mali ali zelen

[FOTO] Dacia Spring sjajno prošao na Green NCAP testiranjima: U tri od četiri testa maksimalni bodovi

25.08.2022 u 14:25

Bionic
Reading

Rezultati ispitivanja dokazuju da je Spring ekološki prihvatljiv automobil, ne samo zbog odsutnosti lokalnih emisija zagađivača, već i zbog niske potrošnje energije

Green NCAP je objavio kako je prošao Dacia Spring prema ažuriranoj i poboljšanoj shemi ocjenjivanja za 2022. godinu. Dacijin novi električni model Spring je kompaktno gradsko vozilo SUV dizajna. Njegova skromna snaga od 33 kW (45 KS) ograničava dinamičke karakteristike, ali će se svidjeti onima koji traže funkcionalnu, čistu, učinkovitu i pristupačnu individualnu urbanu mobilnost.

Zbog čistog električnog pogona i male težine, Dacijin kompaktni gradski automobil dobiva pune bodove, uz potrošnju energije koja je niža od Green NCAP-ovog praga maksimalnih bodova. Potrošnja je značajno povećana na testu autoceste i tu se gubi djelić boda. 89 posto energije povučene iz električne mreže dostupno je na izlaznoj strani baterije, što ukazuje na učinkovit proces punjenja i pražnjenja. Najveća brzina Springa ograničena je na 125 km/h, a rezultate treba uspoređivati ​​s onima drugih automobila s oprezom.

Green NCAP je objavio i specifikacije testiranog vozila, pa tako Spring ima gume dimenzija 165/70R14 s indeksom nosivosti i brzine 81H. Deklarirani kapacitet baterije je 26,8 kWh, a deklarirani doseg Springa je ukupno 230 km, odnosno 314 km u gradskoj vožnji. Deklarirana potrošnja mu je 13,9 kWh/100 km, a težina vozila 970 kg.

Indeks stakleničkih plinova temelji se na pristupu Well-to-Wheel+, što znači da se emisije stakleničkih plinova povezane s opskrbom energijom dodaju emisijama iz ispušne cijevi, ali još ne i emisijama iz proizvodnje vozila. Budući da je Dacia Spring električno vozilo na baterije, njegove emisije stakleničkih plinova potječu samo od uzvodnih procesa opskrbe električnom energijom. Zahvaljujući niskoj potrošnji energije vozila i relativno niskoj emisiji CO2 europske proizvodnje električne energije, Spring postiže najviše bodova u ovom dijelu ocjenjivanja.

Na temperaturi okoline od 23°C može se očekivati ​​domet vožnje od oko 140 km na autocesti. Rezultati ispitivanja dokazuju da je Spring ekološki prihvatljiv automobil, ne samo zbog odsutnosti lokalnih emisija zagađivača, već i zbog niske potrošnje energije. S 5 zelenih zvjezdica i ukupnim indeksom od 9,9, Dacijin super mini daje primjer drugima.