TEST AUTOMOBILA

[FOTO/VIDEO] Vozili smo Mazdu CX-30 s benzinskim Skyactiv-G122 motorom

CX-30 Skyactiv-G122 s benzinskim motorom je podjednako uvjerljiva kao i s dizelskim motorom

CX-30 Skyactiv-G122 s benzinskim motorom je podjednako uvjerljiva kao i s dizelskim motorom

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Skyactiv-G 2,0 motor također podrazumijeva i inteligentni sustav Mazda M Hybrid kako bi podržao veće dobitke u uštedi goriva i više užitka u vožnji, a to je u svakom slučaju dodatni plus

Nakon što smo u mjesecu listopadu na testu imali Mazdu CX-30 Skyactiv-D116 s dizelskim motorom došao je red da usporedimo ovaj model s benzinskom izvedbom CX-30 Skyactiv-G122, s paketom opreme Plus Safety Sound Luxury Style. Treba reći i da su oba testna modela imala pogon samo na prednjim kotačima, iako postoji u oba slučaja i AWD opcija s pogonom na sva četiri kotača. Oba su modela isto tako imala i ručni mjenjač sa 6 brzina.

Mazda CX-30 Skyactiv-G122

Mazda CX-30 Skyactiv-G122

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

O namjerama japanskog proizvođača automobila s konstrukcijom ovog kompaktnog SUV-a pisali smo i kod prvog testa, ali nije naodmet ponoviti neke od osnovnih postavki. Dakle, Mazda CX-30 kao model je smještena između modela CX-3 i CX-5. Mazda je nastojala iskoristiti kompaktne, gradske dimenzije manjeg modela te prostor i praktičnost većeg SUV-a. Nakon predstavljanja potpuno nove Mazde3 hatchback i sedan, Mazda CX-30 je drugi model u liniji nove generacije tvrtke.

Što se tiče razlike u dimenzijama, CX-30 se može povezati s tri dodirna modela, s kojima je usko povezan. Prije svega treba reći da je onaj model koji, možda, i najviše 'utječe' na pojavnost CX-30 upravo model CX-3. Što se dimenzija samog vozila tiče CX-30 je dug 4395 mm, širiok 1795 mm (bez otvorenih retrovizora), visok 1540 mm, dok mu je međuosovinski razmak od 2655 mm, i ako to usporedimo s manjim CX-3 onda vidimo da je novi model duži 120 mm, širi 30 mm, viši za 5 mm, a međuosovinski razmak mu je veći za 85 mm. Visina od podloge CX-30 je 175 mm, što je više od manjeg modela za 20 mm.

Mazda CX-30 Skyactiv-G122

Mazda CX-30 Skyactiv-G122

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Pogledajmo i kako se CX-30 odnosi s još dva referentna modela; Mazda 3 hatchback je čak i duži za 65 mm, a CX-5 je duži za 155 mm. Po širini Mazda 3 je identične širine, a CX-5 širi za 75 mm. Po visini Mazda 3 je 105 mm niža, a CX-5 za 45 mm viši. No tu slijedi možda i najveće iznenađenje, jer Mazda 3 hatchback ima duži međuosovinski razmak za 70 mm, a CX-5 duži tek za 45 mm. Iako bi mnogi pomislili da je 'malena' Mazda 3 hatchback osjetno manjih dimenzija, pojavnost CX-30 je i već na prvi pogled prema dimenzijama vizualno nadmašila manji hatchback. Prema tome CX-30 doista pokazuje da je praktična skoro poput CX-3, što je svakako zadovoljavanje prvog kriterija, onog o kompaktnim, gradskim dimenzijama prilikom inicijalnog razmišljanja o novoj niši.

