SVJETSKA PREMIJERA

[FOTO/VIDEO] Ferrari predstavio Purosangue, čistokrvni četverovratni četverosjed bez presedana

14.09.2022 u 11:09

Bionic
Reading

Purosangue nudi sjajne performanse, njegov 6,5-litreni atmosferski V12 motor snage je 725 KS, a od 0 do 100 km/h ubrzava za 3,3 s, od 0 do 200 za 10,6 s, dok mu je krajnja brzina veća od 310 km/h

Nakon godina iščekivanja međunarodne automobilske zajednice, Ferrari je predstavio Purosangue, prvi automobil s četvera vrata i četiri sjedala u 75-godišnjoj povijesti 'Propetog konjića', u veličanstvenom okruženju Teatra del Silenzio u Lajaticu u Pisi, u Italiji.

Od najranijih godina marke, automobili 2+2 (tj. s dva prednja i dva manja stražnja sjedala) igrali su značajnu ulogu u njezinoj strategiji. Mnogi Ferrari učinili su kombinaciju referentnih performansi s prvoklasnom udobnošću jednim od stupova svog uspjeha.

Sada, u kulminaciji 75 godina vodećih istraživanja, Ferrari je stvorio automobil koji je jedinstven na svjetskoj pozornici: ne samo da performanse, užitak vožnje i udobnost koegzistiraju u savršenom skladu, već je to i neusporediva inkapsulacija kultnog DNK-a Ferrarija. To je razlog zašto je odabrano ime Purosangue, što na talijanskom znači 'čistokrvno'.

Ferrari Purosangue Izvor: Promo fotografije / Autor: Ferrari

Kako bi se postigli ovi ambiciozni ciljevi i stvorio automobil koji se može u potpunosti uklopiti u gamu tvrtke iz Maranella, pokazalo se potrebnim opremiti ga jasno drugačijim izgledom i proporcijama u usporedbi s arhetipovima koji karakteriziraju uobičajene moderne touring automobile (tzv. crossoveri i SUV vozila). Motor prosječnog modernog GT-a postavljen je naprijed u automobilu, gotovo na prednjoj osovini s mjenjačem spojenim izravno na nju; ovo rezultira manje od optimalne raspodjele težine koja pruža dinamiku vožnje i užitak u vožnji daleko ispod standarda izvrsnosti na koje su klijenti i entuzijasti Ferrarija navikli.

Njegove vanjske dimenzije su sljedeće: duljina 4973 mm, širina 2028 mm, visina 1589 mm, međuosovinski razmak 3018 mm, visina od podloge 185 mm. Suha težina mu je 2033 kg.

Purosangue, s druge strane, ima motor postavljen u sredini naprijed s mjenjačem straga kako bi se stvorio sportski izgled sklopa mjenjač-diferencijal. Jedinica za prijenos snage (PTU) spojena je ispred motora kako bi se dobio jedinstveni 4×4 prijenos. Na taj način automobil postiže točno onu raspodjelu težine koju inženjeri iz Maranella smatraju optimalnom za sportske automobile s prednjim smještenim motorom, točnije 49:51.

V12 atmosferski pogonski sklop

Automobil se također izdvaja od svih ostalih na tržištu po svojim performansama i udobnosti. Ferrari Purosangue zapravo je jedini automobil ovih proporcija koji ima atmosferski V12 u središnjem prednjem položaju: najpoznatiji motor tvrtke iz Maranella ima svoj debi u konfiguraciji bez presedana koja automobilu omogućuje isporuku najveće snage u segment povezan s najatraktivnijim i najreprezentativnijim zvukom marke.

Purosangueov motor (kodnog naziva F140IA) održava arhitekturu koja je najnovije 12-cilindraše Propetog konjića učinila tako uspješnim, tj. kut od 65° između njegovih strana cilindara, obujam od 6,5 litara (6496 cm³), suhi karter i visokotlačno izravno ubrizgavanje. Dizajniran je, međutim, da proizvede najveći mogući okretni moment pri niskim okretajima bez gubitka osjećaja linearne, beskrajne snage tipične za Ferrarijeve atmosferske V12 motore.

80 posto maksimalnog okretnog momenta dolazi pri samo 2100 okr./min., a vrhunac iznosi 716 Nm pri 6250 okr./min. Najveća snaga od 725 KS postiže se pri 7750 okr./min., a odziv na gas karakterističan je za pravi sportski automobil. Purosangue koristi 8-brzinski F1 mjenjač s dvostrukom spojkom.

