test automobila

[FOTO/VIDEO] Vozili smo VW Polo 1.0 TSI DSG R-Line: Moderan, siguran i stilski zabavan maleni sportaš

07.03.2022 u 08:21

Bionic
Reading

Kao i u slučaju Pola 1.0 TSI Life s 95 KS, koji smo prethodno vozili, može se reći da je R-Line moderan i skladno dizajnerski uređen gradski automobil, no u našem testnom modelu sa 110 KS osjetno je primjetan povećan broj konjskih snaga, ali i sjajan DSG mjenjač

Svjetska premijera nove evolucijske faze šeste generacije malenog gradskog automobila Polo održana je u travnju prošle godine, a domaću smo premijeru imali u prosincu 2021. Tada smo prvi put uživo isprobali model Polo 1.0 TSI Life s motorom snage 95 KS i ručnim 5-brzinskim ručnim mjenjačem, a sad je red došao na naš jednotjedni test sportske verzije modela VW Polo, točne oznake 1.0 TSI DSG R-Line snage 110 KS.

Općenito uzevši, o čemu smo već iscrpno pisali, novi Polo može se pohvaliti temeljito aktualiziranim dizajnom, tehnologijom i matricom opreme, a odmah je primjetno da su redizajnirane prednja i stražnja strana vozila, kao i znatno proširen raspon standardne opreme. Novi Polo se proizvodi u španjolskoj Pamploni i južnoafričkom Uitenhageu za brojna tržišta diljem svijeta.

Izvor: tportal.hr / Autor: Zvonimir Martinčević

Vanjski dizajn, struktura i dimenzije

Izvana su detaljno redizajnirani branici, stražnji poklopac te glavna i stražnja svjetla koja su sada serijski izvedena u LED tehnologiji. Novi dizajn svjetala rezultira posebno karizmatičnom signaturom dnevnog i noćnog svjetla. Kombinacija s 'IQ.LIGHT LED matrix glavnim svjetlima' (dodatna oprema u našem testnom modelu) novitet je u u modelu Polo, a dojmljiv dio ove upečatljive signature kao LED svjetlosna lajsna.

Novi Polo time stvara stilsku poveznicu s ID. modelima te novim Golfom i Arteonom, koji su bili prvi Volkswagenovi modeli s LED svjetlosnom lajsnom u prednjem dijelu vozila. Svjetlosna traka naročito dolazi do izražaja noću, a ujedno odaje da je riječ o modernom vozilu koje pruža nešto više od pukog redizajna ovog bestselera koji kao model datira još od 1975. godine.

'IQ.LIGHT LED matrix glavna svjetla' dolaze s kontrolom dugog svjetla 'Dynamic Light Assist', LED dnevnim svjetlima, LED stražnjim svjetlima te dinamičnim pokazivačima smjera.

Novi Polo temelji se na platformi MQB A0 Volkswagen grupe te je i dalje pravi predstavnik B segmenta gradskih automobila. Prema svojim vanjskim dimenzijama u odnosu na izvornu verziju šeste generacije predstavljene 2017., ostao je isti. Dužina mu je 4053 mm, širina 1751 mm dok mu je visina 1446 mm. Veliki međuosovinski razmak od 2564 mm obuhvaća novodizajnirane prednje i stražnje odbojnike, što naročito dolazi do izražaja u verziji R-Line zbog upečatljivog R dizajna.

Samo jedan pogled na izrazito individualnu vanjštinu našeg testnog modela Pola R-Line otkriva njegov sportski karakter. U prednjem odbojniku crni križ visokog sjaja te uzdužne šipke usisnika zraka i njihovo okruženje donose poseban osjećaj dinamičnosti. Tu su i specifične ukrasne ploče na pragovima prednjih vrata s oznakom R. Na našem modelu su dodatno zatamnjena bočna stakla straga, kao i stražnje staklo.

Stražnji difuzor u sjajnoj crnoj boji s integriranim ispušnim završecima kromiranog izgleda u donjem dijelu stražnjeg dijela vozila ovo područje razlikuje od inačica opreme Polo, Life i Style. Naš je testni model imao doplatne 17-colne lakometalne naplatke Bergamo (7Jx17) s izvrsnim niskoprofilnim zimskim gumama Pirelli Sottozero 3 dimenzija 215/45R17. Spomenimo da su na modelu Polo R-Line standardno ugrađeni 16-colni lakometalni naplatci Valencia (6.5Jx16) s gumama dimenzija 195/55R16.

