jedinstveni alat

[FOTO/VIDEO] Green NCAP lansirao LCA; Razumijevanje stvarnog utjecaja vozila na okoliš tijekom njegovog životnog ciklusa

05.12.2022 u 08:24

Bionic
Reading

Ovaj alat predstavlja pravi korak naprijed prema globalnoj ekološkoj svijesti o emisijama koje mijenjaju klimu i energija životnog ciklusa potrebna za proizvodnju zelenih i održivih automobila

Green NCAP je od 1. prosinca na svom portalu pokrenuo novi alat za procjenu životnog ciklusa potrošača (LCA ili Consumer Life Cycle Assessment), koji posjetiteljima njihove web stranice omogućuje usporedbu LCA vrijednosti automobila u odnosu na njihovu zemlju, mješavinu energije i upotrebu.

Ciljajući na potrošače koji razmatraju održivost svojih vozila u kontekstu mjesta gdje žive i njihove dugoročne upotrebe, kao i na akademike, industriju i zakonodavce, ovaj alat predstavlja pravi korak naprijed prema globalnoj ekološkoj svijesti o emisijama koje mijenjaju klimu i energija životnog ciklusa potrebna za proizvodnju zelenih i održivih automobila.

Green NCAP testiranja automobila Izvor: Promo fotografije / Autor: Green NCAP

Općenito se shvaća da se za razmatranje stvarnog ekološkog utjecaja i održivosti automobila vozilo mora promatrati u kontekstu njegovog cijelog životnog ciklusa. Procjena životnog ciklusa, ili LCA, metoda je koja procjenjuje te pojedinačne doprinose kako bi se predvidio utjecaj automobila na okoliš tijekom cijelog životnog vijeka. To znači da se uzimaju u obzir svi procesi, emisije stakleničkih plinova i tokovi resursa i energije povezani s proizvodnjom, uporabom i recikliranjem automobila na kraju njegova životnog vijeka.

Realnije vrijednosti od onih koje deklariraju proizvođači

Nadovezujući se na informacije o LCA koje su objavljene ranije ove godine, konzorcij Green NCAP sada isporučuje jedinstvenu interaktivnu platformu za LCA gdje se parametri sada mogu prilagoditi lokalnim i osobnim okolnostima, kao što su godišnja prijeđena kilometraža, kombinacija obnovljivih izvora energije i zemlja. Ovo korisnicima omogućuje usporedbu do tri automobila i dvije države, specifične za potrebe i uvjete. Interaktivna platforma izvlači podatke iz velike baze podataka od preko 30.000 modela koji, između ostalog, uključuju vozila testirana od strane Green NCAP-a koja nude realnije vrijednosti potrošnje goriva i/ili energije u usporedbi s onima koje se oglašavaju.

Pomoću alata potrošači mogu identificirati potražnju za energijom u cijelom životnom ciklusu i emisije stakleničkih plinova vezane uz njihov odabrani automobil te usporediti različite modele i tipove pogona. Rezultati pokazuju utjecaj vozila na okoliš tijekom vremena, kao i naglašavaju određene faze u životnom ciklusu i identificiraju okidače za daljnje poboljšanje održivosti.

Praktični primjer kompaktnog benzinca

Na primjer, u svom životnom ciklusu – od proizvodnje do kraja životnog vijeka, tipični kompaktni benzinski automobil obiteljske klase koristi oko 190 MWh energije, što odgovara otprilike 22.000 litara benzina ili ekvivalentu više od 550 posjeta benzinskoj postaji. Istodobno proizvodi oko 50 tona klimatski štetnih emisija. Baterijsko električno vozilo slične veličine općenito nudi značajne uštede stakleničkih plinova u usporedbi s automobilom na benzin, ali stvarni učinak i potražnja za energijom ovise o korištenoj mješavini električne energije. Alat LCA daje vam mogućnost da ispitate ekološki otisak automobila u različitim europskim zemljama i otkriva prednosti većeg udjela obnovljive električne energije.

'Dugoročna ambicija Green NCAP-a bila je ponuditi potrošačima mogućnost razumijevanja stvarnog utjecaja vozila na okoliš tijekom njegovog životnog ciklusa.', kaže dr. Aleksandar Damyanov, tehnički voditelj Green NCAP-a.

Te dodaje: 'Iako LCA, zbog prirode dostupnih podataka i pretpostavki, ne može biti precizan kao ocjena zvjezdicama na temelju laboratorijskih i stvarnih ispitivanja emisija, potrošačima može pružiti jasnu sliku o tome koliko njihovo vozilo utječe na klimu i koje značajne količine energije automobili troše prije nego uopće krenu na cestu'

'Nije dovoljno da potrošači budu informirani o potrošnji goriva i emisiji CO2 koja se ispušta iz ispušne cijevi automobila. Kako bismo osigurali da se možemo suočiti s izazovima klimatskih promjena, iskoristiti resurse našeg planeta na održiv način i podržati načela kružnog gospodarstva, potrošačima su potrebne detaljnije informacije kako bi mogli napraviti vlastiti dobar izbor.'

'Cilj LCA alata Green NCAP-a je omogućiti potrošačima da steknu potpunu sliku o globalnom ekološkom otisku njihovog automobila, kako u emisijama tako i u potrošenoj energiji, od trenutka kada kupac naruči automobil, njegove proizvodnje i do trenutka kada konačno dođe do kraja njegovog života', kaže dr. Reinhard Kolke, direktor odjela za testiranje i tehničke službe ADAC-a i član Upravnog odbora Euro NCAP-a.