Mazda CX-30 Skyactiv-G122

Mazda CX-30 Skyactiv-G122

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Usporedimo li pak volumen prtljažnika ova četiri modela, CX-30 pokazuje da je ispunila i drugi kriterij postavljen prije nastanka najnovijeg SUV-a. Dakle, Mazda CX-30 ima volumen prtljažnika od 430 litara (422 kada je ugrađen vrhunski Bose audio sustav), a kada se spusti stražnji red sjedala onda on naraste do 1406 litara (1398 s Bose sustavom). Usporedimo li volumen prtljažnika ostala tri modela, onda CX-3 ima manji za 80 litara (-146 litara s preklopljenim stražnjim redom sjedala), Mazda 3 hatchback isto tako manji za 72 litre (-380 litara s preklopljenim stražnjim redom sjedala), a CX-5 ima, razumljivo, veći prtljažnik od CX-30 za 76 litara (214 litara kada su preklopljena stražnja sjedala). Naravno praktičnost jednog SUV modela se promatra i kroz visinu od podloge, pa je tako CX-3 155 mm udaljen od podloge, dok je CX-5 od 197 do 200 mm (u ovisnosti o dimenzijama kotača). Naš testni benzinski model CX-30 Skyactiv-G122 je imao zimske gume Bridgestone Blizzak LM005 dimenzija 215/55 R 18, istih dimenzija kao i dizelski model koji smo imali prethodno na testu, no on je još imao ljetne gume Bridgestone Turanza T005A.

Mazda CX-30 na Euro NCAP testu je odlično prošla i pokazala koliko je sigurna

Mazda CX-30 na Euro NCAP testu je odlično prošla i pokazala koliko je sigurna

Izvor: Ostale fotografije / Autor: Euro NCAP

Novi CX-30 izgrađen je na Mazdinoj novoj generaciji Skyactiv arhitekture vozila (Skyactiv-Vehicle Architecture), koja ne samo da koristi osobinu svojstva ravnoteže za prirodniju i intuitivniju kontrolu vozila, već pruža i smanjenje i kontrolu nad NVH (noise, vibration and harshness ili buka, vibracija i gruboća), olakšavajući jedinstvenu 'kvalitetu tišine' u kabini.

Izvana CX-30 izgledom predstavlja klasično lijep Mazdin dizajn novih modela, pa je i ovaj kompaktni SUV dinamičnih linija. Prednji kraj s velikom maskom hladnjaka i tankim prednjim LED farovima izgleda jako dojmljivo, a prednja hauba je uokvirena i ne doseže do vrha vozila te je blago profilirana i naizgled gotovo jednostavna. Dojmu jednog SUV vozila doprinose crni plastični dodaci na blatobranima koji su lijepo uklopljeni u dizajn bočnih linija. Stražnji blatobrani dojmljivo se stapaju sa stražnjim dijelom kabine, a vrata prtljažnika imaju odgovarajuće suženi oblik luka. U kombinaciji sa stražnjim LED svjetlima, to stvara snažnu stražnju formu sa širokim, dinamičnim stavom jednog sportskog automobila. Dok crni stražnji branik odgovara posve dizajnom onog prednjeg. Stražnji krovni spojler odlično nadopunjuje dojmljivost stražnjeg kraja CX-30. Bez ikakve zamjerke.

Mazda CX-30 Skyactiv-G122

Mazda CX-30 Skyactiv-G122

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Unutrašnjost Mazdinih modela je posljedniih godina svojim minimalističkim uređenjem kabine prilično impresivna, i tu CX-30 nije iznimka. Svi modeli imaju gornju ploču presvučenu od umjetne kože, obilje plastičnih obloga i kontrola koje im odgovaraju ugodnom preciznošću. Za infotainment se brine 8,8-inčni zaslon smješten središnje, visoko na gornjoj ploči. Njegove funkcije se kontroliraju okretnim kotačićem smještenim na središnjoj vodoravnoj konzoli između prednjih sjedala, što olakšava navigaciju čak i u vožnji. Grafika je oštra, dok su Apple CarPlay i Android Auto standardni. Naš benzinski tesni model je imao opcijski Bose audio sustav sa 12 zvučnika, koji omogućuje pružanje snažnijih basova i poboljšane kvalitete zvuka koji se očekuju od ove kvaliutetne marke. Doista, zvuk je izvanredan. Ipak, treba reći da zbog ovog audio sustava volumen prtljažnika ima manji volumen kako smo i naveli gore u tekstu.

