test automobila

[FOTO/VIDEO] Vozili smo Mazdu CX-30 Skyactiv-G 150 AWD; jaki aduti su mu pogon na sve kotače i snažniji motor

Mazda CX-30 Skyactiv-G 150 AWD Plus Sound Style je bio naš ovotjedni testni model

Mazda CX-30 Skyactiv-G 150 AWD Plus Sound Style je bio naš ovotjedni testni model

Izvor: Promo fotografije / Autor: Z.M.

Naša testna verzija CX-30 dizajnerski je prilično lijep automobil koji osim integralnog pogona na sve kotače ima i novi motor od 150 KS

Nakon što smo isprobali na jednotjednom testu već tri modela Mazde CX-30, sada je red došao i na verziju s motorom Skyactiv-G 150, koji je svoju premijeru imao u siječnju ove godine. Naravno prije toga smo vozili dizelsku izvedbu CX-30 Skyactiv-D 116 te verziju s benzinskim motorom CX-30 Skyactiv-G 122. Oba testirana modela su imala pogon na prednja dva kotača (FWD), kao i 6-brzinski ručni mjenjač. Potom smo krajem ožujka ove godine isprobali top-verziju u ponudi modela CX-30 Skyactiv-X 180, model s i-ACTIV AWD pogonom na sva četiri kotača, ali i 6-brzinski automatski mjenjač.

Mazda CX-30 Skyactiv-G 150 AWD Plus Sound Style

Mazda CX-30 Skyactiv-G 150 AWD Plus Sound Style

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Ovog tjedna naš je testni model oznake Mazda CX-30 Skyactiv-G 150 AWD Plus Sound Style, s ručnim 6-brzinskim mjenjačem.

Iako smo već pisali o modelu CX-30 u nekoliko navrata, nije zgorega vratiti se malo unazad na osnovne podatke o ovome kompaktnom SUV modelu, koji je od svog predstavljanja na autosalonu u Ženevi u proljeće 2019. godine izazvao nepodijeljene simpatije šire javnosti. Na tržištu se CX-30 pojavio u trećem kvartalu iste godine, a kao model je smješten između Mazdinih modela CX-3 i CX-5. Mazda je nastojala iskoristiti kompaktne, gradske dimenzije manjeg CX-3 modela te prostor i praktičnost većeg SUV-a CX-5. Nakon predstavljanja potpuno nove Mazde3 hatchback i sedan, Mazda CX-30 je drugi model u liniji nove generacije tvrtke.

Mazda CX-30 Skyactiv-G 150 AWD Plus Sound Style

Mazda CX-30 Skyactiv-G 150 AWD Plus Sound Style

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Treba reći i to da je Mazda CX-30 bila i jedan od tri finalista za Svjetski automobil godine 2020. (World Car Of The Year ili WCOTY), a to ima svoju težinu. Osim toga, posljednjeg dana mjeseca ožujka smo saznali da su dva nova modela Mazde CX-30 i MX-30 prepoznati i nagrađeni u natjecanju 'Red Dot: Product Design 2020'. Da je riječ o uglednoj nagradi govori i podatak da je Red Dot, pokrenuto još 1955. godine, jedno od najvećih svjetskih natjecanja u dizajnu. Pobjednici u dizajnu proizvoda, ove godine među 48 kategorija, uključujući automobile i motocikle, stječu pravo na korištenje Red Dot simbola, međunarodnog pečata izvrsnosti.

Nova Mazda CX-30 drugi je model ovog japanskog proizvođača automobila oblikovan evoluiranim Kodo dizajnom – jedinstvenim dizajnom čiji se korijeni nalaze u tradicionalnoj japanskoj estetici. Oblikovanje svakog elementa prema principu 'manje je više' rezultirao je čistim, prelijepim površinama na CX-30 te je donijelo potpupno originalan izgled u segmentu kompaktnih SUV crossovera.

