GREEN NCAP

[FOTO/VIDEO] Procjena životnog ciklusa: Znate li koliko je zapravo održiv vaš automobil?

21.04.2022 u 19:31

Bionic
Reading

Različiti automobili tijekom vožnje proizvode različite količine stakleničkih plinova. Jedinstvena značajka Green NCAP-ovog pristupa je kombinacija stvarnog testiranja vozila s procjenom životnog ciklusa

Green NCAP objavljuje svoje prve rezultate procjene životnog ciklusa (Life Cycle Assessment ili LCA), ispitivanje stvarnog utjecaja na okoliš neke od najpopularnijih europskih automobila kako bi pomogao kupcima automobila da budu informiraniji i održivi izbora.

Da bi razumjeli istinski ekološki učinak i održivost automobila, mora se promatrati u kontekstu cijelog životnog ciklusa. To znači da se moraju razmotriti svi procesi i tokovi resursa i energije povezane s proizvodnjom, korištenjem automobila i recikliranjem. Procjena životnog ciklusa, ili LCA, je metoda koja procjenjuje ove pojedinačne doprinose predviđanju utjecaja na okoliš na cijelom životu 'od kolijevke do groba'.

Koliko je zapravo održiv vaš automobil? Izvor: Promo fotografije / Autor: Green NCAP

Važno je razumjeti da – za razliku od Green NCAP zvjezdica – LCA ne uključuje samo atribute samog automobila: na primjer, LCA procjena električnog automobila može se razlikovati od zemlje do zemlje, ovisno o tome da li se više ili manje za punjenje koristi obnovljiva energija.

Staklenički plinovi i potražnja za primarnom energijom

Green NCAP-ova procjena životnog ciklusa fokusira se na dvije ključne mjere: emisije stakleničkih plinova i potražnju za primarnom energijom. Staklenički plinovi doprinose učinku staklenika pa je zbroj emisija plinova, proizvedenih u različitim fazama životnog ciklusa vozila, važan pokazatelj utjecaja vozila na globalno zagrijavanje. Istraženi staklenički plinovi su ugljični dioksid (CO2), metan (CH4) i dušikov oksid (N2O), izraženi kao emitirani CO2 ekvivalent.

Potražnja za primarnom energijom jednako je važna jer je energija oskudna i vrijedna i treba je učinkovito iskoristiti. Potrebna primarna energija izražena je u kWh ukupno/km koja se mora izvući iz jednog ili više neobnovljivih (fosilnih) ili obnovljivih izvora (npr. vjetra, sunca ili hidroenergije).

Analiza uzima u obzir stakleničke plinove koji se emitiraju tijekom proizvodnje vozila i njegovih komponenti, uključujući gume i baterije (i akumulatore kod onih vozila koja ih još koriste). Općenito, ovaj dio analize temelji se na veličini vozila, težini i vrsti pogonskog sklopa.

Različiti automobili tijekom vožnje proizvode različite količine stakleničkih plinova. Jedinstvena značajka Green NCAP-ovog pristupa je kombinacija stvarnog testiranja vozila s procjenom životnog ciklusa. Prosječna, najbolje i najlošija izmjerena potrošnja goriva i energije iz Green NCAP testova služe kao ulazni podaci za LCA izračune, čineći evidentnim utjecaj stila vožnje i uvjeta na LCA rezultate. Konačno, na kraju svog životnog vijeka, automobil se drobi, ali se mnogi dijelovi mogu ponovno upotrijebiti ili reciklirati kako bi se smanjio unos sirovina potreban za izradu novih automobila. U LCA metodi, ti doprinosi povratnog toka prikazani su kao negativne vrijednosti, smanjujući ukupni zbroj stakleničkih plinova i potražnju za primarnom energijom.

Jeste li se ikada zapitali koliko vaš automobil utječe na klimu? Izvor: Promo fotografije / Autor: Green NCAP

Procjena životnog ciklusa Zelene NCAP-a uključuje procjene na temelju dostupnih podataka i najmodernije znanstvene metodologije, koje je razvila Joanneum Research i recenzirao Paul Scherer Institut (ocjenjuje grupa stručnjaka u odgovarajućem području). Jedinstvena značajka Green NCAP pristupa je korištenje realističnih, sveobuhvatnih i preciznih mjerenja vozila za procjenu utjecaja faze korištenja vozila.