Težina našeg testnog modela je 1207 kg, a volumen prtljažnika 351 l, koji može narasti do 1125 l kada se preklope nasloni stražnje klupe. Naslon stražnje klupe asimetrično je djeljiv i preklopiv. Vanjska boja našeg testnog modela R-Line je atraktivna nova nijansa ljubičaste - vibrant violet.

Unutrašnjost

Naš testni R-Line model ima i posebno ukrašenu unutrašnjost u sportskom ruhu. To se posebno odnosi na sportska sjedala s lumbalnim podupiračima modela Polo R-Line s tkaninom za presvlake sjedala Karoso, izrađenom od mikroflisa Art Velours, koja se ujedno odlikuje sportskim i ekskluzivnim značajkama, a što se tiče boje, s njom je usklađen dekor u unutrašnjosti u boji dark sive dok je obloga krova crne boje titan. Tu su i sportske pedale od nehrđajućeg čelika, kao i sportski trokraki volan s oznakom R, koji izvrsno leži u rukama.

Što se mjesta straga tiče, uz svesrdnu suradnju onih na prednjim sjedalima moguće je smjestiti tri odrasle osobe, ali ipak treba voditi računa o tome da je riječ o malenom gradskom automobilu ukupne dužine od tek nešto malo iznad četiri metra.

Standardno, tu je i digitalni kokpit koji prikazuje klasične indikacije, poput brzinomjera i brojača okretaja motora na 8” zaslonu u boji visoke razlučivosti.

A naš je model imao doplatni navigacijski sustav Discover Pro, uključujući Streaming & Internet, 9,2" dodirni ekran u boji, šest zvučnika, višenamjensku kameru, senzor za sustave asistencije Dynamic Road Sign Display, glasovno upravljanje multimedijom, digitalni radioprijem (DAB+), App-Connect uključujući App-Connect Wireless za Apple CarPlay (kopiranje aplikacija mobilnog uređaja na zaslon radio ili radio/navi uređaja; moguće verzije povezivanja: Android Auto, aplikacije koje odobrava Google; CarPlay.

Sustavi sigurnosti

Što se sigurnosti tiče, treba reći da novi Polo ima središnji zračni jastuk uz konvencionalne zračne jastuke koji pružaju zaštitu od sudaranja za vozača i suvozača.

Osim toga, on ima serijski ugrađena dva dodatna zračna jastuka za glavu koja se u slučaju nužde iz krovne obloge napuhuju poput zavjesa i tako pokrivaju sve bočne dijelove stakala, od prednje do stražnje strane, uključujući B stup. Time su svi putnici u vozilu dobro zaštićeni, pa tako i oni na stražnjim sjedalima.

IQ.DRIVE Travel Assist dolazi u sklopu opcijske (u našem slučaju serijska oprema), a Lane Assist u sklopu serijske opreme. Kompaktni model s četvorim vratima pokazuje veću sličnost s Volkswagenovim modelima iz viših segmenata i kada je tehnički aspekt u pitanju. Novi prediktivni sustav ACC (automatska regulacija razmaka) i potpora zadržavanja vozila na voznom traku Lane Assist stapaju se u novi sustav potpore i tako omogućuju djelomično automatiziranu vožnju pri brzini do 210 km/h.

U tom je slučaju novo, serijsko višenamjensko kolo upravljača opremljeno kapacitivnim površinama koje registriraju da vozač rukama dodiruje kolo upravljača kada je sustav IQ.DRIVE Travel Assist aktiviran, što je propisano na drugoj razini automatizirane vožnje u Europskoj uniji.

Inače, svaki model Polo serijski je opremljen sustavima potpora kao što je sustav nadzora okoline Front Assist, uključujući funkciju kočenja u nuždi City, a sada dolazi i sa sustavom Lane Assist. Činjenica je da gotovo nijedan drugi automobil u klasi modela Polo nema sličan inovativni spektar sustava potpora kao Volkswagen.

  • +44
VW Polo 1.0 TSI DSG R-Line Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Pogonski sklop 1.0 TSI 110 KS sa 7-brzinskim DSG mjenjačem

U najavi novog Pola rekli smo da Volkswagen na tržište stavlja zadnji stupanj evolucije modela Polo s pogonom na prednje kotače i spektrom od pet izuzetno učinkovitih benzinskih motora: 80 KS (59 kW), 95 KS (70 kW) i 110 KS (81 kW). Svi motori u trenutku uvođenja modela na tržište su vrhunski trocilindrični motori s obujmom od 999 cm³, a oni od 95 KS opremljeni su turbopunjačem. Poznata je i činjenica da novi Polo nema blagih hibridnih benzinskih motora dok je dizelski ukinut u kolovozu 2020.