Što se tiče razlike u dimenzijama, CX-30 se može povezati s tri dodirna modela, s kojima je usko povezan. Prije svega treba reći da je onaj model koji, možda, i najviše 'utječe' na pojavnost CX-30 upravo model CX-3. Što se dimenzija samog vozila tiče CX-30 je dug 4395 mm, širiok 1795 mm (bez otvorenih retrovizora), visok 1540 mm, dok mu je međuosovinski razmak od 2655 mm, i ako to usporedimo s manjim CX-3 onda vidimo da je novi model duži 120 mm, širi 30 mm, viši za 5 mm, a međuosovinski razmak mu je veći za 85 mm. Visina od podloge CX-30 je 175 mm, što je više od manjeg modela za 20 mm.

  • +48
  • +45

Mazda CX-30 Skyactiv-G 150 AWD Plus Sound Style

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Pogledajmo i kako se CX-30 odnosi s još dva referentna modela; Mazda3 hatchback je čak i duži za 65 mm, a CX-5 je duži za 155 mm. Po širini Mazda3 hatchback je identične širine, a CX-5 širi za 75 mm. Po visini Mazda3 je 105 mm niža, a CX-5 za 45 mm viši. No tu slijedi možda i najveće iznenađenje, jer Mazda 3 hatchback ima duži međuosovinski razmak za 70 mm, a CX-5 duži tek za 45 mm. Iako bi mnogi pomislili da je 'malena' Mazda 3 hatchback osjetno manjih dimenzija, pojavnost CX-30 je i već na prvi pogled prema dimenzijama vizualno nadmašila manji hatchback. Prema tome CX-30 doista pokazuje da je praktična skoro poput CX-3, što je svakako zadovoljavanje prvog kriterija, onog o kompaktnim, gradskim dimenzijama prilikom inicijalnog razmišljanja o novoj niši.

Mazda CX-30 Skyactiv-G 150 AWD Plus Sound Style

Mazda CX-30 Skyactiv-G 150 AWD Plus Sound Style

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Usporedimo li pak volumen prtljažnika ova četiri modela, CX-30 pokazuje da je ispunila i drugi kriterij postavljen prije nastanka najnovijeg SUV-a. Dakle, Mazda CX-30 ima volumen prtljažnika od 430 litara (422 kada je kao u našem testnom modelu Mazda CX-30 Skyactiv-G 150 AWD Plus Sound Style ugrađen vrhunski Bose audio sustav), a kada se spusti stražnji red sjedala onda on naraste do 1406 litara (1398 s Bose sustavom u našem slučaju). Usporedimo li volumen prtljažnika ostala tri modela, onda CX-3 ima manji za 80 litara (-146 litara s preklopljenim stražnjim redom sjedala), Mazda3 hatchback isto tako manji za 72 litre (-380 litara s preklopljenim stražnjim redom sjedala), a CX-5 ima, razumljivo, veći prtljažnik od CX-30 za 76 litara (214 litara kada su preklopljena stražnja sjedala). Naravno praktičnost jednog SUV modela se promatra i kroz visinu od podloge, pa je tako CX-3 155 mm udaljen od podloge, dok je CX-5 od 197 do 200 mm (u ovisnosti o dimenzijama kotača).

Ako ste se pitali kako je moguće da je volumen prtljažnika CX-30 i kod modela s prednjim pogonom isti kao i kod AWD modela, onda treba napomenuti da je kod našeg testnog modela, kao i prethodno testiranog top-modela Skyactiv-X 180 AWD, spremnik za gorivo smješten straga za 3 litre manji. Dakle, umjesto 51 litre na modelu s pogonom na prednja dva kotača, u našem slučaju je on sada 48 litara.

