sinergija

[FOTO] Volvo Cars i Geely Auto produbljuju suradnju: Zasad nema spajanja, a marke ostaju pod svojim imenima

25.02.2021 u 08:57

Bionic
Reading

Nakon detaljnog pregleda opcija dvije su tvrtke zaključile da mogu osigurati nove mogućnosti rasta na svojim tržištima i ispuniti nove industrijske izazove dubljom suradnjom

Iako se o spajanju dviju tvrtki govori već duže vrijeme, Volvo Cars i Geely Auto su danas objavili kako od toga zasad neće biti ništa, ali su dogovorili širu i dublju suradnju. To će maksimizirati snage švedske i kineske automobilske grupacije, isporučujući sinergije u pogonskim sklopovima, dijeljenje arhitekture električnih vozila, zajedničku nabavu, tehnologije autonomnog pogona i postprodaju.

Nakon detaljnog pregleda kombinacijskih opcija, Volvo Cars i Geely Auto zaključili su da mogu osigurati nove mogućnosti rasta na svojim tržištima i ispuniti nove industrijske izazove kroz dublju suradnju, istovremeno zadržavajući svoje postojeće zasebne korporativne strukture.

Dublja suradnja omogućit će postojećim dionicima i potencijalnim novim ulagačima u Volvo Cars i Geely Auto da vrednuju njihove samostalne strategije, performanse, financijsku izloženost i prinos. Također, obje će tvrtke imati priliku istražiti opcije tržišta kapitala. Suradnju će nadgledati novi model upravljanja, podržan od Geely Holdinga, vodećeg dioničara u obje tvrtke.

Volvo Cars i Geely Auto potvrdili su kombinaciju svojih postojećih operacija kad je riječ o pogonima u novu samostalnu tvrtku. Tvrtka, za koju se očekuje da će započeti s radom ove godine, osigurat će motore s unutarnjim izgaranjem, mjenjače i dvomotorne hibridne sustave sljedeće generacije za upotrebu obje tvrtke, ali i drugih proizvođača automobila.

Kroz suradnju, dvije će se tvrtke usredotočiti na razvoj i pronalaženje tehnologija sljedeće generacije, od povezivanja i autonomnog pogona do dijeljenja automobila i elektrifikacije. Planiraju dijeliti i zajednički proizvoditi baterije, električne motore i rješenja za povezivanje koja će stvoriti vrijedne sinergije. To će uključivati ​​zajednički razvoj vodećeg rješenja za autonomnu vožnju (AD) na svijetu pod vodstvom Zenseacta, tvrtke za razvoj softvera Volvo Cars AD.

Dvije tvrtke, koje planiraju podijeliti nove SEA i SPA2 električne arhitekture među svojim brendovima, pokrenule su zajedničke napore kako bi se povećala brzina i učinkovitost u razvoju hardvera i softvera za sljedeću generaciju vodećih modularnih EV arhitektura na svijetu. Predviđena razmjena platformi i arhitektura između tvrtki potaknut će dodatne sinergije i omogućiti proširenje portfelja proizvoda na marke Volvo Cars, Geely, Lynk & Co i Polestar te vanjske partnere.

Iskorištavajući postojeću distribucijsku i servisnu mrežu tvrtke Volvo Cars, dvije tvrtke također će surađivati ​​na globalnom proširenju robne marke Lynk & Co u zajedničkom vlasništvu.

Håkan Samuelsson, predsjednik i izvršni direktor tvrtke Volvo Cars, je rekao: 'Procjenjujući različite mogućnosti ostvarivanja vrijednosti, zajednički smo zaključili da je model suradnje dviju samostalnih tvrtki najbolji način da se osigura kontinuirani rast i istovremeno postignu tehnološke sinergije u mnogim područja. Pozdravljamo mogućnost daljnje i dublje suradnje s Geely Auto.'

Conghui, predsjednik i izvršni direktor tvrtke Geely Auto, je rekao: 'Geely Auto se veseli bliskom partnerstvu s Volvo Carsom, postižući značajne sinergije za naša poduzeća. To će Geely Auto-u omogućiti da ubrza globalno širenje i iskoristi svoje snage u Kinu i razviti novu generaciju novih energetskih vozila svjetske klase i pridruženih usluga mobilnosti.'

Ugovor o suradnji pozdravio je Li Shufu, predsjednik Geely Holdinga, matične tvrtke Volvo Cars i najvećeg dioničara Geely Auto.

'Kao dioničari i upravitelji portfelja tvrtki u potpunom vlasništvu i tvrtki koje kotiraju na burzi, Geely Holding vidi značajne koristi od dubljih partnerstava i saveza uz održavanje neovisnosti', rekao je Li Shufu. 'Ohrabruju nas potencijalne sinergije i prilike za rast stvorene ovom suradnjom, koja će stvoriti dvije još jače globalno konkurentne tvrtke u svijetu koji se brzo mijenja u automobilskoj tehnologiji i novim uslugama mobilnosti.'