ZA NAJCRNJE SCENARIJE

[FOTO/VIDEO] Volvo baca nove automobile s 30 metara visine kako bi spasilačkim službama pomogli da spase živote

16.11.2020 u 19:10

Bionic
Reading

Svi podaci dobiveni prilikom nesreća i izvedenih akcija izvlačenja prikupit će se u opsežnom istraživačkom izvješću, koje će biti besplatno dostupno spasiteljima na drugim mjestima, omogućavajući im da se okoriste nalazima i dalje razvijaju svoje vještine spašavanja života

Da u Volvu jako paze na sigurnost svojih automobila odavno je poznata činjenica, no sada su otišli još i korak dalje. Naime, kako bi spasilačkim službama omogućili da se pripreme za bilo koji mogući scenarij sudara i simuliraju sile koje se pojavljuju u najekstremnijim nesrećama, izvan onoga što se može simulirati uobičajenim ispitivanjem sudara, Volvo Cars je nedavno poduzeo jednako ekstremne mjere. Po prvi puta su nekoliko potpuno novih modela Volva više puta ispustili s dizalice, s visine od 30 metara.

To je najekstremniji sudar koji je ikad izveo Volvo Cars, i to presudan. Specijalisti za izvlačenje često koriste automobile koji su se namjerno razbijali u sigurnosnom centru Volvo Carsa kako bi usavršili svoje vještine spašavanja života.

Ovaj pristup pomogao je stvoriti dovoljno štete da se na odgovarajući način simulira šteta pronađena u najekstremnijim scenarijima sudara: nesrećama s jednim automobilom pri vrlo velikoj brzini, nesrećama u kojima automobil velikom brzinom udari u kamion ili nesrećama u kojima automobil pretrpljuje snažan udarac sa strane.

U takvim situacijama ljudi u automobilu vjerojatno će biti u kritičnom stanju. Stoga je prioritet što brže izvući ljude iz automobila i prevesti ih u bolnicu, koristeći hidrauličke alate za spašavanje koji su u industriji poznati kao 'ralje života'. Specijalisti za izvođenje često govore o 'zlatnom satu': moraju osloboditi i odvesti pacijenta u bolnicu u roku od jednog sata nakon što se dogodila nesreća.

'Već dugi niz godina usko surađujemo sa švedskim spasilačkim službama', kaže Håkan Gustafson, viši istražitelj iz tima za istraživanje prometnih nesreća Volvo automobila. 'To je zato što imamo isti cilj: imati sigurnije ceste za sve. Nadamo se da nitko nikada neće morati doživjeti najteže nesreće, ali ne mogu se sve nesreće izbjeći. Stoga je vitalno da postoje metode koje pomažu spasiti živote kad se dogode najteže nesreće.'

Svi podaci dobiveni prilikom nesreća i nastalih akcija izvlačenja prikupit će se u opsežnom istraživačkom izvješću. Ovo će izvješće biti besplatno dostupno spasiteljima na drugim mjestima, omogućavajući im da se okoriste nalazima i dalje razvijaju svoje sposobnosti spašavanja života.

Spasitelji obično svoja vozila za obuku nalaze na mjestima gdje se odvoze stari automobili. Ali ti su automobili često stari i do dva desetljeća. A u pogledu čvrstoće čelika, konstrukcije sigurnosnog kaveza i ukupne trajnosti, velika je razlika između modernih automobila i automobila izrađenih prije petnaest do dvadeset godina. A novi Volvo automobili su izrađeni od najtvrđeg čelika koji se nalazi u modernim automobilima.

Presudno je za spasilačke službe da stalno ažuriraju svoje poznavanje novijih modela automobila i analiziraju svoje postupke, kako bi razvili nove tehnike izvlačenja. Drugim riječima, ovi treninzi mogu značiti razliku između života i smrti. Stoga su na zahtjev spasilačkih službi Volvo Cars odlučili poboljšati situaciju.

'Obično razbijamo automobile samo u laboratoriju, ali ovo je prvi put da smo ih ispustili s dizalice', kaže Håkan Gustafson. 'Znali smo da ćemo nakon ispitivanja vidjeti ekstremne deformacije, a to smo učinili kako bismo spasilačkom timu pružili pravi izazov za rad.'

Ukupno je deset različitih modela modela Volva nekoliko puta ispušteno s dizalice. Prije pada, sigurnosni inženjeri tvrtke Volvo Cars napravili su točne izračune kolikom pritisku i sili mora biti izložen svaki automobil kako bi se postigla željena razina štete.

  • +5
Volvo Cars simulira pad automobila s 30 metara visine Izvor: Promo fotografije / Autor: Volvo Cars