Ono što se može prijetiti kada sjednete na vozačko sjedalo u CX-30 je obilje prostora za noge i za više osobe i lako je pronaći vozački položaj koji vam odgovara zahvaljujući puno podešavanja sjedala i kola volana. Nije na odmet spomenuti da se nalazite u povišenom položaju u odnosu na hatchback, ali i CX-3. Stražnji prostor nudi donekle manje prostora za noge višim osobama, što je i razumljivo jer se radi o kompaktnom SUV-u, ali vidjeli smo i gore u tekstu da CX-30 ima impresivan prtljažnik. Tu je i sveobuhvatni paket aktivnih sigurnosnih značajki i-Activsense Mazde CX-30 koji uključuje nedavno dodani sustav za nadzor vozača, a kompaktni SUV nudi opremu s dodatnim mogućnostima kako bi svim putnicima osigurao sigurno i ugodno iskustvo vožnje. Popis sigurnosnih značajki je podugačak, no spomenimo neke: Sustav G-Vectoring Control Plus (GVC+), Pomoć pri kretanju na uzbrdici, Senzori za kišu i svjetlo, Automatsko kočenje u gradskoj vožnji (SCBS) s detekcijom pješaka (AEB), Pomoć pri zadržavanju u voznom traku (LKA), Prilagodljivi radarski tempomat (MRCC), Inteligentni limitator brzine (ISA), Sustav automatskog kočenja pred preprekom (SBS), Sustav prepoznavanja prometnih znakova (TSR), Nadzor mrtvih kuta (BSM) s upozororenjem na bočni promet straga (RCTA), Automatsko uključivanje/isključivanje dugih svjetala (HBC), Digitalna kamera za vožnju unazad, Sustav E-Call (poziv u nuždi), Sustav upozorenja vozača na umor (DAA), Parkirni senzori – sprijeda i straga, Kamera za vožnju unazad – digitalna, Sustav nadzora tlaka u gumama, Protuprovalni alarm,...

Mazda CX-30 Skyactiv-G122

Mazda CX-30 Skyactiv-G122

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Tu je head-up zaslon koji projicira bitne podatke na vjetrobransko staklo pred vozačem, digitalna instrumentna ploča, električna parkirna kočnica i funkcija Auto Hold, start/stop prekidač. U CX-30 mnogima će se svidjeti i kožno kolo volana, koje je povećeg promjera, ali ugodnog presjeka koji vam ne zamara ruke niti na dužim putovanjima. Audio i Bluetooth komande se nalaze na kolu volana i jedina primjedba ide prema malo nečitljivim oznakama na prekidačima kada je jako sunčano vani. No vjerujemo da se čovjek lako navikne, samo mora proći neko vrijeme da vozač automatizira svoje navike po pitanju upotrebe pojedinih funkcija. Prednji naslon za ruke između vozača i suvozača je praktičan i može se uzdužno klizno pomicati, čime se jako lako pronađe idealan položaj, dok s druge strane u njega stane dosta korisnih stvari. Tu je i električno podizanje vrata prtljažnika. Sjedala na našem testnom modelu su izrađena od kože, koja je većim dijelom površine perforirana. U svakom slučaju, kabina je podređena čovjeku i udobno fokusirana na područje vozačkog kokpita. Ergonomija je na visini.