Osim toga, novo kod našeg ovotjednog testnog modela Mazda CX-30 Skyactiv-G 150 AWD Plus Sound Style je i prilično praktično rješenje Mazda Smart Cargo System u prtljažniku. Radi se o zanimljivom, vrlo jednostavnom rješenju za organizaciju prtljage. To je inovativna trodjelna sklopiva ploča, koja se može koristiti za postavljanje najprikladnije pregrade teretnog prostora. Može se sklopiti i spremiti okomito sa strane kako bi se olakšao pristup cijelom teretnom prostoru. Ovo rješenje omogućuje maksimalni uzdužni i okomiti utovarni prostor. Još jedno od sjajnih rješenja je svakako i mogućnost da se kruta gornja polica, koja često zna zasmetati kada želimo iskoristiti maksimalan volumen vozila spuštanjem naslona stražnjih sjedala, sada može sigurno spremiti odmah ispod sklopivog poda. Uostalom, pogledajte u prilogu ovaj zanimljivi video, i sve će vam odmah biti kristalno jasno.

Naš ovotjedni testni model CX-30 Skyactiv-G 150 AWD je imao zimske gume Bridgestone Blizzak LM005 dimenzija 215/55R18, istih dimenzija kao i prethodna tri modela koja smo imali na testu. Spomenimo samo da model CX-30 može doći u ulaznoj verziji i s kotačima dimenzija od 16 cola, odnosno gumama dimenzija 215/65R16.

Mazda CX-30 je izgrađen na Mazdinoj novoj generaciji Skyactiv arhitekture vozila (Skyactiv-Vehicle Architecture), koja ne samo da koristi osobinu svojstva ravnoteže za prirodniju i intuitivniju kontrolu vozila, već pruža i smanjenje i kontrolu nad NVH (noise, vibration and harshness ili buka, vibracija i oštrina), olakšavajući jedinstvenu 'kvalitetu tišine' u kabini.

Mazda CX-30 struktura vozila

Mazda CX-30 struktura vozila

Izvor: Promo fotografije / Autor: Mazda

Vanjski izgled

Izvana CX-30 izgledom predstavlja klasično lijep Mazdin dizajn novih modela, pa je i ovaj kompaktni SUV dinamičnih linija. Posebno je dojmljiva i gotovo zaštitna Soul crvena Crystal (46V) boja najnovije generacije Mazdinih model.

Prednji kraj s velikom maskom hladnjaka i tankim prednjim LED farovima izgleda jako dojmljivo, a prednja hauba je uokvirena i ne doseže do vrha vozila te je blago profilirana i naizgled gotovo jednostavna. U našem testnom modelu su izvrsna prilagodljiva segmentna LED prednja svjetla, koja se prilagođavaju u skladu s uvjetima vožnje, npr. brzinom i ostalim prometom. Tako u svakom trenutku pružaju optimalno svjetlo, štiteći vas i ostale sudionike u prometu.

Mazda CX-30 Skyactiv-G 150 AWD Plus Sound Style

Mazda CX-30 Skyactiv-G 150 AWD Plus Sound Style

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Dojmu jednog SUV vozila doprinose crni plastični dodaci na blatobranima koji su lijepo uklopljeni u dizajn bočnih linija. Time je ovo vozilo dobilo naglašenu dozu robusnosti, što u ovim kasnojesenskim otežanim uvjetima na cesti svakako služi kao veliki plus.

Stražnji blatobrani dojmljivo se stapaju sa stražnjim dijelom kabine, a vrata prtljažnika imaju odgovarajuće suženi oblik luka. U kombinaciji sa stražnjim LED svjetlima, to stvara snažnu stražnju formu sa širokim, dinamičnim stavom jednog sportskog automobila. Dok crni stražnji branik posve odgovara dizajnom onog prednjeg. Stražnji krovni spojler odlično nadopunjuje dojmljivost stražnjeg kraja CX-30. Bez ikakve zamjerke. Izvrsna stvar je kod našeg testnog modela CX-30 i elektronikom upravljana podizna stražnja vrata prtljažnika.

