SVJETSKA PREMIJERA

[FOTO/VIDEO] Volvo predstavio C40 Recharge: Do 2030. će Volvo imati samo električna vozila

02.03.2021 u 17:59

Bionic
Reading

Pogonski sklop novog C40 Recharge se sastoji od dvostrukih elektromotora, po jednog na prednjoj i stražnjoj osovini, napajanih baterijom kapaciteta 78 kWh uz domet do 420 km (WLTP)

Volvo Cars je danas lansirao novi, čisto električni Volvo C40 Recharge, a kako je budućnost švedskog proizvođača automobila potpuno električna, ovaj je novi model najnovija manifestacija njihove predanosti budućnosti s nulom emisijom.

C40 Recharge ima sve prednosti jednog SUV-a, ali s nižim i elegantnijim kupeovskim dizajnom. Temelji se na platformi vozila CMA i prvom modelu Volva u povijesti dizajniranim samo kao modela s čisto električnim pogonom.

Volvo C40 Recharge Izvor: Promo fotografije / Autor: Volvo Cars

Volvo modeli na platformi CMA, koja se može koristiti za benzinske, priključne (plug-in) hibridne i potpuno električne pogonske sklopove, trenutno se proizvode u tvornici u Gentu, u Belgiji.

Nakon prethodnog uvođenja modela XC40 Recharge i sada C40 Recharge, Volvo Cars će u narednim godinama predstaviti nekoliko dodatnih električnih modela. A već do 2025. cilj Volvo Carsa je da se 50 posto njihovog ukupnog globalnog prometa sastoji od potpuno električnih automobila, a ostatak će biti hibridi. Volvo se sada obvezao utrostručiti svoj proizvodni kapacitet u tvornici. Do 2030. planira se da će svaki njihov automobil koji će biti u prodaji biti potpuno električni.

'C40 Recharge predstavlja budućnost Volva i pokazuje kamo idemo', rekao je Henrik Green, glavni tehnološki direktor. 'Potpuno je električan, nudi se putem interneta samo s prikladnim paketom njege i bit će dostupan za brzu dostavu. Doći do novog Volva nikada nije bilo ovako atraktivno.'

  • +28
Volvo C40 Recharge Izvor: Promo fotografije / Autor: Volvo Cars

Dizajn novog Volva C40 Recharge

Stražnji dio C40 Rechargea ima upečatljiv stražnji dizajn koji ide uz donju liniju krova, dok novi dizajn prednjeg dijela uvodi novo lice za električne Volvo modele i uključuje prednja svjetla s vrhunskom pixel tehnologijom.

Iznutra, C40 Recharge pruža kupcima visok položaj sjedenja koji preferira većina vozača Volva, dok je dostupan s nizom boja i opcija dekora koje su jedinstvene za ovaj model. To je ujedno i prvi Volvoov model čija je unutrašnjost kabine opremljena potpuno bez kože.

Poput XC40 Recharge, i C40 Recharge dolazi s jednim od najboljih informativno-zabavnih sustava na tržištu, zajednički razvijenim s Googleom i temeljenim na Android operativnom sustavu. Korisnicima pruža ugrađene Googleove aplikacije i usluge, kao što su Google Maps, Google Assistant i Google Play Store (u ovisnosti o lokalnom tržištu).

Neograničeni podaci omogućuju superiornu povezanost, a C40 Recharge će dobit ažuriranja softvera bežično. To znači da će se s vremenom nastaviti poboljšavati i nakon što napusti tvornicu.

Pogonski sklop

Kao i kod modela XC40 Recharge, pogonski sklop novog C40 Recharge se sastoji od dvostrukih elektromotora, po jednog na prednjoj i stražnjoj osovini, napajanih 78 kWh baterijom koja se može brzo napuniti do 80 posto za oko 40 minuta. Ovaj električni automobil isporučuje do 408 KS i 660 Nm okretnog momenta. Može ubrzati od 0 do 100 km / h vjerojatno i brže od modela XC40 Recharge od 4,9 sekundi. Imati će pogon na sva četiri kotača, s po jednim elektromotorom na svakoj osovini.

Nudi predviđeni domet od oko 420 km (WLTP), za koji se očekuje da će se s vremenom poboljšati putem bežičnih ažuriranja softvera (over-the-air).

Volvo C40 Recharge Izvor: Promo fotografije / Autor: Volvo Cars

Kao što je najavljeno ranije danas, potpuno električni C40 Recharge bit će dostupan samo online preko interneta. U skladu sa svojom ambicijom smanjenja složenosti u svojoj ponudi modela i usredotočenosti na atraktivne unaprijed odabrane inačice, Volvo Cars drastično je pojednostavio ponudu budućim kupcima modela C40 Recharge.

Kada kupci dobiju novi C40 Recharge, isporučit će se s prikladnim paketom njege koji uključuje stavke kao što su servis, jamstvo, pomoć na cesti, kao i opcije osiguranja i kućnog punjenja.

C40 Recharge počet će se proizvoditi ove jeseni, a proizvoditi će se zajedno s XC40 Rechargeom u tvornici Volvo Cars u Gentu u Belgiji. Cijene zasad nisu objavljene.