maksimalna sigurnost

[FOTO/VIDEO] Vrhunski rezultat za novi VW ID.3; pet zvjezdica u testu sigurnosti Euro NCAP

24.10.2020 u 12:42

Bionic
Reading

Uz najveću ocjenu od pet zvjezdica, model ID.3 nadovezuje se na uspjeh marke Volkswagen u okviru Euro NCAP testova – novi Golf i T-Cross nedavno su također odlikovani najvećim mogućim ocjenama

Kakav početak iz snova modela VW ID.3, prvog Volkswagenovog potpuno električnog vozila koje se temelji na MEB platformi. Naime, VW ID.3 je osvojio najveću moguću ocjenu u testu sigurnosti Euro NCAP (Europski program za procjenu sigurnosti novih vozila). Ispitivači su podijelili dobre ocjene prvom modelu koji će se temeljiti na novoj modularnoj električnoj platformi (MEB), i to u svim kategorijama – za zaštitu odraslih putnika, djece i ranjivih sudionika u cestovnom prometu te za sigurnosne sustave potpora.

'Ovo je izniman uspjeh za cjelokupni ID. Tim', rekao je dr. Frank Welsch, član upravnog odbora marke Volkswagen nadležan za područje razvoja. 'Visoka razina sigurnosti u našim vozilima uvijek nam je vrlo važna te je zato bila uključena u koncept platforme MEB od samog početka. Model ID.3 impresivno to demonstrira s ocjenom od 5 zvjezdica.'

Prvi model iz MEB serije električnih vozila neutralan je u pogledu emisija CO₂, impresionira velikom dinamikom vožnje karakterističnom za električne automobile, potpuno je umrežen te u posebnoj izvedbi modela ID.3 1ST, koja će prvobitno biti dostupna u trima varijantama opreme, omogućuje električne dosege do čak 420 kilometara (WLTP). Svi modeli ID.3 1ST opremljeni su najpopularnijom baterijom koja raspolaže stvarno iskoristivim sadržajem energije od 58 kWh. U serijskoj će verziji u ponudi biti i manja baterija sa sadržajem energije od 45 kWh i dosezima do 330 kilometara te veća baterija sa sadržajem energije od 77 kWh i dosezima do 550 kilometara. Zahvaljujući mogućnosti brzog punjenja bateriju modela ID.3 1ST sa snagom punjenja od 100 kW moguće je napuniti u roku od 30 minuta za doseg od oko 290 kilometara (WLTP) ili 200 km za vožnje autoputom – znatno više nego što je dosad bilo uobičajeno u segmentu kompaktnih vozila. Kombinirana potrošnja struje u kWh/100 km (NEDC): 15,4 – 14,5, emisije CO₂ u g/km: 0; klasa učinkovitosti: A+.

Procjena razine zaštite putnika u vozilu za odrasle osobe temelji se na čimbenicima kao što su testovi frontalnog sudara, bočnog sudara i trzajnih ozljeda. Na temelju tih testova i procjene vrijednosti evidentiranih u pogledu brzog i sigurnog spašavanja i izvlačenja putnika iz vozila, za vozače i putnike u modelu ID.3 utvrđena je razina sigurnosti od 87 poto. Za djecu je utvrđena razina zaštite od čak 89 posto.

Ova se procjena temelji na tri važna aspekta: uz zaštitu koju pružaju sigurnosni sustavi za djecu u slučaju frontalnog ili bočnog sudara, u testovima su ispitane mogućnosti za postavljanje dječjih sjedalica raznih dimenzija i kategorija u vozilu te oprema koju ono nudi za siguran prijevoz djece.

Uz zaštitu putnika u vozilima, Euro NCAP također provjerava u kojoj mjeri sustavi autonomnog kočenja u nuždi (AEB) mogu pružati zaštitu osjetljivim sudionicima u prometu – pješacima i biciklistima – u slučaju predstojećeg sudara. Također, ispitivači su pomno ispitali dodatne serijske sustave potpora. Jedan od pozitivnih aspekata modela ID.3 jest taj što se sve njegove varijante opreme serijski isporučuju s potporom zadržavanja vozila na voznom traku 'Lane Assist' i sustavom nadzora okoline 'Front Assist'.

Marka Volkswagen po prvi put u modelu ID.3 ugrađuje značajku koja je poznata kao središnji zračni jastuk za prednja sjedala. On onemogućuje eventualni kontakt glave vozača i suvozača, primjerice u slučaju bočnog sudara. Volkswagen opcijski nudi dodatne vrhunske sustave potpora: jedan od njih je automatska regulacija razmaka ACC s prediktivnim prepoznavanjem brzine. Sustav Travel Assist omogućuje vožnju s potporom pri brzinama do 160 km/h. Sigurnoj, opuštenoj vožnji također pridonose potpora kod prometnog zastoja Traffic Jam Assist, Blind Spot senzor s potporom izlaska iz parkirnog mjesta Rear Traffic Alert, sustav Emergency Assist te potpora pri parkiranju Park Assist.

Uz ocjenu od pet zvjezdica, model ID.3 nadovezuje se na uspjeh marke Volkswagen u okviru Euro NCAP testova – novi Golf i T-Cross nedavno su također odlikovani najvećim mogućim ocjenama. Europski program za procjenu sigurnosti novih vozila već od 1997. godine služi kao strogo mjerilo za razinu sigurnosti novih automobila. On kupcima pruža točne informacije o sigurnosti popularnih, novih modela. Tijekom proteklih nekoliko godina ispitne su procedure i zahtjevi u pogledu serijskih sustava potpora za vozača i pasivne sigurnosti dodatno postroženi. Sve pojedinosti dostupne su javno na webstranici www.euroncap.com.

  • +7
VW ID.3 na Euro NCAP testiranju Izvor: Promo fotografije / Autor: Volkswagen