OI TOKIO 2020.

Toyota će za Olimpijske igre u Tokiju imati posebna električna vozila

26.08.2019 u 16:03

Bionic
Reading

Najveći japanski proizvođač nastoji se transformirati iz tradicionalnog proizvođača automobila u novu tvrtku za mobilnost, a Olimpijske igre u domaćem Tokiju idealna su prilika za to

Toyota će na sljedećim ljetnim Olimpijskim igrama u Tokiju predstaviti oko 3700 vozila i proizvoda za mobilnost,a gotovo svi su elektrificirani, uključujući futuristički samovozeći automobil koji će pratiti olimpijsku baklju i voditi utrku u maratonu. Kao glavni sponzor Olimpijskih igara 2020., Toyota je objavila svoje planove u obliku press izdanja u petak prošlog tjedna, pod nazivom 'Mobilnost za sve'. Najveći japanski proizvođač automobila rekao je da će njegova flota olimpijskih vozila imati najmanji trag emisija do sada zahvaljujući njegovom oslanjanju na elektrifikaciju. U Autozoni smo već prije dva mjeseca pisali o novih šest električnih modela koji trebaju izaći na tržište iduće godine.

Takozvani Concept-i bit će radna verzija koncepta koji je predstavljen 2017. Toyota je rekla da će vozilo pokazati razinu sposobnosti autonomne vožnje i tehnologiju 'razgovor s agentima' razine 4, koja koristi umjetnu inteligenciju za 'razumijevanje' i interakciju s ljudima. Ostaje još samo vidjeti hoće li se Concept-i voziti sam za vrijeme obavljanja svojih dužnosti oko pratnje olimpijske baklje i vođenja maratonske utrke.

Usprkos zanimljivom izgledu, prepunom bočnih prozora, s klinastom siluetom i skrivenim stražnjim gumama, Concept-i i dalje ima konvencionalni upravljač.

Također će imati oko 500 svojih limuzina Mirai s pogonom na vodikove gorive ćelije kako bi pomagala ljudima da se prebace između sportskih događanja.

Toyotin olimpijski plan uključuje malu flotu autonomnih kutijastih vozila dugih 5,3 metra, koja će moći prevesti do 20 putnika ili četiri osobe u invalidskim kolicima i sedam stajaćih putnika. Najmanje desetak ovih vozila nazvanih e-Palette prevozit će osoblje i sportaše oko olimpijskog i paraolimpijskog sela. Fotografije šatla crno-bijele boje pokazuju da su na njemu montirani lidar senzori s prednje, stražnje strane, krova i s bočnih strana. Ovo je dosad najjasnija slika vozila čiji je koncept prikazan na Sajmu potrošačke elektronike 2018. godine u Las Vegasu.

Vozilo e-Palette je za Toyotu kamen temeljac mobilnosti kao usluge. U budućim primjenama razvila bi podvozje i platformu te pustila drugima da prilagode školjku. E-Palette će imati sposobnost samovožnje razine 4, ali operater će i dalje biti u vozilu kao ljudska podrška autonomnoj vožnji. Niska podnica vozila tek je malo viša od pločnika, što olakšava pristup svima.

Otprilike 200 APM jedinica za pomoć sudionicima s posebnom mobilnošću treba putovati unutar mjesta održavanja sportskih događaja u Tokiju 2020. godine, poput Olimpijskog stadiona i teniskog parka Ariake za last mile prijevoz i pomoćne aktivnosti.

Zaokruživanje Toyotine vizije mobilnosti niz je osobnih uređaja za pokretljivost koji će biti raspoređeni u pješačkim zonama oko mjesta poput olimpijskog stadiona ili teniskog parka.

Toyota planira ponuditi stajaći tricikl, sjedeći skuter i mini vučno vozilo koje se prikvači za invalidska kolica i vuče ih. Sva tri mobilna rješenja su na baterije s dometom od najmanje 10 kilometara.

Nastojeći se transformirati iz tradicionalnog proizvođača automobila u novu tvrtku za mobilnost, Toyota kaže kako priprema 300 tih uređaja za osiguranje i medicinsko osoblje.

  • +16
Toyota za OI Tokyo 2020. Izvor: Promo fotografije / Autor: Toyota