Volkswagen) već ima mnogo ideja kako izgraditi novu tvornicu unutar stare.

U prošlosti smo učinili mnogo pravih stvari, u starom svijetu Volkswagen je jak, ali ne postoji jamstvo za novi svijet. To je ključni trenutak za našu tvrtku. Erin Meyer (profesorica na INSEAD-u, jednoj od vodećih međunarodnih poslovnih škola) nam je rekla o impresivnoj i fascinantnoj transformaciji koju je Netflix prošao - inspirativno. Mi smo danas daleko od toga, ali trebamo tamo doći: brže odluke, manje birokracije, više odgovornosti.

Elon Musk, kao gost iznenađenja nam se pridružio na video razgovoru u večernjim satima. Sretan sam čuti da čak i naš najjači konkurent misli da ćemo uspjeti u tranziciji ako provedemo transformaciju punom snagom. Jedan primjer za brzinu Tesle: Oni se dobro drže u nestašici čipova - razlog: razvijaju vlastiti softver. Unutar samo 2-3 tjedna imali su novi softver koji omogućuje korištenje različitih čipova. Impresivno.

Dobra tri dana u Alpbachu, sjajan program - hvala na organizaciji, Alexander Hiller & Team! Sada moramo krenuti dalje. Revolucionizirajmo Wolfsburg, Volkswagen & napravimo najveću transformaciju u povijesti naše Grupe stvarnosti.'