FACELIFT

Tesla značajno ažurirala Model 3: Bolja areodinamika, nova svjetla i potpuno nova unutrašnjost

01.09.2023 u 11:21

Bionic
Reading

Tesla se nije odmakla od onoga što je Model 3 učinilo njihovim najprodavanijim modelom na svijetu: velik doseg i sportske performanse i razina upravljivosti po pristupačnoj cijeni

Tesla, američki proizvođač potpuno električnih vozila, je obajvila kako je značajno osvježila svoj globalno najprodavaniji automobil: Model 3.

Treba reći kako je ovaj model odigrao ključnu ulogu u ubrzavanju prelaska na električne automobile jer nudi dostupne, tehnološki napredne opcije visokih performansi koje su se svidjele široj publici. Pomogao je da se promijeni percepcija o električnim vozilima, koja su se ranije smatrala rijetkim i specijalnim proizvodima, a sada su popularnija i sve više u primjeni.

Šest godina nakon što je prvi automobil sišao s proizvodne trake i više od 2 milijuna proizvedenih primjeraka kasnije, Tesla je najavila značajno ažuriranje za Model 3 Rear-Wheel Drive i Long Range All-Wheel Drive.

Ovo osvježenje donosi više profinjenosti, udobnosti i značajki premium kvalitete, kako izvana tako i iznutra, dok model istovremeno ostaje vjeran svom elegantnom izgledu i uglađenom dizajnu bez suvišnih dodataka. Tesla se nije odmakla od onoga što je Model 3 učinilo njihovim najprodavanijim modelom na svijetu: velik doseg i sportske performanse i razina upravljivosti po pristupačnoj cijeni.

Tesla osvježila Model 3 Izvor: Promo fotografije / Autor: Tesla

Nadograđeni Model 3 odmah je prepoznatljiv kao Model 3 s elegantnom karoserijom i elegantnim izgledom, ali, gdje su stvari koje kupci vole kod ovog modela podignute na višu razinu. Tesla tvrdi da je više od 50 posto komponenti Modela 3 osvježeno kao odgovor na povratne informacije kupaca, s krajnjim ciljem poboljšanja profinjenosti i udobnosti.

Vanjske promjene

Prije svega, optimizirana je njegova aerodinamika. Tako oštrije linije karoserije i aerodinamički optimizirane površine smanjuju otpor i razinu buke prolaska vjetra, a povećavaju doseg.

Prednja svjetla imaju potpuno nov izgled. Stražnja svjetla, koja su iznimno jarkih boja i malo redizajnirana, integrirana su u vrata prtljažnika kako bi se postigao kompaktniji izgled. S uklonjenim prednjim svjetlima za maglu radi elegantnijeg prednjeg kraja i novom zračnom zavjesom postavljenom na stražnjem rubu preoblikovanog poklopca motora, novi Model 3 ima koeficijent otpora od 0,219, što je puno bolje od već impresivnog Cd od 0,23.

Dostupne sui dvije nove boje: Crvena Ultra Red i siva Stealth Grey. Crvena Ultra Red je boja visokog spektra s dinamičkom dubinom kreiranom kroz više slojeva boje.

Kotači/gume su optimizirani za veći doseg osim smanjenja buke promijenjen je i izgled modela koji je sada dizajniran tako da ima veću aerodinamičnost.

Promjene u unutrašnjosti

Nova unutrašnjost je dizajnirana s efektom zatvaranja u čahuru. Tesla kaže kako je struktura putničkog prostora izrađena od vrhunskih materijala (pravi aluminij, tekstilni materijali i sl.) s višim razinama izvedbe. Tu je i prilagodljiva ambijentalna rasvjeta, koja se nalazi posvuda u putničkom prostoru.

Tesla osvježila Model 3 Izvor: Promo fotografije / Autor: Tesla

Sjedala su sada ventilirana, a ventilacija prednjih sjedala i grijanje svih sjedala regulira se putem automatskih komandi za klimatizaciju. Putnički prostor tiši je no ikad zahvaljujući akustičnim staklima kompletnog vozila, boljim ležajevima ovjesa i brtvama, te zahvaljujući upotrebi materijala za prigušivanje buke.

Redizajnirana središnja konzola je obložena aluminijom, ima puno pretinaca za odlaganje i bežični punjač za dva telefona. Dostupna je i mogućnost brzog punjenja prijenosnih računala i drugih uređaja putem jednog prednjeg i dva stražnja USB-C priključka za punjenje, svakog snage do 65 W. Jednostavno se možete povezati s Bluetoothom i sinkronizirati sve, od kontakata do glazbe.

Tehničke značajke

Model 3 je dobio sustav ozvučenja nove generacije, tako da putnici sada mogu uživati u zvuku studijske kvalitete s bilo kojeg sjedala uz novi premium audio sustav koji je dizajnirala Tesla. Ima 17 zvučnika, dva subwoofera i dva pojačala u modelima vozila Long Range te 9 zvučnika, jedan subwoofer i jedno pojačalo u modelima vozila Rear-Wheel Drive. Ima ugrađenu podršku za Spotify, Apple Music i Tidal. Dodatni i kvalitetniji mikrofoni pružaju kvalitetniji zvuk za pozive.

Tesla osvježila Model 3 Izvor: Promo fotografije / Autor: Tesla

Model 3 je dobio i potpuno novi zaslon u drugom redu sjedala, veličine 8” s ugrađenim komandama za klimatizaciju, ventilaciju i zabavne sadržaje.

U cilju vožnje bez ručica iste su su zamijenjene komandama na kolu upravljača u obliku dodirnih prekidača i fizičkih tipki, dakle bez suvišnih dodataka koji remete iskustvo pri vožnji. Smart Shift automatski odabire točan smjer vožnje za početak vašeg putovanja, baš kao i na najnovijim vozilima Model S i Model X.

Teslin središnji zaslon od 15,4” iznimno jarkih boja i s brzim odzivom iste je veličine kao i prije, ali ima veću iskoristivu površinu zahvaljujući tanjem okviru. Sadrži prilagodljivo korisničko sučelje, koje se može dodatno poboljšati s OTA ažuriranjima.

Kad je riječ o mogućnosti povezivanja, mobilni signal je sada 50 posto bolji. Domet Wi-Fi mreže je udvostručen, a Wi-Fi mreža radi na dvije frekvencije (2,4 Ghz i 5 Ghz).

  • +11
Tesla značajno ažurirala Model 3 Izvor: Promo fotografije / Autor: Tesla

Sigurnost

Tesla naglašava kako svoje automobile dizajniraju tako da budu najsigurniji na svijetu. Najnoviji Model 3 ima nekoliko sigurnosnih značajki koje je prve uvela Tesla, primjerice, sustav za zaštitu od bočnog udara, a koji se temelje na njihovim platformama koje su već poznate kao najsigurnije na svijetu.

Isporuke verzija Model 3 Rear-Wheel Drive i Long Range All-Wheel Drive započet će krajem listopada u Europi i na Bliskom istoku.