Auto Shanghai 2023

Porsche najavio novi Cayenne: Velike nadogradnje SUV-a inovativne unutrašnjosti

15.04.2023 u 11:55

Bionic
Reading

Luksuzni Cayenne će imati svoju globalnu premijeru na Porscheovom najvećem pojedinačnom tržištu u Kini s, između ostalog, visoko digitaliziranim zaslonom i operativnim konceptom, novim sustavom podvozja i inovativnim tehnološkim značajkama

Nakon jedne od najopsežnijih nadogradnji nekog modela u povijesti Porschea, proizvođač sportskih automobila predstaviti će novi Cayenne 18. travnja na sajmu automobila u Šangaju. Luksuzni SUV debitira na Porscheovom najvećem pojedinačnom tržištu u Kini s, između ostalog, visoko digitaliziranim zaslonom i operativnim konceptom, novim sustavom podvozja i inovativnim tehnološkim značajkama.

Za sve zainteresirane, svjetska premijera novog Cayennea biti će emitirana na ovoj poveznici od 4:20 ujutro (CEST) u utorak 18. travnja.

No prije premijere cjelokupnog automobila, Porsche je prije koji dan predstavio potpuno novu, inovativnu arhitekturu unutrašnjosti novog Cayennea. Porsche Driver Experience otvara nove načine interakcije, ne samo za vozača već i za suvozača.

S novim Cayenneom, Porsche predstavlja revolucionarni koncept zaslona i upravljanja. Porsche Driver Experience predstavlja potpuno digitalni zaslon, svestranu individualizaciju i intuitivno upravljanje. U središtu je fokus na vozaču, a najvažnije kontrole grupirane su oko upravljača. To, prema njemačkom proizvođaču, stvara novo, još intenzivnije iskustvo vožnje.

De luxe kokpit preuzima elemente električnog sportskog automobila Taycan i po prvi put ih prenosi na Porsche s motorom s unutarnjim izgaranjem. Uključuje digitalnu ploču instrumenata u takozvanom zakrivljenom i samostojećem dizajnu s varijabilnim opcijama prikaza, redizajniranu središnju konzolu i upravljač najnovije generacije.

Ručica automatskog mjenjača sada se nalazi desno od kola upravljača. To stvara mjesta na središnjoj konzoli za veliki regulator klima uređaja u sofisticiranom dizajnu crne ploče. Putnici mogu doživjeti novu razinu interakcije s vozilom i vozačem putem opcijskog zaslona za putnike. Optimizirane funkcije povezivanja zaokružuju novi koncept interijera.

Novi kokpit usmjeren na vozača i interaktivan

Vozači i putnici doživljavaju potpuno novi kokpit u novom Porsche Cayenneu. Kombinira još jaču usredotočenost na vozača s novim interaktivnim elementima koji iskustvo vožnje oživljavaju na nov način i za putnika. Instrumentna ploča sada je potpuno digitalni, samostojeći, 12,6-inčni zakrivljeni zaslon koji ne zahtijeva poklopac haube, što mu daje moderan, tanak izgled. Ovisno o razini opreme, vozač može birati između do sedam prikaza na instrument tabli.

Brojač okretaja, online navigacija, Night Vision Assist ili 3D sustav pomoći u vožnji mogu se odabrati da budu u prvom planu. Dostupni su i znatno smanjeni prikaz i klasični način rada, od kojih potonji prenosi tipični Porscheov dizajn ploče s pet cijevi u digitalno doba.

Ključna značajka novog Porsche Driver Experiencea je pravi balans između digitalnih i analognih elemenata. Sve kontrole koje su važne za iskustvo vožnje također su grupirane izravno oko upravljača. Tipično za Porsche, novi gumb za pokretanje motora nalazi se lijevo od kola upravljača. Birač mjenjača sada je desno od kola upravljača između instrumentne ploče i središnjeg zaslona. To stvara mjesta na središnjoj konzoli za novu, veliku upravljačku ploču klima uređaja s analognim kontrolama i više prostora za pohranu. Porsche je također stavio potpuno redizajniranu ručicu za upravljanje sustavima pomoći vozaču izravno na upravljač u novom Cayenneu.