Purosangue nudi sjajne performanse, vodeće u klasi (od 0 do 100 km/h za 3,3 s, od 0 do 200 za 10,6 s, dok mu je krajnja brzina veća od 310 km/h); vozački položaj i opojan, atmosferski V12 soundtrack pružaju potpuno novo, ali također potpuno Ferrarijevo iskustvo vožnje.

  • +14
Ferrari Purosangue Izvor: Promo fotografije / Autor: Ferrari

Aerodinamička studija Ferrarija Purosangue tražila je maksimalnu učinkovitost karoserije, podvozja i stražnjeg difuzora. Među novim rješenjima, sinergija između branika i lukova kotača koja stvara zračnu zavjesu za aerodinamično brtvljenje prednjih kotača, čime se eliminiraju poprečne turbulencije. Purosangue koristi prednje gume dimenzija 255/35R22 (J9.0x22), a straga 315/30R23 (J11.0x23), a prema slikama vidimo da su to Michelin Pilot Sport 4 S.

Sustavi dinamike kao u super sportskim automobilima

Tvrtka iz Maranella je opremila Ferrari Purosangue najnovijom verzijom sustava dinamike vozila uvedenih u svoje super sportske automobile, poput sustava neovisnog upravljanja na sva četiri kotača ili ABS 'evo' sa 6-smjernim dinamičkim senzorom šasije (6w-CDS ili 6-way Chassis Dynamic Sensor). Svoju svjetsku premijeru ima novi Ferrarijev sustav aktivnog ovjesa. Ovo vrlo učinkovito kontrolira naginjanje karoserije u zavojima, kao i kontaktnu površinu gume preko visokofrekventnih neravnina kako bi se pružile iste performanse i odziv upravljanja kao u jednom od sportskih automobila marke.

Potpuno nova šasija standardno ima krov od karbonskih vlakana kako bi se smanjila težina i spustilo težište.

Unutrašnje uređenje

Kabina Purosanguea zahtijevala je apsolutno pedantan dizajn i prostora i namještaja, kao i pažljiv odabir materijala koji su korišteni kako bi se putnicima ponudio neviđeni prostor i udobnost za Ferrarijev četverosjed. Kabina izgleda i djeluje poput iznimno elegantnog, sportskog salona. Kada se vrata otvore, otkriva se iznenađujuće velikodušna količina prostora. Jednako iznenađuje i sofisticirani luksuz interijera koji odiše osjećajem elegancije i modernosti. Moderni dizajnerski jezici skladno se kombiniraju s Ferrarijevom prepoznatljivom estetikom GT sportskog automobila. Svi su oblici namjerno kompaktni kako bi se optimizirao raspoloživi prostor i njegova ergonomija.

Kabina ima četiri velikodušna grijana sjedala s električnim pogonom u koja će se udobno smjestiti četiri odrasle osobe. Prtljažnik je najveći ikada viđen na Ferrariju, a stražnja sjedala se preklapaju kako bi se povećao prtljažni prostor (473 l). Naravno, Purosangue ima 'upravljačkiju poziciju u vožnji od ostalih Ferrarija, ali konfiguracija je ista kao i na svakom drugom Ferrariju. Kao rezultat toga, vozački položaj je i dalje intiman i blizu poda kako bi se omogućila veća povezanost s dinamičkim sposobnostima automobila.

Vozačev kokpit inspiriran je modelom SF90 Stradale i gotovo se točno odražava na suvozačevu stranu. To stvara neusporediv osjećaj emocionalne angažiranosti za suvozača, potpomognut i potaknut zaslonom od 10,2” koji pruža sve informacije potrebne za sudjelovanje u iskustvu vožnje. Purosangue ima potpuno digitalno sučelje koje je već usvojeno za ostatak asortimana.

Unutarnja arhitektura Purosanguea temelji se na konceptu nadzorne ploče dvostrukog kokpita koji je proširen i repliciran u stražnjem dijelu automobila, stvarajući četiri područja koja se razlikuju po svojoj funkcionalnosti, volumenu, materijalima i bojama. Ovo načelo dovelo je do kompozicije kabine koja se razvija vodoravno i neprimjetno između namještaja, čineći da prostor izgleda veći i održava volumene laganima i dinamičnima.

Činjenica da je širok niz sadržaja usmjerenih na udobnost standardno dostupan, kao što je Burmester© audio sustav, i da mnogi dodatni dodaci uključujući potpuno nove Alcantara® presvlake, izvedene od certificiranog recikliranog poliestera, čine Purosangue najkompletnijim četverovratnim četverosjedom u segmentu.

Nagađa se da bi cijena Ferrari Purosanguea mogla iznositi oko 390.000 eura, to je osjetno više od konkurencije u vidu Aston Martin DBX-a, Porsche Cayennea ili Lamborghini Urusa.