Lidar tehnologija

[FOTO/VIDEO] Može li potpuno novi EX90 biti najsigurniji Volvo automobil koji se ikada pojavio na cestama?

22.09.2022 u 14:40

Bionic
Reading

Uz LiDAR koji pokreće temeljno računalstvo i softver, Volvo Cars bilježi smanjenje teških nesreća do 20 posto, a sveukupno izbjegavanje sudara može se poboljšati do 9 posto

Uz potpuno novi Volvo EX90, koji će imati svoju svjetsku premijeru 9. studenoga, Volvo Cars će ponuditi jedan od najnaprednijih setova senzora na tržištu. Jedinstveni Volvo set sastoji se od od osam kamera, pet radara, 16 ultrazvučnih senzora i vrhunskog LiDAR senzora.

Inače, Volvov vrhunski novi električni automobil, temeljen na iznimno popularnom SUV-u Volvo XC90 zvati će se EX90, a na tržište bi trebao stići 2023. Novi EX90 je temeljen na konceptnom modelu Concept Recharge prikazanom 2021.

U Volvo Carsu kažu da usprkos svom složenom radu kako bi eliminirali automobilske nesreće, smrtne slučajeve i teške ozljede, jedna jednostavna činjenica i dalje stoji: najmanje opasan sudar je onaj koji se nikad ne dogodi.

Istražujući, učeći i razvijajući, stalno su poboljšavali sustave za sprječavanje sudara u svojim automobilima, isporučujući neke od najnaprednijih i najučinkovitijih sustava do sada. I njihov rad se nastavlja dok idu prema svojoj viziji nula smrtnih slučajeva i teških ozljeda u novim Volvo automobilima.

Automobil koji pazi na vas

LiDAR, što je kratica za Light Detection and Ranging (hrv. 'otkrivanje i određivanje udaljenosti svjetla'), metoda je daljinskog očitavanja koja koristi svjetlost u obliku pulsirajućeg lasera za mjerenje dometa s visokom preciznošću i vjernošću.

LiDAR tehnologija u Volvo automobilima Izvor: Promo fotografije / Autor: Volvo Cars

Razlika koju LiDAR može učiniti za sigurnost u stvarnom životu je nevjerojatna: nedavno istraživanje Volvo Carsa pokazuje da dodavanje LiDAR-a već sigurnom automobilu može smanjiti broj nesreća s teškim ishodom do 20 posto, a sveukupno izbjegavanje sudara može se poboljšati do 9 posto. Do ovog podatka su u Volvu došli zahvaljujući vlastitoj bazi podataka o prometnim nesrećama.

Ugrađena u krovnu liniju sljedećeg EX90 i s vremenom postaje standardizirana, vrhunska LiDAR tehnologija može otkriti pješake na udaljenosti do 250 metara i nešto tako malo i tamno poput gume na crnoj cesti 120 metara ispred. Sve to tijekom vožnje velikom brzinom. A budući da se ne oslanja na svjetlo poput kamere, pazi na vas danju i noću.

  • +2
LiDAR tehnologija u Volvo automobilima Izvor: Promo fotografije / Autor: Volvo Cars

Kombinacijom njihovih naprednih senzora, softvera razvijenog u tvrtki i temeljne računalne snage automobila, uvode redundanciju za dodatnu sigurnost i cilj je ponuditi automobil koji može pratiti više potencijalnih opasnosti nego ikada prije – kako izvana tako i unutra.

Razumijevanje vanjskog - LiDAR po danu

Automobil neće samo moći uskočiti i pomoći vozaču, nego će također bolje razumjeti kada je to potrebno i kako pomoći na najbolji način.

'Vjerujemo da je EX90 najsigurniji Volvo automobil koji se ikada pojavio na cestama', rekao je Joachim de Verdier, voditelj Safe Vehicle Automation u Volvo Cars. 'Stapamo naše razumijevanje vanjskog okruženja s našim detaljnijim razumijevanjem pažnje vozača. Kada se svi naši sigurnosni sustavi, senzori, softver i računalna snaga spoje, stvaraju preventivni sigurnosni štit oko vas – a nećete ni znati da je tu dok vam ne zatreba.'

Razumijevanje vanjskog - vanjsko osjetilo

Razumijevanje vanjskog svijeta naših automobila, zajedno s njihovom sposobnošću boljeg razumijevanja pažnje vozača, također čine kritične dijelove buduće tehnologije autonomne vožnje Volva.

Nakon što njihove sigurnosne provjere budu uspostavljene i sva potrebna odobrenja budu osigurana, ova tehnologija Autonomous Drive bit će uvedena u novi EX90.