Mazda CX-30 Skyactiv-G 150 AWD Plus Sound Style

Mazda CX-30 Skyactiv-G 150 AWD Plus Sound Style

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Unutrašnjost

Unutrašnjost Mazdinih modela je posljednih godina svojim minimalističkim uređenjem kabine prilično impresivna, i tu CX-30 nije iznimka. Svi modeli imaju gornju ploču presvučenu umjetnom kožom, kvalitetnih plastičnih obloga i kontrola koje im odgovaraju ugodnom preciznošću. Ispred vozača su vrlo funkcionalni 7-inčni TFT digitalni instrumenti.

Za infotainment se brine 8,8-inčni zaslon smješten središnje, visoko na gornjoj ploči. Njegove funkcije se kontroliraju okretnim kotačićem smještenim na središnjoj vodoravnoj konzoli između prednjih sjedala, što olakšava navigaciju čak i u vožnji. Grafika je oštra, dok su Apple CarPlay i Android Auto standardni.

Mazda CX-30 Skyactiv-G 150 AWD Plus Sound Style

Mazda CX-30 Skyactiv-G 150 AWD Plus Sound Style

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Bose premium audio sustav s BassMatch-om

Naš testni CX-30 Skyactiv-G 150 model je imao opcijski Bose audio sustav sa 12 zvučnika, koji omogućuje pružanje snažnijih basova i poboljšane kvalitete zvuka koji se očekuju od ove kvalitetne američke marke. Bose Corporation osnovao je 1964. dr. Amar G. Bose, tada profesor elektrotehnike na Massachusetts Institute of Technology u SAD-u.

Bose sustav temelji se na nedavno razvijenom Mazdinom konceptu rasporeda zvučnika, koji audio komponente postavlja na nekonvencionalna mjesta u vozilu. Kroz suradnju s Mazdinim inženjerima, Bose je postigao višu razinu audio performansi kroz svoju konfiguraciju sustava BassMatch.

Konfiguracija BassMatch kombinira dva niskofrekventna woofer zvučnika promjera 115 mm, svaki smješten u 3-litrenom kućištu niske frekvencije postavljenom na prednjem bočnom dijelu kabine blizu potpornih ploča u prostoru za donji dio nogu vozača i suvozača, s trećim izvorom basa, Richbass woofer zvučnikom promjera 130 mm ugrađenim u 8-litreno kućište izrađeno po mjeri u prostoru gdje bi se inače nalazio rezervni kotač u prtljažniku.

Postavljanje prednjih kućišta u blizini potpornih ploča umjesto uobičajene integracije u vrata minimizira zujanje i vibracije zvučnika - čak i kada reproducirate glazbu pri visokoj glasnoći. Pored toga, ova konfiguracija stvara više akustične energije jer su BassMatch kućišta postavljena u blizini prednjih uglova kabine, što stvara sličan učinak kao postavljanje kućnih zvučnika u kutove prostorije kako bi se stvorio moćniji odziv basa kroz odbijanje zvuka od zidova i natrag prema slušatelju.

Kućišta s basom i onim u prostoru za rezervni kotač dobro su usklađena kako bi pružili uravnotežene i sinkronizirane ili 'usklađene' performanse basa s udarom i dubinom u cijeloj kabini i za svaki položaj sjedenja.

Bose sustav nadalje uključuje dva tweeter visokofrekventna neodimijska (Nd) zvučnika promjera 25 mm, po jedan u predjelu bočnih retrovizora; jedan Bose Twiddler zvučnik promjera 80 mm u sredini instrumentne ploče; četiri neodimijska zvučnika promjera 80 mm srednje i visoke frekvencije - po jedan u svim vratima; i dva surround zvučnika promjera 65mm ugrađena u C-stupove. U kombinaciji s BassMatch jedinicama, ovi zvučnici pružaju jasan, gladak i uravnotežen zvuk svim putnicima u kabini.

