test automobila

[FOTO/VIDEO] Vozili smo VW Taigo 1.0 TSI DSG Style: Vrlo zabavan i atraktivan SUV coupé

02.09.2022 u 15:24

Bionic
Reading

Iako smo se malo razmazili s prethodno testiranim snažnijim modelom snage 150 KS, niti sada nismo ostali razočarani snagom motora od 110 KS

Otkako se crossover VW Taigo pojavio na tržištu sredinom prošle godine isprobali smo ovaj vrlo zanimljiv SUV coupé u dva navrata. Prvi put je to bilo u veljači ove godine, a zatim u ožujku. I oba puta je to bio model najjača verzija 1.5 TSI DSG R-Line, s 1,5-litrenim benzinskim motorom snage 150 KS. Sada smo na jednotjednom testu imali model oznake VW Taigo 1.0 TSI DSG Style snage 110 KS.

Inače, Taigo, nudi tri učinkovita TSI benzinska motora i to 1.0 TSI snage 95 KS (70 kW), 1.0 TSI snage 110 KS (81 kW) i 1.5 TSI sa 150 KS (110 kW). Prva dva motora su trocilindrična, 1,5-litreni je četverocilindrični, a treba reći i da je pogon Taiga u svim verzijama motora isključivo na prednjim kotačima.

Taigo spada u skupinu crossover/SUV vozila u subkompaktnom B-segmentu automobila. Taigo se temelji na uspješnom brazilskom modelu Nivus, a za europsko tržište proizvodi se u VW-ovoj tvornici u španjolskoj Pamploni.

VW Taigo 1.0 TSI DSG Style 110 KS (81 kW) Izvor: tportal.hr / Autor: Zvonimir Martinčević

Mnogi će povezati Taigo s još dva VW crossover modela, a to su T-Cross i T-Roc. U prethodnim člancima o Taigu smo objasnili i koliko su doista ova tri modela povezana. Ono što treba reći je da Volkswagen čini svoj prvi SUV coupé dostupnim u ovoj cjenovno prihvatljivoj klasi vozila. Time proširuju već postojeću ponudu kompaktnih modela Polo i T-Cross, koji se temelje na modularnoj poprečnoj platformi (MQB) i odlikuju pogonom na prednje kotače, trećom karoserijskom varijantom, a ona je do sada bila gotovo isključivo rezervirana za više cjenovne kategorije vozila.

Rekli smo prethodno i da su ciljna skupina onih koje bi Taigo mogao privući mladi kupci i oni s mladenačkim duhom, koji obraćaju pozornost na trendove i dizajn, baš kao i kupci koji svoje slobodno vrijeme vole ispunjavati raznim aktivnostima.

Vanjski dizajn, struktura i dimenzije

Ono što kod Taiga najprije upada u oči je silueta nalik coupéu s C stupom koji je snažno nagnut prema naprijed. Taj dizajnerski element crpi nadahnuće iz SUV coupéa iz viših klasa vozila, a time Taigo postaje jedinstven u svojem segmentu.

Crossover stil karoserije Taiga je vrlo dopadljiv, a model krasi povišeni položaj sjedenja, svakodnevna praktičnost te iznimno kvalitetne karakteristike opreme. Stražnji dio modela Taigo izveden je poput coupéa ukoso prema natrag, a da se time nipošto ne smanjuje unutrašnja visina u stražnjem dijelu vozila.

Bočni dizajn vozila k tomu se odlikuje vrlo preciznim i oštrim linijama koje u kombinaciji s velikim kotačima i uzdignutim dijelovima kućišta kotača u kontrastnim bojama dodatno naglašavaju crossover karakter modela Taigo. Prevjes na stražnjem dijelu vozila namjerno je produžen kako bi se dodatno istaknula funkcionalnost vozila.

Dizajn prednjeg i stražnjeg dijela vozila izveden je iznimno samostalno unutar modelske obitelji A0. Svi vanjski elementi osvjetljenja, od glavnih svjetala sve do stražnjih svjetala, serijski su izvedeni u LED tehnologiji. Novim se dizajnom svjetala postiže markantna i impresivna signatura za dnevno i noćno osvjetljenje. Model Taigo od linije opreme Style serijski raspolaže novim 'IQ.Light Matrix LED glavnim svjetlima' i osvijetljenom poprečnom trakom na rešetki hladnjaka. Ta su svjetla dio opreme i našeg testnog R-Line modela. Naš ovotjedni testni model je imao i doplatni paket 'Svjetlo i vidljivost', koji uključuje automatsko uključivanje kratkog svjetla, pozdravno osjetljenje unutrašnjosti, automatsko zatamnjivanje unutarnjeg osvrtnog zrcala te brisače s intervalnim uključivanjem i senzorom za kišu.

