Veći domet

[FOTO/VIDEO] ZF predstavio toplinski sigurnosni pojas: Bolja energetska učinkovitost električnih vozila po hladnom vremenu

09.01.2023 u 12:44

Bionic
Reading

ZF grijani sigurnosni pojas temelji se na posebnoj traci s integriranim grijaćim vodičima koji minimalno povećavaju debljinu trake, a može povećati domet do 15 posto smanjenjem energije potrebne za zagrijavanje unutrašnjosti vozila

ZF, njemačka tvrtka poznata prije svega po svojim mjenjačima, je razvio opciju grijanog sigurnosnog pojasa za električna vozila. Ova tehnologija omogućuje vozačima da smanje energiju korištenu za grijanje vozila — posebno u kombinaciji s drugim kontaktnim grijačima kao što je grijač sjedala.

Tijekom hladnog vremena, sustav može povećati domet do 15 posto smanjenjem energije potrebne za zagrijavanje unutrašnjosti vozila. ZF grijani sigurnosni pojas temelji se na posebnoj traci s integriranim grijaćim vodičima koji minimalno povećavaju debljinu trake. Ovo olakšava integraciju za proizvođače vozila i putnicima nudi istu udobnost kao i obična traka sigurnosnog pojasa. Grijani pojas dizajniran je da putnicima pruži ujednačen osjećaj topline uz tijelo.

ZF predstavio toplinski sigurnosni pojas Izvor: Promo fotografije / Autor: ZF

Veći domet: ZF toplinski pojas može poboljšati energetsku učinkovitost električnih vozila po hladnom vremenu

S ovom integriranom funkcijom grijanja, ZF-ov novi grijani sigurnosni pojas može pružiti toplinu uz tijelo odmah nakon što vozač počne voziti, obično između 36 i 40 stupnjeva Celzijevih. U kombinaciji s grijanim sjedalima, grijani sigurnosni pojas ima potencijal brzo pružiti udobnost putnicima.

U električnim vozilima, sustav kontrole klime napaja se strujom iz baterije, budući da nema iskoristive otpadne topline kao kod motora s unutarnjim izgaranjem. Smanjenje količine struje baterije koja se koristi za grijanje unutrašnjosti vozila može omogućiti povećanje dometa do 15 posto korištenjem kontaktnih grijača i smanjenje upotrebe konvencionalnih sustava kontrole klime.

Ostale prednosti ZF-ovog grijanog sigurnosnog pojasa odlučujuće su za njegovu široku prihvaćenost među vozačima i putnicima: ponaša se kao konvencionalni sigurnosni pojas, a njegov rad je također identičan.

Tanak i siguran

ZF je za ovu inovaciju koristio posebnu metodu obrade tekstila. Grijaći vodiči utkani su u strukturu sigurnosnog pojasa. Kontaktni elementi za krugove električnog grijanja postavljeni su na takav način da ne ometaju rad ili uvlačenje remena. Posebni uvlakači pojasa na drugim mjestima ugradnje nisu potrebni. Budući da sve relevantne karakteristike sigurnosnog pojasa ostaju iste, nema dodatnih postupaka ili kvalifikacija za OEM. Grijani sigurnosni pojas nije ni na koji način lošiji od svojih konvencionalnih analoga u smislu zaštite putnika.

Važna neizravna sigurnost

Iskustvo putnika i sigurnosni potencijal općenito su poboljšani smanjenjem glomazne odjeće. To omogućuje pojasu da leži mnogo bliže tijelu dok nastavlja zadržavati i štititi putnika u sudaru.