ČETVRTA GENERACIJA

[FOTO/VIDEO] Isprobali smo Mazdu 3, osim što briljantno izgleda, sjajno se ponaša i u vožnji

Mazda 3 na našem testu

Mazda 3 na našem testu

Izvor: Ostale fotografije / Autor: Z.M.

Rijetko se događa da serijska izvedba nekog modela preuzme toliko toga dobrog iz konceptne izvedbe koja mu prethodi, a Mazda 3 je preuzela gotovo sve s KAI koncepta iz 2017. godine

Nakon što je četvrta generacija kompaktnog automobila Mazda 3 predstavljena na autosalonu u Los Angelesu potkraj studenoga 2018. bilo je sasvim jasno da su se u Mazdi, a prije svega glavni dizajner Yasutake Tsuchida, gotovo do u detalje držali sjajnog Kai koncepta prikazanog 2017. u Tokyju.

Mazda Kai Concept iz Tokyja 2017.

Mazda Kai Concept iz Tokyja 2017.

Izvor: Promo fotografije / Autor: Mazda

Naravno, ovo se odnosi na hatchback izvedbu s petero vrata, osim donekle u dijelu stražnjeg kraja. Bez obzira na sve, moramo se složiti da se rijetko kad viđa da jedan serijski automobil povuče toliko dobroga iz inače gotovo nestvarnih konceptnih verzija, koje se obično predstave javnosti uz veliku pompu.

Mazda 3 Skyactiv-G122 Plus na našem testu

Mazda 3 Skyactiv-G122 Plus na našem testu

Izvor: Ostale fotografije / Autor: Z.M.

Obično na kraju od toga ništa ne vidimo u serijskoj izvedbi nekog ciljanog modela. Moramo priznati da je Mazda u ovome slučaju, ovu hatchback verziju dugu 4460 mm, sjajno pretočila u stvarnost.

Nova generacija Mazde 3

Izvor: Promo fotografije / Autor: Mazda Europe

Međuosovinski razmak Mazde 3 je povećan na 2725 mm, što je dobra vijest za kupce koji razmišljaju i o direktnim konkurentima na tržištu. A konkurenata ne nedostaje, a najžešći su joj Ford Focus, Honda Civic, Opel Astra i VW Golf. Ova promjena je dizajnirana da bi se povećao prostor u kabini, osobito za putnike na stražnjim sjedalima. Mazda 3 i dalje ima prednji MacPherson ovjes, ali na stražnjem dijelu torziona osovina zamjenjuje dosadašnji multilink ovjes.

Nova Mazda 3 ima prilično značajan prednji prevjes, ali najuočljiviji element bočnog profila je masivni C-stup, koji daje ovom modelu s petero vrata izrazito sportski coupe izgled. Tanka LED prednja svjetla, LED pokazivači smjera imaju onaj zanimljivi, na prvu – blago nezainteresirani pogled jednog predatora u nekoj divljini, no budite na oprezu, jer ovaj model spreman je u svakome trenutku za munjeviti skok. Tako je i s funkcionalošću ovih svjetala, jer u ovome paketu našeg testnog automobila Mazda3 Hatchback Skyactiv-G122 Plus (koji uključuje sva četiri raspoloživa opcijska paketa; Sound, Style, Safety i Luxury) ima i prilagodljiva (segmentna) LED prednja svjetla. Straga su LED stražnja svjetla, koja su prilično upečatljiva, a naročito noću.

Mazda 3 - hatchback izvedba s petero vrata

Mazda 3 - hatchback izvedba s petero vrata

Izvor: Promo fotografije / Autor: Mazda

Interijer je usavršena, reducirana verzija svog prethodnika, a to će se svidjeti naročito vozaču i suvozaču kojima će gotovo savršeno odgovarati visokokvalitetna i čvrsta unutrašnjost. Upravljanje novim infotainment sustavom s velikim 8,8-inčnim zaslonom intuitivno je s okretnim pritiskom na središnjoj konzoli. Iza udobno obloženih (kožom u našem slučaju) prednjih sjedala, na sjedalima straga ambiciozni dizajn zahtijeva određenu spremnost na kompromis, jer vanjski nasloni za glavu leže pod ravnom linijom krova, a široki C-stupovi ograničavaju cjelokupni pogled.

