ZELENE ZVJEZDICE

Green NCAP ocijenio 6 modela: VW T-Roc najčišći ikad testirani benzinski automobil

28.04.2023 u 09:47

Bionic
Reading

Objavljene ocjene za šest automobila: novi Nissan Ariya i Renault Austral, Volkswagen T-Roc, Volvo XC40, Ford Fiesta i novi Hyundai Staria. Testovi otkrivaju da je VW T-Roc postigao najviši indeks čistoće zraka od svih benzinskih i dizelskih automobila koje je Green NCAP do danas ocijenio

Green NCAP JE objavio ocjene za šest automobila koje su testirali: novi Nissan Ariya i Renault Austral, Volkswagen T-Roc, Volvo XC40, Ford Fiesta i novi Hyundai Staria. Testovi otkrivaju da je Volkswagen T-Roc postigao najviši indeks čistoće zraka od svih benzinskih i dizelskih automobila koje je Green NCAP do danas ocijenio.

Među tim rezultatima nalazi se niz vozila iz popularnog SUV segmenta srednje veličine, kao i još uvijek tražena Ford Fiesta i novi Hyundai Staria, višenamjenski monovolumen. Električni Nissan Ariya ističe se visokom učinkovitošću punjenja.

Green NCAP također je izračunao vrijednosti procjene životnog ciklusa (LCA) vozila testiranih u sklopu ovog izdanja; ovi izračuni i odgovarajući LCA činjenični listovi mogu se pronaći ovdje.

Nissan Ariya dobila 5 zelenih zvjezdica

Ariya predstavlja sljedeću generaciju električnih automobila za svog proizvođača Nissan. Velika baterija u ovom dvije tone teškom vozilu omogućuje automobilu vožnju više od 500 km (WLTP), iako se domet značajno smanjuje na 300 km u hladnim vremenskim uvjetima (-7°C) i na autocesti. Green NCAP snažno potiče proizvođače da budu učinkovitiji tijekom procesa punjenja kako bi više energije ostalo dostupno za cjelokupnu upotrebu. U slučaju Ariye, Nissan nudi vozilo koje uspješno pruža rezultate u tom pogledu. Nissan Ariya pouzdano postiže prosječnu ocjenu od 96 posto i 5 zelenih zvjezdica.

'Nissan Ariya pokazuje izlaznu učinkovitost od mreže do baterije od 91,6 posto - što je najviše što je dosad izmjerio Green NCAP. Ovo je važno jer smanjuje količinu izgubljene energije kao i trošak za potrošače.' rekao je dr. Aleksandar Damyanov, tehnički menadžer Green NCAP-a.

Renault Austral E-Tech Full Hybrid 200 dobio 3 zelene zvjezdice

Renault Austral E-Tech Full Hybrid 200 je SUV s masom praznog vozila od 1600 kg. Hibridni sustav od 400 V povećava energetsku učinkovitost, prvenstveno u testovima ispod brzina na autocesti. Renault Austral koristi potpuno hibridni pogonski sklop koji zamjetno smanjuje potrošnju u gradskim i ruralnim uvjetima, unatoč svojoj relativno velikoj veličini.

Emisije onečišćujućih tvari također su snažno kontrolirane, ali dodatni napor da se svladaju izazovi uvjeta hladnog pokretanja isplatio bi se za još višu ocjenu čistog zraka. Zbog povoljnih podataka o potrošnji goriva, vozilo ima bolji rezultat u Indeksu stakleničkih plinova od ostalih nehibridnih SUV vozila slične veličine. S prosječnom ocjenom od 52 posto, Austral dobiva zasluženu ocjenu 3 zelene zvjezdice.

  • +13
Green NCAP testirao 6 modela Izvor: Ostale fotografije / Autor: Green NCAP

Volkswagen T-Roc 1.5 TSI i Volvo XC40 B3 po 2,5 zelene zvjezdice

Green NCAP testirao je još dva etablirana SUV-a: Volkswagen T-Roc i Volvo XC40. Testirani T-Roc je kompaktni SUV s najnovijim 1,5-litrenim benzinskim motorom s turbopunjačem i izravnim ubrizgavanjem. Automobili na benzin općenito emitiraju višu razinu emisija CO2, a to ograničava njihov učinak u Indeksu stakleničkih plinova.

S pozitivne strane, ovo vozilo impresivno upravlja štetnim zagađivačima s respektabilnih 7,7 bodova od 10 – najbolji rezultat Indeksa čistog zraka Green NCAP-a za automobil s motorom s unutarnjim izgaranjem. Međutim, zbog relativno visokih vrijednosti potrošnje goriva u Indeksu energetske učinkovitosti, T-Roc nema ocjenu od 3 zvjezdice i završava s prosječnom ocjenom od 49 posto i dvije i pol zelene zvjezdice.

Volvo XC40 je 48 V blagi hibridni SUV opremljen 2-litrenim turbo benzinskim motorom s izravnim ubrizgavanjem. Automobil ispušta značajne stakleničke plinove što rezultira niskim indeksom stakleničkih plinova i posljedično postiže samo 2,3 od 10 bodova. Također, blagi hibridni sustav ne pomaže relativno teškom SUV-u da postigne više od 4 boda u indeksu energetske učinkovitosti. S prosječnom ocjenom od 41 posto, Volvo XC40 B3 dobiva dvije i pol zelene zvjezdice.

'Impresivni rezultati modela Volkswagen T-Roc dokazuju da se emisija štetnih tvari može učinkovito smanjiti čak iu konvencionalnim automobilima. Sve u svemu, rezultati modela Nissan Ariya, Renault Austral i Volkswagen T-Roc predstavljaju primjer tehnološkog napretka u svim segmentima koji radi u interesu i potrošača i okoliša.' rekao je dr. Aleksandar Damyanov.

Ford Fiesta ST-Line Vignale 1.0 l dobila 2,5 zelene zvjezdice

Ford je najavio da tvrtka više neće proizvoditi Fiestu od lipnja 2023., ali ona ostaje popularan i prevladavajući automobil na cesti. Green NCAP je testirao ST-Line Vignale 1.0 l benzinac sa 7-stupanjskim automatskim mjenjačem i 48 V blagom hibridizacijom.

Odabrana konfiguracija pogonskog sklopa pokazuje hvalevrijednu energetsku učinkovitost za konvencionalni automobil s benzinskim pogonom, ali strategija kontrole emisije zagađivača značajno je osporena u nekim testovima i gubi robusnost u teškim uvjetima na autocesti. Općenito, Fiesta je bila dobra, ali zbog osrednjih rezultata u dijelu ocjenjivanja Clean Air, donosi prosječnu ocjenu od 42 posto i dvije i pol zelene zvjezdice.

Hyundai Staria 2,2 CRDI dobila 1 zelenu zvjezdicu

Elegantni Hyundai Staria veliki je i težak kombi sa 7 sjedala mase praznog vozila od 2,4 tone. Unatoč futurističkom dizajnu, vozilo pokreće 2,2-litreni dizelski motor i to, zajedno s njegovom masom i veličinom, daje loše rezultate u Green NCAP-ovim indeksima energetske učinkovitosti i stakleničkih plinova.

Staria također nema robustan naknadni tretman ispušnih plinova koji bi mogao poboljšati ocjenu. S prosječnom ocjenom od 19 posto, Hyundai Staria dobiva samo 1 zelenu zvjezdicu.