test automobila

[FOTO/VIDEO] Vozili smo Opel Astru Sports Tourer 1.5D: Donosimo sve dojmove o ovom izvrsnom karavanu

Opel Astra Sports Tourer je izvrstan karavan, koji nadilazi okvire kompaktnog obiteljskog automobila

Opel Astra Sports Tourer je izvrstan karavan, koji nadilazi okvire kompaktnog obiteljskog automobila

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Naša testna verzija se u vožnji izvrsno ponaša, motor je dovoljno elastičan, a na autocesti i prilično agilan. Dobra konstrukcija karoserije i precizan upravljač više su namijenjeni za krstarenje nego za 'utrkivanje' na autocesti, a prostranost unutar kabine izvrsna

Na jednotjednom testu smo imali jedan vrlo primamljivi karavan, a radi se o osvježenoj verziji Opel Astre Sports Tourer. Točna oznaka našeg testnog modela je Astra Sports Tourer Elegance D1.5DVH MT6.

Za one poznavatelje starijih generacija modela automobila, posebno njemačke proizvodnje, Opel je još 1936. predstavio model Kadett, daleku prethodnicu današnjeg modela Astra (kodno ime K). Nakon pauze u proizvodnji od 1940. do 1962. ponovno je nastavljena proizvodnja modela starog, dobro poznatog i prihvaćenog imena Kadett, koji je neprekidno izlazio s proizvodnih traka sve do 1991. godine. Ako ste se pitali kako se došlo do današnje kodne oznake, treba svakako podsjetiti da je serija počela upravo s Kadettom oznake A od 1962. godine, a proizvodio se sve do 1991. godine, odnosno svoje 5. generacije i kodne oznake E. promjenom imena modela u Astra 1991. samo se nastavio ovaj niz do današnjeg modela K, odnosno svoje isto tako 5. generacije modela Astra, koja je 2015. svoju premijeru imala na autosalonu u Frankfurtu. Potpuno nova Astra, prije sada već skoro pet godina, bila je zadnji model osmišljen i proizveden pod okriljem europske podružnice General Motorsa (GM). U proljeće 2017. godine Opel je preuzela francuska PSA Grupa i zaključila da ovom modelu trebaju novi motori, prije svega zbog zadovoljavanja strogih kriterija emisija CO2.

Opel Astra Sports Tourer Elegance D1.5DVH MT6

Opel Astra Sports Tourer Elegance D1.5DVH MT6

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Nakon četiri godine na tržištu Opel je u ljeto 2019. predstavio obnovljenu Astru. Doduše, obnovljena Astra Sports Tourer s kojom započinjemo recenzije modela Astre, prema svemu sudeći neće se još dugo proizvoditi u današnjem obliku, jer 2021. dolazi, a službeno je već najavljeno, potpuno novi nasljednik platforme PSA Grupe. Postojeći model Astre temeljen je još na GM-ovoj D2XX fleksibilnoj platformi, koja je razvijena još u kolovozu 2012. godine, a najvećim dijelom ju je razvio upravo Opel u njemačkom Rüsselsheimu, tada još po General Motorsom.

Bez obzira, današnja Astra doživjela je već dobrodošlo osvježenje, ne toliko izvana ili u unutrašnjosti, već u dijelu koji se odnosi na motore. I oni su u svim verzijama, benzinskim i dizelskim sada isključivo trocilindrični. Novi su i mjenači, no o tome nešto kasnije.

Vratimo se na vanjski dio obnovljene Astre, a prvo što se može uočiti jest nova rešetka hladnjaka, sada s jednim kromiranim vodoravnim elementom koji vodi prema prednjoj oznaci marke. Prednja fronta ima veće utore za maglenke i redizajnirane usisnike zraka. No stražnji dio ostaje kakav je i bio. Kako bi smanjili otpor zraka i time dodatno utjecali na nižu potrošnju goriva, Opelovi inženjeri su pronašli nova rješenja. Tako je zahvaljujući optimiziranom poklopcu odjeljka motora, posebnom poklopcu za rešetku, u kojem se svaki gornji i donji dio automatski i neovisno otvara te zatvara i poboljšava protok zraka na podvozju, vrijednost koeficijenta otpora (cw) je smanjena na 0,25 na Sports Toureru, a na hatchbacku s petero vrata na 0,26.

