emisija stakleničkih plinova

Tko je najzeleniji od svih? Green NCAP pokreće novu nagradu za procjenu životnog ciklusa

19.10.2023 u 15:25

Bionic
Reading

Ovo je prvi put da organizacija nagrađuje automobile na temelju rezultata njihove procjene životnog ciklusa. Četiri su automobila dobila nagradu LCA: Dacia Spring, ORA Funky Cat, Renaultov električni Megane E-Tech i Tesla Model 3

Green NCAP pokreće nagradu za procjenu životnog ciklusa (LCA ili Life Cycle Assessment) kako bi istaknuo automobile s pet zvjezdica s najmanjim utjecajem na klimu tijekom cijelog životnog vijeka vozila. Ovo je prvi put da organizacija nagrađuje automobile na temelju rezultata njihove procjene životnog ciklusa. Četiri su automobila dobila nagradu LCA: Dacia Spring, ORA Funky Cat, Renaultov električni Megane E-Tech i Tesla Model 3. Ovom nagradom Green NCAP potiče potrošače da naprave 'zeleniji izbor' i razmotre automobil cijeli životni ciklus, ne samo njegov pogonski sklop. Uveden je vizualni pečat kako bi se stvorilo jasno prepoznavanje ekološke vrijednosti koju nagrada predstavlja.

'Od 2019. Green NCAP-ove ocjene zvjezdicama pružaju potrošačima jednostavan način za usporedbu ekoloških performansi novih automobila na cesti pod identičnim uvjetima vožnje. LCA informacije nadopunjuju ocjenu jer procjenjuju cjelokupni utjecaj vozila na okoliš, uzimajući u obzir čimbenike poput proizvodnje, opskrbe energijom i kraja životnog vijeka.'

'Vjerujemo da ova nagrada pomaže potrošačima u donošenju informiranog i ekološki prihvatljivijeg izbora o istinskoj održivosti njihovih automobila – bit će istinska razlika u širokom izboru električnih automobila koji su trenutno u ponudi na tržištu. Štoviše, nadamo se da će nagrada djelovati kao katalizator za industriju da uvede inovacije i ubrza svoj razvoj održivijih automobila.' rekao je dr. Aleksandar Damyanov, tehnički menadžer Green NCAP-a.

Green NCAP testiranja automobila Izvor: Promo fotografije / Autor: Green NCAP

Što je Green NCAP?

Green NCAP neovisna je inicijativa koja promiče razvoj automobila koji su čisti, energetski učinkoviti i nisu štetni za okoliš. Cilj mu je poboljšati kvalitetu zraka koji udišemo, povećati upotrebu resursa koji se koriste za prijevoz putnika i smanjiti globalno zagrijavanje.

Emisije nekoliko zagađujućih plinova regulirane su zakonodavstvom u EU. Svi automobili koji se prodaju u Europi moraju proći homologacijska ispitivanja kako bi pokazali da njihova emisija ugljičnog monoksida, dušikovih oksida, neizgorjelih ugljikovodika i čestica ne prelazi određene kritične.

Samo za one s pet zelenih zvjezdica

Nagrada LCA dodjeljuje se samo onim vozilima s pet zvjezdica, testiranim od 2022., koja su među najboljim performansama za LCA. Trenutačno su to vozila s emisijama stakleničkih plinova u ukupnom životnom ciklusu jednakim ili manjim od 120 g CO2/km, na temelju Green NCAP LCA metodologije i postavljenih europskih prosječnih vrijednosti.

Od 2022. Green NCAP provodi procjenu životnog ciklusa za svaki testirani automobil, analizirajući njegov utjecaj od 'kolijevke do groba', tj. od trenutka kada je proizveden, kroz životni vijek uporabe i, konačno, njegovo uništenje i kraj upotrebe, uključujući određeni stupanj recikliranja. Niže emisije iz proizvodnje i održavanja, zajedno s minimalnom proizvodnjom klimatski štetnih emisija tijekom uporabe, značajno smanjuju negativan utjecaj na okoliš. Prijašnje analize Green NCAP-a pokazale su da lakša vozila s manjim baterijama imaju jasnu prednost u smanjenju štete za okoliš.

Green NCAP snažno potiče proizvođače da prepoznaju životni ciklus kao kritičan dio razvoja vozila i da dijele detaljne informacije koje se odnose na vlastitu proizvodnju vozila. Kako biste vidjeli je li vaš automobil ocijenjen za LCA izvedbu, kliknite na ovu poveznicu.