INOVACIJA

[FOTO/VIDEO] U očekivanju Nissan Ariye; od koncepta do proizvodnog modela

04.07.2020 u 07:53

Bionic
Reading

Za Nissan je koncepno vozilo samo prvi korak prema stvarnosti, a proizvodni modeli preuzimaju veliki dio onoga pokazanom u konceptu koji prethodi

U iščekivanju svjetske premijere novog crossovera Nissan Ariya, koja je zakazana za 15. srpnja, zanimljivo je usporediti kako su se unazad nekoliko posljednjih godina razvijali novi modeli Nissana iz koncepata u proizvodne verzije. Japanski je proizvođač još u listopadu prošle godine na autosalonu Tokyo Motor Show predstavio Ariya Concept, električni crossover s dva motora i posve novog dizajna marke. Njime je najavljena nova era i novo poglavlje u filozofiji stvaranja naprednih vozila Nissana.

Ponekad je poanta konceptnog automobila upravo u istraživanju koncepta. Često to znači da je samo nebo granica u razmišljanju o budućem svijetu s tehnologijom koja je više znanstvena fantastika nego stvarnost. Koncepti nam također mogu dati uvid u dizajnerske studije oslobođene ograničenja u stvarnom svijetu, koje izazivaju osjećaj čuđenja.

Nissan Ariya Concept Izvor: Promo fotografije / Autor: Nissan

Međutim, Nissan je tijekom godina također razvio brojne vrhunske konceptne automobile koji su na kraju napravili skok s 'izložbenog slatkiša' za pokazivanje javnosti na autosalonima prema serijskom vozilu koje se na kraju nađe pred kućnim vratima kupaca. Od najprodavanijih crossovera do najnovije u tehnologije električnih vozila, evo pregleda nekoliko Nissanovih koncepata iz prošlog desetljeća - i na kraju, pogledajte samo djelić najave sljedećeg potpuno električnog crossovera koji ubrzo stiže.

Najnoviji koncept koji je postao stvarnost je 'čvrst, ali sofisticiran' Nissan Xmotion, koji je u proizvodnom obliku postao potpuno novi Nissan Rogue treće generacije. Koncept je inspiraciju uzeo iz japanske kulture i tradicionalnog zanata i spojio ih sa praktičnosti zapadnjačkog stila. U proizvodnom obliku, potpuno novi Rogue uzima dizajnerska rješenja vozila spremnog za avanturu za cijelu obitelj. Možda je najzanimljivija transformacija bila evolucija pojedinačnih bumerang farova s koncepta u dva odvojena rasvjetna elementa. I dok stražnja vrata s koncepta na kraju nisu ušla u proizvodnu verziju, nova Rogueova stražnja vrata otvaraju se pod kutem od gotovo 90 stupnjeva, što olakšava putnicima svih dobnih skupina da uskoče i istražuju.

Kao koncept, Nissan Resonance predstavio je dramatične stilske značajke koje će godinama postati obilježja Nissanovog dizajna. V-Motion rešetka istaknula se na konceptu, a mali crni dio u blizini gornjeg stražnjeg dijela (D-stup) doveo je do estetike 'plutajućeg krova' koja se provlačila ne samo crossoverima, već i najnovijim Nissanovim limuzinama , poput Versa i Sentre. Nissan Murano treće generacije usvojio je suštinu koncepta, zajedno s bumerang farovima i plutajućim krovom. Ono što je sve iznenadilo u proizvodnoj verziji Murana bio je interijer, koji je nedvojbeno nadišao obećano u konceptnom vozilu.

Iako su trebale dvije godine da bi se proizvodna inačica Nissan Kicksa pojavila nakon što je koncept predstavljen u Sao Paulu, razina dizajna i zadržanih detalja vrijedila je čekanja. I konceptni i proizvodni modeli čak su dijelili slične dvobojne sheme boja, siva na tijelu i narančasta na krovu - nadahnuti samim Brazilom. Nissan Kicks, lansiran prvi u Južnoj Americi, postao je globalni na mnogim drugim tržištima, a prigrlili su ga kupci automobila koji vole njegovu veličinu, vrijednost, tehničke značajke, veliku korisnost i mogućnost da stvarno personaliziraju vozilo svom ukusu.

Kada je 2009. godine predstavljena prva generacija modela Nissan JUKE, automobilski je stil je otišao do maksimuma. Kako bi najavio model JUKE druge generacije, Nissan Gripz Concept je dosegnuo same granice. Vanjska strana koncepta crossovera dizajnirana je u Europi, dok su unutrašnjost nadahnutu motociklima razvili japanski dizajneri. Globalni napori spojili su se na jesen 2019., kada je potpuno novi Nissan JUKE debitirao istovremeno u šest europskih gradova. Predstavnici medija i kupci pozdravili su JUKE-ov pojačan stil, vrhunsku unutrašnjost i napredne tehnološke značajke - od ProPILOT-a i NissanConnect-a do Bose Personal Plus ozvučenja, sa zvučnicima integriranim u vozačev naslon za glavu.

Neki konceptni automobili mogu predvidjeti i više od samog izgleda. Nissan IDS koncept obećao je drugačiju viziju sutrašnjice, onu u kojoj vaš električni automobil ne samo da radi dobro već isto tako može preuzeti performanse automobila kad se tako odabere, imitirajući vozačev vlastiti stil vožnje i postavke. Kada je dvije godine kasnije Nissan predstavio novi Nissan LEAF, uveo je novo iskustvo vožnje sa svojim ProPILOT i e-Pedal tehnologijama, novim stilovima iznutra i izvana, više mogućnosti personalizacije za prilagođavanje doživljaja električnog automobila za svakog vozača i poboljšanu povezanost. Nagrađivani ProPILOT sustav pomaže vozačima da kontroliraju udaljenost do vozila ispred i drže auto u sredini svoje trake, a može pomoći i aktiviranje kočenja kad je potrebno. e-papučica omogućuje vozaču da kontrolira ubrzanje i usporavanje samo papučicom gasa, čineći vožnju manje stresnom.

Nissan je bio pionir u elektrificiranim vozilima na masovnom tržištu počevši od prvog električnog automobila LEAF, zatim električnog kombija e-NV200, a kasnije i najprodavanijih e-POWER modela; Note i Serena. Sada svijet očekuje skok naprijed. Ariya koncept odgovorio je na poziv svojim ponovnim promišljanjem iz temelja o crossover segmentu, uključujući upečatljive dizajnerske karakteristike, unutrašnje pogodnosti i prostor te performanse u obliku sportskih automobila. Čak se i konvencionalni element poput tradicionalne prednje rešetke razvio u zapanjujući 'štit' kako bi zaštitio važnu tehnologiju koja se koristi za najnoviju ProPILOT pomoć vozaču.