euro ncap

[FOTO/VIDEO] Čak osam proizvođača automobila s po pet zvjezdica u impresivnoj liniji automobila: Pogledajte koji!

12.10.2022 u 16:26

Bionic
Reading

Kineski BYD uspješno starta u Euro NCAP-u s pet zvjezdica za svoj crossover SUV ATTO 3. Vrhunske sigurnosne ocjene su također postigli Mazdin novi crossover SUV srednje veličine CX-60, BMW-ovi novi X1 i serije 2 Active Tourer te najnovija generacija SEAT-ovih rođaka, Ibiza i Arona

Euro NCAP je danas objavio najnovije sigurnosne ocjene za deset novih automobila s nekoliko impresivnih rezultata. EQE iz Mercedes-EQ-a osvaja maksimalnu ocjenu od pet zvjezdica i također je nagrađen ocjenom 'Vrlo dobar' za svoj sustav pomoći na cesti.

Kineski lider u industriji NEV vozila, BYD, uspješno starta u Euro NCAP-u s pet zvjezdica za svoj crossover SUV ATTO 3. Vrhunske sigurnosne ocjene su također postigli Mazdin novi crossover SUV srednje veličine CX-60, BMW-ovi novi X1 i serije 2 Active Tourer te najnovija generacija SEAT-ovih rođaka, Ibiza i Arona. Ažurirani VW Golf drži korak s novijim konkurentima s ocjenom od pet zvjezdica, dok su dva automobila – Citroën C5 X i Mobilize Limo – nagrađena svaki s po četiri zvjezdice.

Mercedes-EQ EQE limuzina Izvor: Ostale fotografije / Autor: Euro NCAP

Izvrsne sveobuhvatne performanse modela Mercedes-EQ EQE limuzine

Mercedes-Benz nastavlja širiti svoju potpuno električnu ponudu EQ i limuzina EQE postaje najnoviji model koji je ocijenjen od strane Euro NCAP-a. Poput svojih stabilnih kolega, ne razočarava, njegove izvrsne sveobuhvatne performanse donijele su mu najveću ocjenu sigurnosti s pet zvjezdica. Active Distance Assist DISTRONIC s Active Steering Assist dostupan je kao opcija, pružajući pomoć pri vožnji na autocestama.

Prvi je to put da je ovaj sustav ocijenjen od strane Euro NCAP-a, a koji ako vozač ne reagira, sigurno manevrira automobilom u najsporiju traku prije nego što ga zaustavi. Ova funkcija koja se naziva aktivna pomoć pri zaustavljanju u nuždi pomaže EQE-u dati ocjenu 'Vrlo dobar' i čini ga automobilom s najviše bodova testiranim od strane Euro NCAP-a do sada u svojim ocjenama potpomognute vožnje.

Glavni tajnik Euro NCAP-a, Michiel van Ratingen, kaže: 'Potpuno autonomna vožnja još je daleko, ali temelje postavljaju robusni, visokoučinkoviti sustavi potpomognute vožnje poput ovog iz Mercedesa. Čestitamo im na ocjeni 'Vrlo dobar' i na dobivanju četvrte ocjene od pet zvjezdica za sigurnost ove godine.'

Kineski modeli nastavljaju uspješan niz

Ocjena od pet zvjezdica za novajliju BYD ATTO 3 (u Kini poznat kao Yuan Plus) nastavlja niz uspjeha za kineske marke u Euro NCAP-u, nakon sličnih rezultata za WEY i ORA u posljednjoj publikaciji.

Akronim za 'Build Your Dreams', u prijevodu 'Izgradite svoje snove', BYD je zapravo prisutan u Europi više od desetljeća u obliku autobusa, ali s dolaskom modela ATTO 3 će dovesti BYD u mase. Povoljno električno vozilo (EV) pokazuje dobre rezultate na Euro NCAP testovima sudara i dolazi u potpunosti opremljeno najnovijom ADAS tehnologijom.

Citroën C5 X na Euro NCAP testiranjima Izvor: Ostale fotografije / Autor: Euro NCAP

Druga dva automobila kineske proizvodnje u ovoj seriji nagrađena su s četiri zvjezdice. Citroën C5 X, kojeg u Kini proizvodi zajedničko ulaganje Dongfeng Peugeot-Citroën Automobile, i električna limuzina Mobilize Limo od zajedničkog poduzeća Renault-Jiangling Mobilize općenito su solidni, ali se nisu isticali zbog izostavljanja opreme ili marginalnih performansi u nekim testovima aktivne sigurnosti.

  • +52
Čak deset automobila na Euro NCAP testiranjima s po pet zvjezdica u impresivnoj liniji automobila Izvor: Ostale fotografije / Autor: Euro NCAP

SEAT Ibiza i Arona, BMW X1 i serije 2 Active Tourer te Mazda CX-60 po pet zvjezdica

Dva SEAT-a također nemaju nešto od najnovije sigurnosne opreme, osobito središnje zračne jastuke, ali to nadoknađuju na druge načine i još uvijek ispunjavaju uvjete za pet zvjezdica. BMW X1 i serije 2 Active Tourer dobivaju svaki po pet zvjezdica s gotovo identičnim ocjenama u svim dijelovima ocjenjivanja.

BMW X1 na Euro NCAP testiranjima Izvor: Ostale fotografije / Autor: Euro NCAP

BMW tako uspješno prenosi najviše ocjene za najnoviju generaciju ovih popularnih modela, unatoč strožim zahtjevima protokola 2022. Također, Mazda CX-60 pokazala se dobro u svim aspektima i postigla zasluženu ocjenu od pet zvjezdica.

Mazda CX-60 na Euro NCAP testiranjima Izvor: Ostale fotografije / Autor: Euro NCAP

VW Golf 8

Osvježeni VW Golf 8 također je osvojio pet zvjezdica. Golf 8 je prvi put testiran od strane Euro NCAP-a 2019., ali model je nedavno ažuriran dodatkom središnjeg zračnog jastuka, zatezača pojasa, pomoći pri križanju i sustava za otkrivanje umora, koji je ponovno dobio pet zvjezdica, ovaj put u usporedbi s najnovijim testnim kriterijima.

Michiel van Ratingen je rekao: 'Postoji veliki pritisak na proizvođače automobila da produže životni vijek svojih vozila, posebno onih s motorom s unutarnjim izgaranjem koji će uskoro biti zamijenjeni potpuno električnim modelima. Većina proizvođača vozila nastoji to iskorištavati, neki čak mogu razmotriti sigurnosna smanjenja kako bi održali konkurentnost. Stoga je izvrsno vidjeti kako Volkswagen neprestano unapređuje sigurnost Golfa, biti u toku s najnovijim dostignućima i držati korak s konkurencijom.'

Konačno, hibridna varijanta Nissana Jukea pridodana je rezultatu modela s motorom s unutarnjim izgaranjem za 2019. godinu.