Toyota ubrzava svoje planove

Ovo su prve slike električnih vozila Toyote! Već sljedeće godine stiže čak šest modela

11.06.2019 u 11:30

Bionic
Reading

Da bi mogla podmiriti količine električnih baterija za svoje nove modele, potpisala je i partnerske ugovore s dvije vodeće kineske tvrtke u proizvodnji baterija

Toyota je objavila da će ubrzati svoje ranije donesene planove za električna vozila pa je rok s 2030. pomaknula na 2025. godinu. To je punih pet godina brže od onog što smo svi očekivali, ali je objavila i partnerske odnose s novim proizvođačima baterija kako bi osigurala opskrbu jer je predstavila slike nadolazećih potpuno električnih automobila. Međutim, plan elektrifikacije japanskog proizvođača automobila još uvijek je u velikoj mjeri usredotočen na hibride umjesto na potpuno električna vozila.

Tijekom brifinga s novinarima ovog tjedna izvršni potpredsjednik Toyote Shigeki Terashi izjavio je da planiraju elektrificirati polovinu svoje globalne palete modela do 2025. godine. Neki proizvođači automobila koriste izraz 'elektrificirana vozila' kada se govori o planovima za električna vozila i da bi govorili o mješavini hibridnih (HEV), plug-in hibridnih (PHEV) i električnih (BEV) vozila. No ako uzmemo Toyotu i njezinu reputaciju pionira u hibridnim automobilima, odnosno automobilima s pogonom na gorive ćelije (model Mirai), onda možemo i primijetiti da ponešto kasni u proizvodnji isključivo električnih vozila na baterije. I taj problem nastoji ubrzano riješiti.

  • +7
Paleta električnih vozila na baterije Toyote Izvor: Promo fotografije / Autor: Toyota

No Terashijev govor nazvan je 'Cilj popularizacije BEV vozila' i iz njega se može izvući sljedeće: 'Nismo promijenili našu politiku prema električnim vozilima na baterije. Ne prebacujemo svoj fokus na davanje prioriteta električnim vozilima na baterije, niti napuštamo našu strategiju vozila s pogonom na gorive ćelije.' Ipak, pokazao je spremnost da Toyota više ulaže u električna vozila s baterijama. Takva vozila zahtijevaju više baterija po vozilu i stoga će Toyota osigurati dovoljne količine jer je objavila i partnerstvo s kineskim proizvođačima baterija, tvrtkama Contemporary Amperex Technology (CATL) i BYD iz Shenzena.

Terashi je nadalje rekao: 'Smatramo se proizvođačima baterija za električne automobile još otkako smo razvili bateriju za Prius. Ali može postojati jaz između količine baterija koje možemo proizvesti i količine baterija koje trebamo.' Partnerstvo s dvama kineskim proizvođačima baterija nije slučajnost. Toyota predviđa da će velik dio prodaje BEV-a otići prema Kini, koja je uvela strože propise kako bi potaknula prodaju električnih automobila.

Predstavili su nova električna vozila kratkog dometa, za koje Toyota kaže da su to modeli za 'globalnu implementaciju'. Japanski proizvođač automobila prethodno je govorio o lansiranju svog prvog potpuno električnog vozila u 2020. godini.

Jedan od šest novih električnih vozila je, predvidljivo, kompaktni crossover za koji su Toyota i Subaru nedavno najavili da će zajednički razvijati. Platforma na kojoj će biti izgrađeno to vozilo bit će prilagođena za ostalih pet EV-ova koje je Toyota istaknula, a naziva tu platformu 'e-TNGA' u odnosu na modularnu arhitekturu TNGA, koja se polako širi u njihovim udarnim modelima s klasičnim pogonom, kao i hibridima, bilo da se radi o osobnim automobilima, bilo SUV vozilima.

Prema Toyoti, e-TNGA će moći smjestiti elektromotor ispred (za pogon na prednjim kotačima), straga (za pogon na stražnje kotače) ili na oba mjesta (pogon na sva četiri kotača). Položaj prednjih sjedala i baterija bit će fiksni, ali će međuosovinski razmak platforme biti fleksibilan kako bi omogućio različite veličine vozila. Tu će biti i mali automobil (koji će se razviti sa Suzukijem i Daihatsuom), kao i još jedan maleni crossover (koji je nagoviješten kao električna verzija C-HR crossovera), kompaktna limuzina, minivan i SUV srednje veličine.