NAGRADE

Mazde CX-30 i MX-30 osvojile Red Dot nagradu za dizajn 2020

31.03.2020 u 16:18

Bionic
Reading

Dok čekamo na proglašenje pobjednika za Svjetski automobil godine 2020. Mazda CX-30 ponijela je nagradu za najbolji dizajn

Posljednjeg dana mjeseca ožujka smo saznali da su dva nova modela Mazde CX-30 i MX-30 prepoznati i nagrađeni u natjecanju 'Red Dot: Product Design 2020'. Da je riječ o uglednoj nagradi govori i podatak da je Red Dot, pokrenuto još 1955. godine, jedno od najvećih svjetskih natjecanja u dizajnu. Pobjednici u dizajnu proizvoda, ove godine među 48 kategorija, uključujući automobile i motocikle, stječu pravo na korištenje Red Dot simbola, međunarodnog pečata izvrsnosti.

Kompaktni SUV CX-30 i prvi Mazdin potpuno električni automobil MX-30 tako se pridružuju sve dužoj listi nagrađenih Mazdinih modela dizajniranih u skladu s filozofijom 'Kodo: Duša pokreta'.

Nova Mazda CX-30 drugi je model ovog japanskog proizvođača automobila oblikovan evoluiranim Kodo dizajnom – jedinstvenim dizajnom čiji se korijeni nalaze u tradicionalnoj japanskoj estetici. Oblikovanje svakog elementa prema principu 'manje je više' rezultirao je čistim, prelijepim površinama na CX-30 te je donijelo potpupno originalan izgled u segmentu kompaktnih SUV crossovera.

Visokokvalitetna unutrašnjost Mazde CX-30, osmišljena s čovjekom u središtu, kombnira ergonomsku izvrsnost i najsuvremeniju tehnologiju. Najnovija dostignuća u Mazdinoj Skyactiv arhitekturi vozila koriste ljudima urođenu sposobnot održavanja ravnoteže kako bi se postigla prirodnija i intuitivnija kontrola vozila. Paleta pogonskih sklopova također sadrži i Skyactiv-X – Mazdin revolucionarni benzinski motor koji pruža učinkovitost dizelskog motora.

Što se tiče modela MX-30, Mazda kaže da 'iako zadržava prekrasne, ručno izrađene oblike Kodo dizajna, stil Mazde MX-30 predstavlja istraživanje modernije estetike koja se usredotočuje na futurističke vrijednosti i novi stil života koji polako nestaje'.

'Ovaj novi pristup rezultirao je originalnim dizajnom koji utjelovljuje proširenje izražajnog Kodo dizajna', objašnjava glavni dizajner Mazde MX-30 Youichi Matsuda. 'Vanjski dio beskompromisno je jednostavan kako bi nagalasio ljepotu čvrste mase, a dizajn kabine – s uokvirenim krovom i freestyla vratima – utjelovljuje dojam lakoće dok proaktivno uključuje održivost kao jedan od elemenata za materijale u unutrašnjosti. Kako započeinjemo razdoblje velikih promjena, želimo da Mazda MX-30 pokaže ljudima da naši automobili i dalje pružaju pravi užitak vožnje.'

e-Skyactiv, Mazdina nova tehnologija električnog pogona, sadrži litij-ionsku bateriju kapaciteta 35,5 kWh koja Mazdi MX-30 omogućuje doseg od oko 200 km, što znatno premašuje dnevnu vožnju europskih vozača od 48 km. Nova Skyactiv arhitektura električnog vozila i i-Activsense sigurnosne tehnologije osmišljeni su tako da se savršeno dopunjuju s uglađenom i tihom vožnjom električne Mazde MX-30.

Ovo su redom osma i deveta Red Dot nagrada za Mazdine Kodo modele nakon nagrada za novu Mazdu3 2019., MX-5 RF 2017., MX-5, CX-3 i Mazdu2 (jesen 2015.) te prethodne gneracije Mazde3 2014. i Mazde6 2013.

'Dobitnici Red Dot nagrade dokazali su da s stvorili odlične proizvode koji uistinu zaslužuju nagradu', rekao je profesor Dr.Peter Zec, osnivač i CEO Red Dot-a. 'Proizvodi su osvojili žiri ne samo svojom estetikom, već i svojom funkcionalnošću. Dobitnici nagrada postavljaju nove standarde u svojim industrijama.'