Opel Astra Sports Tourer Elegance D1.5DVH MT6

Opel Astra Sports Tourer Elegance D1.5DVH MT6

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Karavanska verzija, odnosno Sports Tourer, model koji smo imali na testu čini se prilično dugačak automobil, točnije 4702 mm ili 332 mm više nego u peterovratnoj hatchback verziji obnovljene Astre. Prema ovim mjerama, gotovo da se i ne radi o kompaktnom obiteljskom automobilu C-segmenta, već kategoriji više. Za usporedbu, Peugeot 508 SW koji smo imali prije nekoliko mjeseci na testu u Autozoni, a koji spada u D-segment – bio je dugačak 4778 mm. Širina naše testne Astre karavanske izvedbe je 1871 mm s preklopljenim bočnim retrovizorima, a visina 1510 mm s krovnim nosačima (hatchback je 25 mm niži). Međuosovinski razmak je 2662 mm, dok je težina praznog vozila 1395 kg s 1,5D motorom sa šesterobrzinskim ručnim mjenjačem. Zanimljivo je i što Astra Sports Tourer ima nosivost od lijepih 550 kilograma.

Opel Astra Sports Tourer Elegance D1.5DVH MT6

Opel Astra Sports Tourer Elegance D1.5DVH MT6

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

U svakom slučaju, naša testna Astra veliki je i prostran automobil, a raspoloživi prostor je jedan od najboljih u kompaktnoj klasi. Iznad svega, impresivan je dostupan prostor u drugom redu sjedala. Straga je u karavanskoj izvedbi prtljažni prostor od 540 litara, a kada se nasloni drugog reda sjedala potpuno preklope (u omjeru 40/20/40 kod opcijske verzije FlexFold ili u omjeru 40/60 u standardnoj verziji) dobijemo potpuno ravan utovarni prostor i impresivnu zapreminu od 1630 litara (prema ISO 3832).

Već smo napomenuli da u unutrašnjosti kabine osvježene Astre, na prvi pogled, čini se da nema većih promjena, no pažljivije gledajući uočava se nova instrumentna ploča. Ona je je samo djelomično digitalizirana i prikazuje tri okrugla instrumenta, od kojih je digitalan samo središnji brzinomjer. Brojač okretaja, temperatura motora i mjerač razine goriva još su uvijek analogni. Nama je ovo rješenje u Astri prilično zanimljivo i, rekli bismo, možda čak i bolje nego u slučaju potpuno digitalizirane instrumentne ploče. I sve djeluje moderno i elegantno. Po nama, nema kao kod mnogih današnjih proizvođača, onih često vrlo sićušnih digitalnih pokazatelja svega i svačega, koji se ili teško iščitavaju ili su pri jakom dnevnom svjetlu prilično teško raspoznatljivi.

Opel Astra Sports Tourer Elegance D1.5DVH MT6

Opel Astra Sports Tourer Elegance D1.5DVH MT6

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Iz Insignije dolazi opcijski novi top Infotainment Multimedia Navi Pro s 8-inčnim zaslonom osjetljivim na dodir, kojim se može upravljati glasovnom kontrolom i dolazi s Opelovim povezanim uslugama, a dobrodošla je i jednostavnost uporabe. Omogućene su informacije o prometu u stvarnom vremenu, ažuriranja mrežnih karata i prediktivna navigacija. U serijskoj opremi je Paket pomoći vozaču 1: Senzor za prevenciju sudara, Indikator razmaka udaljenosti, Senzor i pokazivač za pomoć pri držanju trake, Kočenje radi izbjegavanja sudara pri malim brzinama, Raspoznavanje prometnih znakova. Rekli bismo, sve je na svojem mjestu. A nećemo niti pretjerati ako kažemo da je ova izvedba Astre daleko najbolje uređeni model ovog modela koji smo dosad imali prilike vidjeti. Prije neki dan, kada smo bili na testiranju plug-in verzije model Grandland X, u recenziji smo napisali da bismo bili jako zadovoljni kada bi i nova generacija Grandlanda X imala uređenje kabine kao u ovoj testnoj verziji Astre.