Ovako izgleda Mazda 3 iznutra

Ovako izgleda Mazda 3 iznutra

Izvor: Promo fotografije / Autor: Mazda

Također, utovarni rub prtljažnika mogao bi biti niži. Sve to, međutim, brzo pada u drugi plan s obzirom na izuzetno opsežnu standardnu ​​opremu: čak i osnovni model osigurava navigaciju, integrira pametne telefone u infotainment sustav, projicira informacije s head-up zaslona izravno na vjetrobransko staklo, automatsko kočenje u gradskoj vožnji (SCBS) s detekcijom pješaka (AEB), nadzor mrtvih kuteva (BSM) uz upozorenje na bočni promet straga (RCTA), pomoć pri zadržavanju u voznoj traci (LKA), prilagodljivi radarski tempomat (MRCC), automatsko uključivanje/isključivanje dugih svjetala (HBC), sustav upozorenja vozača na umor (DAA), parkirne senzore sprijeda i straga, digitalnu kameru za vožnju unazad,... Doista popis standardne opreme je nevjerojatno bogat.

Drugi red sjedala

Drugi red sjedala

Izvor: Promo fotografije / Autor: Mazda

Za test potpuno nove Mazde 3 dobili smo 2,0-litreni četverocilindrični benzinski motor Skyactiv-G 2.0 M Hybrid snage 122 KS (90 kW) s prirodnim usisom, što kao blagi hibrid podržava 24-voltni starter/generator. S maksimalnih 213 Nm okretnog momenta za 10,4 sekundi ubrzava do 100 km/h, a krajnja mu je brzina 202 km/h. Za prijenos snage u našem testnom modelu je bio 6-brzinski ručni mjenjač (iako postoji i automatska verzija mjenjača za ovaj motor), na koji se brzo naviknete. U početku ovaj motor možda djeluje malo nezainteresirano, ali jednom kad dosegne svoje optimalne okretaje sve će sjesti na svoje mjesto. Naravno, govorimo o motoru snage 122 KS, koji spontano reagira na pritisak papučice gasa i ubrzava linearno sve do maksimalne brzine. Iako, nama se čini da je ubrzanje nekako i brže od tvorničkih podataka, barem za jednu sekundu. Sa 7,6 litara prosječne potrošnje u mješovitim uvjetima testna potrošnja Mazde 3 nalazi se u prosjeku klase.

  • +20
  • +17

Mazda 3

Izvor: Promo fotografije / Autor: Mazda

Japanci ne samo da slijede dizajn vlastite filozofije, već i u konceptu pogona idu na svoj način. Dok su se gotovo svi ostali proizvođači u ovoj izvedbenoj klasi obvezali na male turbo motore, Mazda 3 se oslanja na motore s prirodnim usisom s većim obujmom i 24-voltnim blagim hibridnim pogonom. Tu je i tehnologija automatskog isključivanja dva krajnja cilindra iz rada kada za to nema potrebe, čime se dodatno štedi gorivo. Cijeli proces energetskog toka i isključivanja cilindara možete pratiti na središnjem, prema vozaču okrenutom zaslonu. U vožnji Mazda 3 je sportski tvrda, čemu pridonose i niskoprofilne Toyo Proxes gume dimenzija 215/45 R 18. Automobil sjajno leži, a to se naročito osjeti u vožnji zavojitom cestom, ali i na višim brzinama na autocesti.

Bnezinski motor Skyactiv-G sa 122 KS

Bnezinski motor Skyactiv-G sa 122 KS

Izvor: Promo fotografije / Autor: Mazda

Za kraj, naša testna Mazda3 Hatchback Skyactiv-G122 Plus sa svim mogućim dodatnim opcijama stoji 210.181,28 kuna, dok standardna verzija bez dodatnih opcija stoji 173.210,70 kuna sa svim davanjima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!