Mazda CX-30 Skyactiv-G122

Mazda CX-30 Skyactiv-G122

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Naš testni model ima Mazdin najnoviji Skyactiv-G 2.0 četverocilindrični benzinski motor snage 122 KS (90 kW) pri 6000 okr/min i najveći okretni moment od 213 Nm pri 4000 okr/min. Ubrzanje našeg testnog modela, težine 1320 kg (što je 24 kg manje od dizelskog motora), od 0 do 100 km/h neznatno je nižih 10,6 sekundi od dizelskog motora (samo 0,2 sekundi), a krajnja brzina sasvim dovoljnih 186 km/h (3 km/h više od dizelskog motora). Kako oba testna modela imaju 6-brzinski ručni mjenjač treba reći da su prve tri brzine identičnih prijenosnih omjera kod obje vrste motora, dok su razlike primjetne od 4. do 6. stupnja prijenosa. To je sasvim uredu i omjeri su dobro pogođeni. Kombinirana potrošnja je, prema Mazdi, 6,2 l/100 km, dok je kod dizelske izvedbe 5,1 l/100 km. No, ako se može dodatno opisati ovaj benzinski motor, onda svakako treba reći da je njegov miran, tih i uglađen rad izvrstan. Emisija CO2 u kombiniranim uvjetima vožnje (WLTP) je prema podacima 141 g/km.

Ovaj benzinski motor odlikuju optimizirani usisni otvori i klipovi, podijeljeno ubrizgavanje goriva, ventil za upravljanje rashladnim sredstvom i deaktivacija cilindra, kako bi se postigli više razine dinamičkih performansi, uštede goriva i ekološka prihvatljivost. Skyactiv-G 2,0 motor također podrazumijeva i inteligentni sustav Mazda M Hybrid kako bi podržao veće dobitke u uštedi goriva i više užitka u vožnji. Ta tvrdnja je točna, jer s ovim benzinskim motorm doista nemate problema s nedostatkom snage, bez obzira na uvjete vožnje. Ipak treba reći, manjak od 67 Nm najvećeg okretnog momenta u odnosu na dizelski agregat, sasvim se lagano osjeća iako vam to neće stvarati neki problem u vožnji.

Sustav za deaktivaciju cilindra isključuje dva od četiri cilindra motora u situacijama pri laganom opterećenju, poput krstarenja stalnom brzinom. Isključivanje dva vanjska cilindra (prvi i četvrti) povećava opterećenje na preostala dva, zbog čega djeluju u rasponu veće učinkovitosti. Volumen protoka zraka, količina ubrizgavanja goriva i vrijeme paljenja precizno se kontroliraju kako bi se motor mogao nesmetano prebacivati ​​između rada s dva cilindra i sa četiri cilindra i smanjiti potrošnju goriva pri krstarenju stalnim brzinama. Naravno da se ovaj benzinski motor ne može usporediti s onim najjačim benzinskim Skyactiv-X motorom snage 180 KS.

Mazda CX-30 Skyactiv-G122

Mazda CX-30 Skyactiv-G122

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Sve u svemu, CX-30 s benzinskim motorom Skyactiv-G 2.0 je podjednako zanimljivo vozilo, kao i s dizelskim motorm, koje je na nas ostavilo izuzetno povoljan dojam, a posebno njegove vozne karakteristike, jer u gradu je spretan, a van grada u vožnji autocestom izvrsno leži za jedan SUV i gotovo da klizi kao po tračnicama pri višim brzinama. Na kolu volana se osjeti stabilnost, a mjenjač i kočnice izvrsno su mu prilagođene. Prednji ovjes mu je McPherson, a straga torziona osovina.

Za kraj, CX-30 kreće s cijenom za model Mazda CX-30 Skyactiv-G122 (benzinac 122 KS) od 173.321 kuna (MPC s trošarinom), dok je naš testni model CX-30 Skyactiv-G122 Safety/Sound/Luxury/Style ukupno sa svim opcijama/doplatama: 225.010 kuna.

  • +21
  • +18

Mazda CX-30 Skyactiv-G122

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!