Opel Astra Sports Tourer Elegance D1.5DVH MT6

Opel Astra Sports Tourer Elegance D1.5DVH MT6

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

O dodatne opreme naše testne Astre karavan, svakako treba spomenuti grijano vjetrobransko staklo, dok nam Ultimate package donosi: dodatno zatamnjena stražnja stakla, kontrolu zaključavanja, ulazak putem daljinskog upravljača, pasivni ulazak (PEPS), Zaštita pragova s natpisom OPEL. Od dodatne opreme tu je još i već spomenuta Multimedia Navi Pro: memorijska kartica, premium BOSE audio sustav, antena s više funkcija, unaprijeđeni (segmentirani) zaslon s instrumentima s dodatnim podacima za vozača (grafika u više boja), Digitalni audiosustav, int.DAB/DAB+, svjetla za maglu sprijeda, pomoć pri parkiranju sprijeda i straga, napredna, priključak za USB punjenje (2 USB-a straga), prednja svjetla s automatskom kontrolom dinamike, Paket Crni: svijetle crne uokvirene bočne prozore. Paket za svestranost: središnji naslon za glavu straga, stražnja klupa djeljiva u omjeru 40/20/40, preklapanje naslona stražnje klupe jednim dodirom, središnji naslon za ruku straga, OPC Line - unutrašnji paket: ukrasi za kabinu, stropna obloga u Jet crnoj boji, sportske aluminijske papučice, sportski upravljač s tri kraka presvučen kožom, zaštitna mreža (dostupno samo s izvedbom Sports Tourer), Black Roof Edition, otvaranje petih vrata Lift gate, power, hands free (Sports Tourer). Zimski paket 2 : električna parkirna kočnica, grijanje sjedala, grijana stražnja sjedala, ventilacija stražnjeg dijela kabine (drugi red sjedala), priključak za USB punjenje (2 USB-a straga), grijanje upravljača. Sjedala su lijepo profilirana u izvedbi materijala Alcantara Jet Black, a za više osobe svakako je dobrodošla i mogućnost izvlačenja prednjeg dijela sjedala čime se produžuju donji dio prednja dva sjedala.

Opel Astra Sports Tourer Elegance D1.5DVH MT6

Opel Astra Sports Tourer Elegance D1.5DVH MT6

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Treba reći i da su, kao dio dodatne opreme, umjesto 16-colnih kotača tu i aluminijski kotači 17 X 7.5, s 5 dvostrukih krakova (black edition) na kojima smo imali zimske gume 225/45R17 Dunlop Winter Sport5.

Što se motora tiče, naša testna Astra je imala 1,5-litreni trocilindrični dizelski turbo-motor obujma 1496 cm³, snage 122 KS (90 kW) s lijepih 300 Nm najvećeg okretnog momenta pri 1750–2500 okr/min. Naša verzija je imala 6-brzinski ručni mjenjač, a postoji i opcija 9-brzinskog automatskog mjenjača. Ubrzanje naše testne verzije je od 0 do 100 km/h solidnih 10,5 sekundi, a krajnja brzina 210 km/h. Treba reći da common rail sustav ubrizgavanja goriva radi na tlakovima do 2000 bara. U usporedbi s prethodnim modelom, potrošnja goriva i CO2 kod starih dizelskih motora od 105 KS i 122 KS smanjeni su do 17 posto, odnosno oko 10 posto. Prema podacima Opela, potrošnja goriva s ovim motorom sa Start/Stop sustavom je u kombiniranim uvjetima prema WLTP-u 4,7–4,4 litara na 100 km, a emisija CO2 (WLTP) u kombiniranim uvjetima 123–115 g/km.

Opel Astra Sports Tourer Elegance D1.5DVH MT6

Opel Astra Sports Tourer Elegance D1.5DVH MT6

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Doista, iako nismo imali pretjerano velika očekivanja od ovakvog 'downsized' motora, ne po obujmu, već prema samo tri cilindra, naša testna Astra Sports Tourer se jako lijepo ponaša u vožnji. Mala zamjerka ide na možda malo bučniji motor, ali sjetite se ovog za koju godinu: još ćemo mi plakati za konvencionalnim motorima s unutarnjim sagorijevanjem! Ne naravno prema modernim ekološkim standardima, prema kojima su elektični motori ili barem djelomično elektrificirani – bez premca. Više je ovdje riječ o simbiozi vozila, motora i vozača, odnosno uživanja u vožnji, na koji smo navikli već mnogih desetljeća.

Opel Astra Sports Tourer Elegance D1.5DVH MT6

Opel Astra Sports Tourer Elegance D1.5DVH MT6

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Bilo kako bilo, naša testna verzija se u vožnji izvrsno ponaša, motor je dovoljno elastičan, a na autocesti i prilično agilan. Dobra konstrukcija karoserije i precizan upravljač više su namijenjeni za krstarenje nego za 'utrkivanje' na autocesti. Udobnost je na visini, čemu svakako doprinosi i dobro pogođeni ovjes, ali i dužina samog vozila. Polivalentnost, odnosno veličina prostora unutar kabine je svakako jača strana naše testne Astre Sports Tourer.

Za kraj, osnovna cijena Astre Sports Tourer s opremom Astra je 169.092 kn (sa svim davanjima), a naša testna verzija Opel Astra Sports Tourer Elegance D1.5DVH MT6 s velikim paketom dodatne opreme (opisano u tekstu) sa svim davanjima 243.843 kuna.

  • +24
  • +21

Opel Astra Sports Tourer Elegance D1.5DVH MT6

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!