Novi višenamjenski sportski upravljač potječe iz modela 911 i potpuno je prerađen u odnosu na prethodni model, s visokokvalitetnim, modernim i sportskim dizajnom. Prekidač načina vožnje za odabir načina rada Normal, Offroad, Sport i Sport Plus izravno na upravljaču sada je standardan. Nova tipka za odabir funkcija i dizajna na ploči s instrumentima također se nalazi izravno na upravljaču, kao i kontrole za opcijski head-up zaslon.

Nova upravljačka ploča klima uređaja na središnjoj konzoli sa svojom staklenom površinom u crnom dizajnu ploče osigurava posebno visokokvalitetan izgled. Postavke klima uređaja mogu se izvršiti brzo i intuitivno na jasno postavljenoj upravljačkoj površini. Kombinacija prepoznavanja dodira i taktilne povratne informacije s mehaničkim prekidačima klima uređaja kao i fizičkim regulatorom glasnoće osigurava funkcionalnost koja je i taktilno i estetski ugodna.

Središnji zaslon visoke rezolucije od 12,3 inča je kontrolni centar Porsche Communication Managementa (PCM). Kao i prije, vozač ovdje može upravljati brojnim funkcijama za vožnju i udobnost, kao i standardnim online navigacijskim i multimedijskim funkcijama. Potpuno nova značajka u Porsche Cayenneu je opcijski integrirani zaslon za putnike od 10,9 inča. Dodatni zaslon osjetljiv na dodir omogućuje suvozaču da rastereti vozača, primjerice upravljanjem navigacijom ili odabirom medijske usluge. Posebna folija osigurava da se zaslon ne vidi s vozačevog sjedala. To znači da se video zapisi mogu prenositi na suvozačev zaslon bez ometanja vozača.

Porsche Cayenne Izvor: Promo fotografije / Autor: Porsche

Luksuzan, sportski osjećaj

Porsche Cayenne je najsportskiji automobil u svom segmentu – a to odražava i njegova unutrašnjost. Sportski ambijent kombiniran je s dinamičnom funkcionalnošću, luksuznom udobnošću i tipičnim dizajnerskim značajkama Cayennea. Porsche predstavlja novi koncept kontrole u novom Cayenneu u čistom dizajnu koji naglašava širinu. Cijela ploča s instrumentima, središnja konzola i gornji dio unutarnje strane vrata potpuno su redizajnirani. Povećani horizontalni naglasak na armaturnoj ploči čini interijer još širim. Elegantno dizajnirani otvori za zrak okomito su poravnati na tipičan Cayenne način. Porsche je prvi put dizajnirao sve otvore za zrak u kokpitu bez rešetki.

Sveobuhvatno proširena povezivost

Porsche je dodatno poboljšao povezivost u novom Cayenneu. Hlađeni prostor za pohranu pametnog telefona s funkcijom induktivnog punjenja dolazi kao standard. Hlađenje omogućuje optimiziranu snagu punjenja do 15 vata. Proširena integracija online usluga pruža nove načine interakcije, kao što je korištenje glasovnog asistenta Siri za upravljanje funkcijama vozila.

Nova su i dva USB-C priključka u prednjem pretincu za pohranu i još dva USB-C priključka u stražnjem dijelu središnje konzole. Svi USB priključci pružaju funkciju brzog punjenja. Prednji također povezuju pametni telefon s Porsche Communication Managementom (PCM). Za uparivanje pametnog telefona s vozilom, sve što trebate učiniti je skenirati QR kod prikazan u PCM-u na njemu. Tada su dostupne brojne funkcije povezivanja, uključujući Apple CarPlay® i Android Auto® kao i integrirane aplikacije kao što su Spotify® i Apple Music®.

S novom funkcijom In-Car Video, video zapisi se mogu gledati izravno u PCM-u putem pružatelja usluge streaminga Screenhits TV® – i na središnjem zaslonu kada vozilo miruje i na zaslonu suvozača tijekom vožnje.