Snagu sustava osigurava Bose digitalno pojačalo postavljeno ispod suvozačevog sjedala. Sadrži 9 kanala prilagođenog izjednačavanja, Bose Centerpoint obradu surround signala i Bose AudioPilot tehnologiju kompenzacije buke.

I na kraju, kako bi omogućio veći stupanj prilagođavanja iskustva slušanja individualnim preferencijama, sustav nudi nekoliko novih načina i funkcija slušanja. Doista, zvuk je izvanredan. Ipak, treba reći da zbog ovog audio sustava volumen prtljažnika ima manji volumen kako smo i naveli gore u tekstu.

Mazda CX-30 Skyactiv-G 150 AWD Plus Sound Style

Mazda CX-30 Skyactiv-G 150 AWD Plus Sound Style

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Naš testni model je imao sjedala presvučena sivo-crnom tkaninom, koja se lijepo uklapaju u ostatak obloga kontrastnih smeđih, plavih i sivih tonova. Sjedala, posebno prednja su dobro profilirana i prilično udobna i na duljim putovanjima. Ono što se može prijetiti kada sjednete na vozačko sjedalo u CX-30 je obilje prostora za noge i za više osobe i lako je pronaći vozački položaj koji vam odgovara zahvaljujući puno mogućnosti podešavanja sjedala i kola volana. Nije na odmet spomenuti da se nalazite u povišenom položaju u odnosu na hatchback, ali i CX-3.

Stražnji prostor nudi donekle manje prostora za noge višim osobama, što je i razumljivo jer se radi o kompaktnom SUV-u, ali vidjeli smo i gore u tekstu da CX-30 ima impresivan prtljažnik.

Mazda CX-30 Skyactiv-G 150 AWD Plus Sound Style

Mazda CX-30 Skyactiv-G 150 AWD Plus Sound Style

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Sigurnosni sustavi

Tu je i sveobuhvatni paket aktivnih sigurnosnih značajki i-Activsense Mazde CX-30 koji uključuje sustav za nadzor vozača, a kompaktni SUV nudi opremu s dodatnim mogućnostima kako bi svim putnicima osigurao sigurno i ugodno iskustvo vožnje. Popis sigurnosnih značajki je podugačak, no spomenimo neke: Sustav G-Vectoring Control Plus (GVC+), Pomoć pri kretanju na uzbrdici, Senzori za kišu i svjetlo, Automatsko kočenje u gradskoj vožnji (SCBS) s detekcijom pješaka (AEB), Pomoć pri zadržavanju u voznom traku (LKA), Prilagodljivi radarski tempomat (MRCC), Sustav automatskog kočenja pred preprekom (SBS), Sustav prepoznavanja prometnih znakova (TSR), Nadzor mrtvih kutova (BSM) s upozororenjem na bočni promet straga (RCTA), Automatsko uključivanje/isključivanje dugih svjetala (HBC), Digitalna kamera za vožnju unazad, Sustav E-Call (poziv u nuždi), Sustav upozorenja vozača na umor (DAA), Parkirni senzori – sprijeda i straga, Kamera za vožnju unazad – digitalna, Sustav nadzora tlaka u gumama, Protuprovalni alarm,...