Da bi se pokazalo vrijednost LCA pristupa, zeleni NCAP je izračunao procijenjeni ukupni životni ciklus emisije stakleničkih plinova i potražnje primarne energije za 61 noviji automobil testiran u programu u razdoblju od 2019. do 2021. godine. Ova serija uključuje vozila svih veličina i vrsta, uključujući konvencionalne benzinske i dizelske, pune električne i hibridne električne pogone. Za komparativnu analizu pretpostavlja se nominalni vijek trajanja od 16 godina i ukupna odvožena kilometraža od 240.000 km. Izračuni se temelje na trenutačnoj prognozi o promjeni prosječne energije od 27 zemalja članica Europske unije i Ujedinjenog Kraljevstva, ukidajući učinak koji lokalna opskrba energijom ima na LCA vrijednosti automobila. Za svaki model, protok procesa prijevoza i snaga su sažeti u LCA faktoru.

Općenito, rezultati pokazuju da ukupne procijenjene emisije stakleničkih plinova i potražnja primarne energije, a odgovarajući doprinosi u različitim fazama i vremenu u životnom ciklusu se mogu značajno razlikovati ovisno o pogonom, gorivu i drugim čimbenicima. Za konvencionalna vozila, spaljivanje fosilnog goriva tijekom operativne faze čini većinu životnih emisija životnog ciklusa i potražnje za energijom.

To se razlikuje za električne automobile za koje proizvodnu fazu u prosjeku čini veći udio od ukupnog broja, dok emisije u korištenju mogu varirati ovisno o dijelu energije iz neobnovljivih izvora u električnoj struji koja se koristi za punjenje. Električni automobili imaju nula lokalnih emisija stakleničkih plinova i pokazuju ukupno najbolje LCA brojeve u europskom prosjeku. Nije svaki automobil iste vrste pogonskog sklopa jednak: LCA analiza jasno pokazuje da utjecaj mase i veličine vozila ostaje značajan za sve vrste vozila. Isto se može reći o tome kako se automobili voze - opušteno ili sportski. Osim toga optimiziranje stila vožnje, potrošači koji su izabrali plug-in hibridne automobile mogu pomoći u smanjenju utjecaja na klimu tako da su njihovi automobili uvijek potpuno napunjeni.

  • +8
Koliko je zapravo održiv vaš automobil? Izvor: Ostale fotografije / Autor: Green NCAP

Iako je još uvijek prerano razmotriti sveobuhvatni sustav zvjezdica na temelju LCA-a, informacije koje se navode naglašavaju važnost donošenja holističkog pristupa prema stvarnom životnom ciklusu modernih automobila i uloga LCA će imati utjecaj u informacijskim programima potrošača.

Ograničenja

Green NCAP čini pojedinosti svoje procjene životnog ciklusa dostupne samo u informativne svrhe, bez rangiranja boljih ili lošijih automobila. Sljedeći korak, uskoro dolazi, lansiranje interaktivne LCA platforme, omogućujući potrošačima da ispituju rezultate LCA na temelju vlastitih lokalnih parametara i uporabe automobila.

Konačno, kao i svaka druga LCA metoda, postoje ograničenja za razmatranje. Uz utjecaj na globalno zagrijavanje i ukupnu potražnju primarne energije, Green NCAP-ove LCA brojke uzimaju u obzir najrelevantnije ekološke aspekte. Međutim, drugi utjecaji na okoliš emisija onečišćujućih tvari kao što su NOx, SO2, čestice i njihovi posljedični utjecaji poput zakiseljavanja, formiranje ozona i toksičnost za ljude se ne razmatraju. Utjecaj životnog ciklusa transportnog sustava na potražnju vode, zagađenje vode ili tla također još nisu uključeni u procjenu.

Konačne LCA vrijednosti dane su kao rasponi. S obzirom na uključene aproksimacije, trenutno nije moguće koristiti rezultate za točnu ocjenu vozila prema utjecaju na okoliš njihovog životnog ciklusa. Stoga Green NCAP svoje pojedinosti procjene životnog ciklusa stavlja na raspolaganje samo u informativne svrhe, bez rangiranja boljih ili lošijih automobila.