Naš testni R-Line model ima turbomotor snage 110 KS (81 kW) s najvećim okretnim momentom od 200 Nm pri 2000-3000 okr./min. Pogon je na prednjim kotačima, uparen je s izvrsnim automatiziranim 7-stupanjskim mjenjačem s dvije spojke (DSG), koji u kombinaciji s ovim motorom od 110 KS dolazi u sklopu serijske opreme. Ipak, povremeno se osjeti oklijevanje prilikom snažnijeg ubrzanja. Što se tiče samog ubrzanja, naš testni model treba od 0 do 100 km/h 10,4 s, a krajnja brzina mu je 195 km/h. Proizvođač navodi kombiniranu potrošnju goriva od 6,5 do 6,0 l/100 km, kao i emisiju CO2 u kombiniranim uvjetima od 125-137 g/km, sve po WLTP-u. Spremnik benzinskog goriva je 40 litara. Ne smijemo zaboraviti napomenuti ni da Polo ima i slabiju verziju u opremi R-Line s 95 KS (70 kW) i s 5-stupanjskim ručnim mjenjačem.

Inače, vozač može odabrati svoj tip vožnje, a pogon, upravljač i točke prebacivanja stupnjeva prijenosa (kod automatiziranog mjenjača s dvije spojke DSG) će se automatski prilagoditi. Tako imate na izbor sljedeće modove: Eco za vožnju s uštedom goriva, Normal za svakodnevne dionice od točke A do točke B, Sport za sportska vozna svojstva s odgovarajućim brojevima okretaja i Individual za vlastite kombinacije.

Što reći o modelu Polo 1.0 TSI DSG R-Line?

Već smo u uvodu spomenuli da smo na hrvatskoj premijeri vozili model Polo 1.0 TSI Life s motorom snage 95 KS i ručnim 5-brzinskim ručnim mjenjačem. Prevalili smo u dva dana oko 700-tinjak kilometara, a uvjeti vožnje su uključivali doista raznoliku vrstu prometnica; od gradskih i regionalnih do autoceste.

Kao i slučaju Pola, koji smo prethodno vozili, može se reći da je R-Line moderan i skladno dizajnerski uređen gradski automobil s tek nešto iznad četiri metra dužine koji se vrlo spretno snalazi na gradskim prometnicama, ali se njime možete slobodno upustiti i na duže putovanje. Tako nam udaljenost prevaljena s gore navedenim slabijim modelom nije predstavljala nikakve poteškoće ni što se tiče udobnosti, ali ni kad je riječ o snazi od tek nešto ispod 100 KS.

S druge strane, u modelu R-Line osjetno je primjetan povećan broj konjskih snaga, ali i sjajan DSG mjenjač. U oba slučaja smo imali moderan i tehnički izvrstan digitalni kokpit, ali sada i sjajan doplatni 9,2-inčni dodirni infotainment zaslon s još više korisnih funkcija.

Sportska sjedala su primjereno profilirana i lijepo drže tijelo u bržoj vožnji zavojima, a nisu i neudobna. Samo uređenje kabine je na visokoj razini kad je riječ o izboru materijala, rasporeda i dizajna, posebno dodataka.

Naš je model imao izvrsne doplatne opcije kotača od 17-cola, a vrlo niski profil i dimenzije guma pozivaju na sportsku vožnju, no treba ipak naglasiti da R-Line nije onaj pravi sportski GTI model, što međutim ne znači da vam neće pružiti pristojnu i zabavnu vožnju sa sportskim dodirom.

Što se cijena tiče, Polo 1.0 TSI Life 95 KS s 5-stupanjskim ručnim mjenjačem kreće od 136.675 kn, a Polo 1.0 TSI Style 95 KS s 5-stupanjskim ručnim mjenjačem od 145.661 kn. Polo 1.0 TSI R-Line s 95 KS s 5-stupanjskim ručnim mjenjačem počinje s cijenom od 153.263 kn dok Polo 1.0 TSI R-Line sa 110 KS i 7-stupanjskim DSG mjenjačem kreće od 178.098 kn. Naš testni model R-Line sa svom dodatnom opremom stoji 218.038 kn sa svim davanjima.