Time on predstavlja stilsku poveznicu s obitelji ID. modela marke Volkswagen, baš kao i s vozilima kao što su Golf, Arteon i Polo, a koji opcijski ili ovisno o opremi također mogu raspolagati ovom karakterističnom LED svjetlosnom trakom.

Taigo standardno dolazi s uskim dvodijelnim LED stražnjim svjetlima. Oni se sastoje od jednog glavnog elementa s desne i lijeve strane u karoseriji i drugog segmenta koji se proteže preko vrata prtljažnika. Stražnje stražnje svjetlo okruženo crnom bojom daje upečatljiviji izgled stražnjem dijelu i poboljšan osjećaj kvalitete i dinamičnosti Taigu u cjelini. Upadljiva i kontinuirana svjetlosna traka na stražnjem dijelu vozila naglašava širinu i karakter modela Taigo.

Tehničku osnovu Taiga pruža modularna poprečna platforma (Modular Transverse Toolkit ili MQB) Volkswagen grupe, u ovom slučaju MQB A0, koja je usavršena kako bi odgovarala posebno kompaktnim VW modelima. Ova platforma je baza za novi Polo (Mk 6). MQB nudi niz prednosti: uske proporcije kombinirane su s visokom razinom krutosti karoserije, izvrsnim svojstvima pri sudaru i malom težinom. Zahvaljujući MQB-u, novi Taigo ima pristup tehnologijama i standardima kvalitete koji su inače poznati samo u višim klasama vozila. To uključuje najnoviju generaciju sustava pomoći i infotainment sustava, kao i potpuno digitalni kokpit kao standard.

Ovime smo iz jednadže usporedivosti tri crossover VW modela, maknuli model VW T-Roc, koji se bazira na MQB A1 platformi i koja mu omogućuje i verziju s pogonom na sva četiri kotača za razliku od Taiga i T-Crossa. Ipak, zanimljivo je napomenuti da se duljinom od 4236 mm T-Roc nalazi negdje između dužeg Taiga (4266 mm) i kraćeg T-Crossa (4108 mm).

Po visini niži i duži od T-Crossa, ali s istim razmakom od tla, viši i prostraniji od Pola za izvrstan povišen pogled i izdašan prostor: novi je Taigo tako pozicioniran kao trendi crossover između kompaktnog gradskog SUV-a T-Cross i hatchback modela Polo. Dugi međuosovinski razmak od 2554 mm svim putnicima pruža udoban, blago povišen položaj sjedenja. U usporedbi s Polom i T-Crossom, razmak između osovina je povećan za dva, odnosno tri milimetra. Sa 4266 mm duljine, 1518 mm visine i 1757 mm širine, Taigo ima kratke prevjese koji mu daju snažan, sportski izgled.

Prednji prevjes mjeri 844 mm, stražnji 856 mm, dok je širina traga kotača sprijeda 1531 mm i straga 1516 mm. Između prednjih i stražnjih sjedala postoji udoban prostor za koljena i noge – čak i za visoke putnike. Razmak između jastuka sjedala je 792 mm, a prostor za glavu je izdašan na svim sjedalima. Na vozačkom sjedalu, udaljenost između površine sjedala i stropne obloge iznosi 1019 mm; straga iznosi 964 mm.

Kapacitet prtljažnika iznosi impresivnih 440 litara. Time novi Taigo s uspravnim leđnim naslonima svih sjedala i unatoč silueti nalik coupéu nudi gotovo jednaku količinu prostora za pohranu poput kompaktnog SUV vozila T-Cross s pomičnom stražnjom klupom (385 do 455 litara).

Naš testni model VW Taigo 1.0 TSI DSG Style je imao standardne 17-colne lakometalne naplatke Aberdeen (6,5Jx17), s ljetnim gumama GoodYear Efficient Grip Performance dimenzija 205/55R17.