Mazda CX-30 Skyactiv-G 150 AWD Plus Sound Style

Mazda CX-30 Skyactiv-G 150 AWD Plus Sound Style

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Tu je head-up zaslon koji projicira bitne podatke na vjetrobransko staklo pred vozačem, električna parkirna kočnica i funkcija Auto Hold, start/stop prekidač. Tu je i već tradicionalno dobro odmjereni kožom obložen grijani obruč upravljača. Ovo kolo volana, povećeg je promjera, ali ugodnog presjeka koji vam ne zamara ruke niti na dužim putovanjima. Audio i Bluetooth komande se nalaze na kolu volana i jedina primjedba ide prema malo nečitljivim oznakama na prekidačima kada je jako sunčano vani, što smo i dosad spominjali. No vjerujemo da se čovjek lako navikne, samo mora proći neko vrijeme da vozač automatizira svoje navike po pitanju upotrebe pojedinih funkcija. Prednji naslon za ruke između vozača i suvozača je praktičan i može se uzdužno klizno pomicati, čime se jako lako pronađe idealan položaj, dok s druge strane u njega stane dosta korisnih stvari. U svakom slučaju, kabina je podređena čovjeku i udobno fokusirana na područje vozačkog kokpita. Ergonomija je na visini, baš kao i u dosad testiranim modelim CX-30.

tportal

Izvor: Ostale fotografije / Autor: Euro NCAP

Što se opće sigurnosti tiče, Mazda CX-30 se, prema rezultatima testiranja Euro NCAP-a, impresivno ponašala u sve četiri testne kategorije - odrasli korisnik (Adult Occupant), djeca putnici (Child Occupant), ranjiv korisnik ceste (sigurnost pješaka ili Pedestrian Safety) i sigurnosna pomoć (Safety Assist).

Novi Skyactiv-G 150 motor

Nakon što je predstavljen na Mazdi3, novi dvolitreni (1998 cm³) benzinski hibridni motor Skyactiv-G snage 150 KS (110 kW) sada obogaćuje paletu motora CX-30, koju čine jedan dizelski i tri benzinska hibrida, uključujući ekskluzivni Skyactiv-X motor od 180 KS.

Mazda CX-30 Skyactiv-G 150 AWD Plus Sound Style

Mazda CX-30 Skyactiv-G 150 AWD Plus Sound Style

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Tako je Skyactiv-G 150 pogonska jedinica po snazi umetnuta između trenutnog benzinskog motora Skyactiv-G snage od 122 KS (90 kW) i revolucionarnog Skyactiv-X snage 180 konjskih snaga. Novi motor koristi sofisticirane tehnologije kao što su sustav za deaktiviranje cilindara i Mazda M Hybrid sustav, kao i pažljiv dizajn klipova, sustava hlađenja i podmazivanja koji omogućuje postizanje izuzetnih performansi učinkovitosti u kombinaciji s ugodnošću u upotrebi.

Ako ste se pitali kako je iz ovog dvolitrenog motora snaga sa 122 KS podignuta na 150 KS, onda odgovor leži u prilagođenoj upravljačkoj jedinici motora (ECU), koja također osigurava da je najveći okretni moment motora od 213 Nm (podjednak kod obje verzije) dostupan isto tako na 4000 okretaja u minuti.

Veća snaga motora daje značajno povećanje performansi u usporedbi sa sličnim motorom od 122 KS: uzimajući u obzir, na primjer, verziju s pogonom na dva kotača i ručnim 6MT mjenjačem, maksimalna brzina i ubrzanje od 0-100 km/h podižu se sa maksimalne bzine od 186 km/h i ubrzanja od 0 do 100 km/h od 10,6 sekundi na 198 km/h i 8,8 sekundi kod motora od 150 KS. Istodobno, unatoč osjetno boljim performansama, potrošnja i emisije ostaju gotovo nepromijenjene u odnosu na jedinicu s manjom snagom, dostižući prosječnu potrošnju od 5,3 l/100 km (slabiji motor 5,1 l/100 km) i razinu emisije CO₂ od 121 g/km (slabiji motor 116 g/km) prema NEDC koreliranom ciklusu (6,8 l/100 km i 153 g/km u WLTP ciklusu).

Mazda CX-30 Skyactiv-G 150 KS dolazi sa 6-brzinskim ručnim mjenjačem (6MT) i 6-brzinskim automatskim mjenjačem (6AT) i s 2WD prednjim pogonom (u nekim zemljama) ili integriranim i-Activ AWD, kao što je to slučaj s našim testnim modelom.