Unutrašnjost kabine

Naš testni Taigo razine opreme Style iznutra nudi boja unutrašnjosti i kontrolne ploče Titan Crno i djeluje uglađeno. Sportsko komforna prednja sjedala lijepo drže tijelo svojom profiliranošću, a tu je i središnji naslon za ruke sprijeda. Prednja sjedala se podešavaju po visini, a nude i potporu za kralježnicu, a s doplatnim paketom Interijer omogućuju i grijanje. Isti paket nudi i kameru za vožnju unatrag i automatski klima uređaj Climatronic, s 2 zone regulacije.

Straga ima mjesta za dvoje odraslih s jednim, uvjetno rečeno, srednjim pomoćnim sjedalom za nešo manje krupniju osobu.

Da bi sve bilo u skladu tu je i doplatni paket Cool, koji nudi dodatno zatamnjena bočna stakla i stražnje staklo, kao i panoramski krovni otvor. Tu je i Digital Cockpit Pro digitalna instrumentna ploča s TFT ekranom veličine 10,25". Ovaj kokpit omogućuje grafičke površine s mogućnošću konfiguracije, prikaz informacija o vozilu, prikaz navigacijskih funkcija i sustava pomoći (ovisno o opremljenosti vozila).

Koristeći tipku View na desnom kraku multifunkcionalnog upravljača, vozač Taiga može brzo i jednostavno prelaziti između tri osnovna izgleda digitalnog kokpita.

Digitalni vozački instrumenti i zasloni Infotainment sustava čine jednu cjelinu; smješteni na istoj visokoj razini, čine vizualnu os koja je vrlo ergonomska. Svi važni moduli osim klima-uređaja integrirani su u gornju prečku instrument ploče. Ova prečka se nastavlja na prednja vrata i obrubljena je u različitim završnim obradama ovisno o opremi. Zaslon Infotainment sustava nalazi se u crnom 'otoku' visokog sjaja u sredini. Jedini dodatni gumb u ovom području je prekidač svjetla upozorenja. S lijeve strane, crni kontrolni otok visokog sjaja stapa se u razinu instrumenata.

Infotainment sustavi temelje se na najnovijoj generaciji modularne infotainment platforme (MIB3), uključujući Online-Control-Unit (eSIM) i 'App-Connect Wireless', svaka od ovih značajki dostupna je ovisno o opremi.

  • +44
VW Taigo 1.0 TSI DSG Style 110 KS (81 kW) Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Na gornjoj razini nalaze se gumbi za izravni pristup za funkciju odmrzavanja vjetrobrana, grijanje stražnjeg stakla, funkciju recirkulacije zraka i digitalni zasloni (temperatura na strani vozača i suvozača, način rada klima uređaja). Druga razina sadrži dodirne ploče za grijanje sjedala, automatski način rada ('Auto') i sinkronizaciju ('Sync') dviju klimatskih zona, te klizač za upravljanje brzinom puhala.

U treću razinu integrirani su osvijetljeni klizači za podešavanje temperature i dodirne ploče za uključivanje i isključivanje Climatronica te odabir smjera strujanja zraka (glava, sredina, prostor za noge). Ispod modula klima uređaja nalaze se dva osvijetljena USB-C porta i, kao opcija u našem slučaju, pretinac za induktivno punjenje pametnog telefona.

Taigo dolazi s izborom između četiri različita Infotainment sustava: Kompozicija s 6,5-inčnim zaslonom (dolazi kao standard u Polo i Life), Ready2Discover s 8,0-inčnim zaslonom (dolazi kao standard u Style i R-Line), Discover Mediji s 8,0-inčnim zaslonom i Discover Pro, koji se nudi u 9,2-inčnom formatu. Kompozicija pripada drugoj generaciji Modular Infotainment Matrixa (MIB2), dok su jedinice od 8,0 inča i 9,2 inča iz treće generacije istog sustava (MIB3.1). Nudi preduvjete za online navigaciju i ažuriranje karte putem zraka. Osim toga, prediktivni navigacijski sustav druge generacije omogućuje vam da upozorite na smetnje u prometu duž najvjerojatnije rute, čak i ako navođenje rutom nije aktivirano.

Uz radijski sustav Ready2Discover korisnik ima mogućnost retroaktivne aktivacije navigacijske funkcije (značajke na zahtjev). Discover Media i Discover Pro standardno dolaze s ovim značajkama. Posebne značajke Discover Pro uključuju prilagodljivi početni zaslon i mogućnost prikaza dvije karte neovisno jedna o drugoj na instrument tabli i instrumentnoj ploči.