Mazda CX-30 Skyactiv-G 150 AWD Plus Sound Style

Mazda CX-30 Skyactiv-G 150 AWD Plus Sound Style

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

I ovaj novi, snažniji benzinski motor odlikuju optimizirani usisni otvori i klipovi, podijeljeno ubrizgavanje goriva, ventil za upravljanje rashladnim sredstvom i deaktivacija cilindra kako bi se postigle više razine dinamičkih performansi, uštede goriva i ekološka prihvatljivost. S ovim benzinskim motorom doista nemate problema s nedostatkom snage, bez obzira na uvjete vožnje. Ipak treba reći, kao i kod Skyactiva-G 122, manjak od 67 Nm najvećeg okretnog momenta u odnosu na dizelski agregat sasvim se lagano osjeća iako vam to neće stvarati neki problem u vožnji. Kod Skyactiva-X 180 nešto je manja razlika u odnosu na dizelski: – 46 Nm.

Skyactiv-G 150 motor, kao i benzinski Skyactiv-G 122, podrazumijeva inteligentni sustav Mazda M Hybrid kako bi podržao veće dobitke u uštedi goriva recikliranjem energije koja se dobiva za vrijeme usporavanja i napajanja integriranog elektropokretač-generatora (ISG), koji djeluje kao elektromotor kako bi ojačao motor, a pruža i više užitka u vožnji. Radi se o blagom hibridnom, remenom pokretanom 24-voltnom integriranom sustavu starter/generator (B-ISG), koji koristi litij-ionsku bateriju kapaciteta 600 kJ i DC/DC pretvarač 1,7 kW (max. 120 ampera). Kao rezultat, vožnja vozilom je uglađenija. Pokretanje vozila s mjesta lakše je uz pomoć električnog motora, a kada mijenjate stupanj prijenosa, motor također daje poticaj, pa je i ta promjena mekša.

Mazda CX-30 Skyactiv-G 150 AWD Plus Sound Style

Mazda CX-30 Skyactiv-G 150 AWD Plus Sound Style

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Sustav za deaktivaciju cilindra isključuje dva od četiri cilindra motora u situacijama pri laganom opterećenju, poput krstarenja stalnom brzinom. Isključivanje dva vanjska cilindra (prvi i četvrti) povećava opterećenje na preostala dva, zbog čega djeluju u rasponu veće učinkovitosti. Volumen protoka zraka, količina ubrizgavanja goriva i vrijeme paljenja precizno se kontroliraju kako bi se motor mogao nesmetano prebacivati ​​između rada s dva i s četiri cilindra te smanjiti potrošnju goriva pri krstarenju stalnim brzinama. Naravno da se niti ovaj snažniji benzinski motor od 150 KS ne može usporediti s onim najjačim benzinskim Skyactiv-X snage 180 KS.

Napredni i-ACTIV AWD pogon na sva četiri kotača

Zahvaljujući novo razvijenom sustavu kontrole i novim tehnologijama za smanjenje trenja, Mazdin pogon na sva četiri kotača i-Activ AWD pruža rafiniranu i stabilnu vožnju u bilo kojoj voznoj situaciji, a istovremeno postiže približnu ekonomičnost kao da imate vozilo s pogonom samo na dva kotača. Radi se o Mazdinom sustavu detekcije 'vertikalnog opterećenja na četiri kotača' i-Activ AWD i djeluje u skladu sa sustavom GVC (G-Vectoring Control) za kontrolu raspodjele zakretnog momenta između prednjih i stražnjih kotača, poboljšavajući vuču i prianjanje bez obzira na uvjete vožnje. Također značajno smanjuje ukupne mehaničke gubitke i doprinosi poboljšanoj ekonomičnosti goriva.

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Mazda

Novousvojene tehnologije za smanjenje trenja brzo prilagođavaju raspodjelu zakretnog momenta samo kada je to potrebno te sustav odlikuju pozitivan odziv i poboljšana ekonomičnost. Na početku zavoja sustav AWD će zadržati postojeću raspodjelu zakretnog momenta prednjih i stražnjih kotača kako bi prioritetno pružio bolji odziv skretanja pomoću kontrole zakretnog momenta motora na GVC jedinici. Nakon početnog uključivanja AWD postupno povećava količinu okretnog momenta upućenu na stražnje kotače kako bi ostvario neutralno upravljanje i stabilnije kretanje vozila. Kada ubrzavate, više okretnog momenta raspoređuje se na stražnje kotače te se povećava vertikalno opterećenje. Pri usporavanju, prednjim kotačima daje se više okretnog momenta kako bi se maksimizirale vučne performanse sva četiri kotača. Također poboljšava upravljivost, tako da vozilo vjerno reagira na vozačeve namjere pri aktivnom upravljanju. Treba reći i da unutar kabine nema neke posebne ručice kojom biste naprimjer regulirali pogon na samo dva ili četiri kotača, odnosno blokirali raspodjelu okretnog momenta u podjednakom 50/50 omjeru, što biste možda i očekivali od pogona AWD.

Mazda CX-30 Skyactiv-G 150 AWD Plus Sound Style

Mazda CX-30 Skyactiv-G 150 AWD Plus Sound Style

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Ugrađen u verzije i-Activ CX-30 s pogonom na sve kotače i na prednje kotače, GVC Plus uvodi tehnologiju koja poboljšava stabilnost upravljanja korištenjem kočnica u trenutku u kojem vozilo izlazi iz zavoja. GVC Plus primjenjuje laganu silu kočenja na vanjske kotače, pružajući stabilizirajući trenutak koji pomaže vraćanju vozila u pravocrtan smjer. Sustav ostvaruje glatke prijelaze nagiba vozila čak i pod velikim silama u zavoju, poboljšavajući mu sposobnost da precizno prati iznenadne manevre i izlazak iz zavoja. Osim poboljšanja upravljanja pri manevru izbjegavanja sudara u slučaju nužde, GVC Plus nudi uvjerljiv osjećaj kontrole prilikom mijenjanja vozne trake pri velikim brzinama na autocesti i u vožnji po snijegu ili drugim skliskim uvjetima na cesti.

Mazda CX-30 Skyactiv-G 150 AWD Plus Sound Style

Mazda CX-30 Skyactiv-G 150 AWD Plus Sound Style

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Što reći o ovom sustavu običnim riječima? Mazda CX-30 s pogonom na sva četiri kotača lijepo leži na cesti i upravljanje njome je vrlo precizno. Osjećaj držanja na podlozi je, u odnosu na model s pogonom samo na dva kotača, osjetno bolji. Osjećate se sigurno, bez daljnjega, čak i kada siđete na rastresitu podlogu ili se vozite po snijegu. Ipak, treba reći da ovo nije off-road 4x4 sustav koji očekujete kod pravog terenca. Prije svega zato što je ovjes Mazde CX-30 - prednji MacPherson, a straga torziona osovina – ipak primjereniji cestovnim uvjetima vožnje. Opći zaključak je da je naša testna verzija CX-30 prilično ozbiljan automobil.

Za kraj, CX-30 kreće s cijenom za model Mazda CX-30 Skyactiv-G122 (benzinac 122 KS) od 188.770 kuna (MPC s trošarinom) dok naš testni model CX-30 Skyactiv-G 150 AWD Plus Sound Style sa svim opcijama/doplatama (opcijska metalik boja, 5300 kuna prije obračuna trošarine, i tepisi 'All weather', 591 kuna) stoji 234.125 kuna.

Mazda CX-30 Skyactiv-G 150 AWD Plus Sound Style

Mazda CX-30 Skyactiv-G 150 AWD Plus Sound Style

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!