Zahvaljujući jedinici za mrežno povezivanje (OCU) s integriranim eSIM-om, poboljšane funkcije MIB3 sustava uključuju online usluge We Connect (postavljene za neograničeno razdoblje korištenja) i We Connect Plus (postavljene za besplatno korištenje za jednu ili tri godine u Europi). Ovisno o opremi, MIB3.1 sustavi također nude nove značajke uključujući pristup streaming uslugama. Korisnici također mogu personalizirati širok raspon postavki i pohraniti ih u oblak putem Volkswagen ID-a za korištenje u drugim Volkswagen vozilima. Bežična integracija također se nudi putem App-Connect Wireless (standardno u Style i R-liniji) za Apple CarPlay™ i Android Auto™.

Pogonski sklop 1.0 TSI DSG snage 110 KS

Rekli smo napočetku da Taigo dolazi s dva 3-cilindrična i jednim 4-cilindričnim motorom, a riječ je o iznimno učinkovitim TSI benzinskim turbo motorima. To su motori 1.0 TSI snage 95 KS (70 kW), 1.0 TSI snage 110 KS (81 kW) i 1.5 TSI sa 150 KS (110 kW). Ovi snažni TSI benzinski motori s niskom stopom emisija štetnih tvari svojom konstrukcijom usmjerenom na učinkovitost ostvaruju značajan doprinos transformaciji u smjeru ekološki prihvatljivih vozila.

Ovotjedni testni model se tako po snazi nalazi u sredini game motora, a njegov obujam je 999 cm. Njegov najveći okretni moment je 200 Nm i standardno dolazi sa 6-stupanjskim ručnim mjenjačem. Kao opcija dostupan je i 7-stupanjski DSG, kao u našem slučaju.

Što se tiče ubrzanja od 0 do 100 km/h našeg testnog modela ono iznosi 10,9 s (s ručnim 6-stupanjskim mjenjačem 10,4 s). Krajnja brzina mu je 191 km/h. Proizvođač navodi i sljedeće podatke: Kombinirana potrošnja goriva je 5,9 l/100 km (s ručnim 6-stupanjskim mjenjačem 5,5 l/100 km), dok mu je emisija CO2 u kombiniranim uvjetima 134-135 g/km (s ručnim 6-stupanjskim mjenjačem 125-126 g/km).

Da ovaj relativno mali benzinski motor ima snage svjedoče i ovi podaci: Masa prikolice s kočnicama je 1100 kg (usponi do 12 posto) ili 1200 kg (nagibi do 8 posto). Masa prikolice bez kočnica je 630 kg, a najveće dopušteno opterećenje rude je 55 kg.

Što reći o testnom modelu Taigo 1.0 TSI DSG Style snage 110 KS?

Iako smo se malo razmazili s prvim, snažnijim modelom snage 150 KS, niti sada nismo ostali razočarani. Dapače, osim tu i tamo početnog oklijevanja prihvaćanja gasa, ovaj 7-stupanjski DSG automatizirani mjenjač s dvostrukom spojkom je pravi užitak za vožnju. Snage doista ne nedostaje u odnosu na najsnažniji i veći motor.

Ovjes je primjereno tvrd, u čemu će uživati oni koji vole više sportskiju vožnju, a sjedenje u kabini unatoč relativno povišenom crossoverskom položaju sjedenja je dovoljno nisko da se ugodno osjećate u oštrijoj vožnji zavojima. Atraktivan dizajn karoserije i estetski dodaci odaju dojam da je riječ o vrlo modernom i pažljivo promišljenom vozilu koje neće samo ciljati na mlađu populaciju.

Standardni Paket IQ Drive, koji uključuje Travel Assist, Lane Assist (asistencija prilikom nehotičnog prelaska uzdužnih linija vozne trake), Automatsko održavanje razmaka ACC i Front Assist (do brzine 210 km/h) te funkciju potpunog zaustavljanja vozila kod DSG modela, su jednostavno izvrsni.

Što se cijena tiče, ulazni model Taigo 1.0 TSI Life (70 kW/95 KS) starta sa cijenom od 151.332 kn, Taigo 1.0 TSI Style (81 kW/110 KS) s ručnim 6-brzinskim mjenjačem kreće od 173.632 kn. Naš testni model 1.0 TSI DSG Style 110 KS sa svim opcijama (vanjska Rauchgrau Metallic boja, Paket 'Svjetlo i vidljivost', Paket Cool, Paket Interijer) stoji ukupno 219.889 kn.