TOKYO MOTOR SHOW

Nissan je predstavio Ariya Concept: Električni crossover za eru autonomne vožnje

Nissan je na autosalonu Tokyo Motor Shown predstavio Ariya Concept, električni crossover s dva motora

Nissan je na autosalonu Tokyo Motor Shown predstavio Ariya Concept, električni crossover s dva motora

Izvor: Promo fotografije / Autor: Nissan

Ariya Concept nudi prostran, luksuzan putnički prostor opremljen naprednim tehnološkim sustavima, dok karoserija utjelovljuje besprijekornu prirodu električnih vozila

Nissan je na autosalonu Tokyo Motor Show, koji je upravo u tijeku, predstavio Ariya Concept, električni crossover s dva motora koji se može pohvaliti snažnim ubrzanjem, nagrađivanom tehnologijom za pomoć u vožnji i posve novim dizajnom marke. Njime je najavljena nova era i novo poglavlje u filozofiji stvaranja naprednih vozila ovog japanskog proizvođača automobila.

Nissan Ariya Concept

Nissan Ariya Concept

Izvor: Promo fotografije / Autor: Nissan

Ariya Concept nudi prostran, luksuzan putnički prostor opremljen naprednim tehnološkim sustavima, dok karoserija vozila utjelovljuje čistu, besprijekornu prirodu električnih vozila. Vozilo utjelovljuje viziju Nissanove inteligentne mobilnosti osobnih vozila – onu u kojoj kombinacija elektrifikacije i intuitivnih sustava donosi uglađeno i prilagodljivo iskustvo vožnje, bez opasnosti od nesreća ili štetnih emisija.

Ariya Concept implementira i razvija elemente dizajna koji su prvi put predstavljeni na vozilu IMx concept tijekom Tokijskog salona automobila 2017. Uključuje odvažnu, elektrificiranu prednju masku V-motion i oštro stražnje svjetlo u obliku neprekinute linije, kratke prevjese i unutrašnjost koja se može pohvaliti gotovo salonskim uređenjem.

Nissan Ariya Concept

Izvor: Promo fotografije / Autor: Nissan

Njegove dimenzije su: dužina 4600 mm, širina (s retrovizorima) 1920 mm, a visina 1630 mm. A posebno se na Ariya Conceptu ističu aluminijski naplatci s pet oštrica, s gumama posebno napravljenim za ovaj koncept, veličine 21 cola. Niska, elegantna krovna linija omogućuje vozilu da klizi kroz zrak. Dizajn straga također je odstupanje od tradicionalnih SUV-ova, sa strmim rebrastim C-stupom koji se neprimjetno stapa u mišićava stražnja vrata. Jednodijelna svjetlosna traka sa zatamnjenim lećama pruža se po cijeloj širini tijela. Stražnji branik i visoko postavljeno stražnje krilo vrlo jasno dočaravaju snagu vozila.

Automobilski sajam Tokyo Motor Show

Izvor: Wochit / Autor: tportal.hr

U unutrašnjosti kabine nalazi se minimalistička instrumentna ploča koja nije nakrcana tipkama i prekidačima kao na uobičajenim vozilima. Kad se Ariya Concept napaja, bežično integrirane brzinske kontrole osjetljive na dodir duž instrumentne ploče oživljavaju sjaj. Kad se automobil ne koristi, one nestaju na površini. Jedine fizičke kontrole su gumb za pokretanje, jedno dugme za rad na 12,3-inčnom zaslonu i klima uređaji, koji su vješto ugrađeni u donji dio ploče s instrumentima od pravog drveta. Na ploči s instrumentima besprijekorno prelaze na vrata i elemente interijera, pa ih se ne vidi kada ih ne koristite.

Nissan Ariya Concept

Nissan Ariya Concept

Izvor: Promo fotografije / Autor: Nissan

Udobna sjedala Ariya Concept daju izuzetno tanak okvir, pružajući još više slobodnog prostora u unutrašnjosti i poboljšane vidljivosti. Prednja i stražnja sjedala postavljena su kako bi se osiguralo da svi imaju sjajan pogled na okolicu i nude senzaciju koja podsjeća na lebdjenje čarobnim tepihom. Da bi u dugotrajnijim vožnjama bilo ugodnije, naslon i donji dio sjedala imaju perforiranu kožnu presvlaku, s koncentracijom materijala gdje se dodiruju donji dio leđa i bokovi. Sjajna bakrena tkanina ispod perforacije dodaje ljepotu i dubinu.

Kroz kabinu pažljivo su odabrani materijali za unutrašnjost kako bi se stvorio dojam čvrstine, tehnologije i korisnosti. Fina crna sintetička koža prekriva instrumentnu ploču i unutarnja vrata, za razliku od sintetičke kože s teksturiranim zrncima linija A-stupa i stropa. To pruža suptilan, ali učinkovit vizualni kontrast. Satenski aluminijski akumulatori, ugrađeni u instrumentnu ploču, sjedala i volan, odaju osjećaj jedinstva s vanjskom bojom.

Nissan Ariya Concept

Nissan Ariya Concept

Izvor: Promo fotografije / Autor: Nissan

Ariya Concept sadrži najnoviju verziju Nissanovog nagrađivanog sustava pomoći vozaču, ProPILOT 2.0, za sigurniju i udobniju vožnju. Sustav kombinira vožnju autocestom s navigacijskim mogućnostima vožnje jednom trakom. Uključivanjem navigacijskog sustava kako bi se upravljalo automobilom unaprijed definiranom rutom na označenim cestama, sustav može pomoći vozaču u pretjecanju, skretanju iz trake u traku na autocesti s više traka.

Ariya Concept vrhunskih performansi ima stopostotni električni pogon koji isporučuje trenutni okretni moment na kotačima s dva elektromotora, po jedan sprijeda i straga. Ovaj raspored pruža uravnoteženu, predvidljivu snagu na sva četiri kotača, jednaku ili bolju od mnogih premium automobila.

Nissan Ariya Concept

Nissan Ariya Concept

Izvor: Promo fotografije / Autor: Nissan

Ariya koncept obećava izvrsne performanse u zavojima i trakciju na skliskim površinama, poput snijega i rastresite zemljane podloge, bez toga da vozači trebaju mijenjati svoj stil vožnje, korekcije upravljačem ili čak položaja papučice. To postiže zahvaljujući sustavu upravljanja s dva motora i pogonom na svim kotačima. Primjenjujući znanje stečeno tijekom godina razvoja upravljanja vozilima - uključujući Nissanov sustav razdvajanja okretnog momenta GT-R-ov ATTESA E-TS i Nissan Patrolov inteligentni sustav 4X4 - inženjeri su stvorili ovaj novi sustav za upravljanje automatskom isporukom snage i kočnicama, osiguravajući nesmetan prolazak s minimalnim proklizavanjem guma. Vozači mogu održavati svoje držanje i udobnost u vožnji, dopuštajući sustavu da obavlja sve poslove.

Nissan Ariya Concept

Nissan Ariya Concept

Izvor: Promo fotografije / Autor: Nissan

Izvrsno upravljanje pohranjivanjem energije omogućuje vožnju na dugim relacijama, bez dužeg vremena punjenja i ometanja planova putovanja. Kad je vrijeme za punjenje, Ariya Concept koristi brzo punjenje CHAdeMO kako bi brzo i povoljno napajao bateriju. Priključak za punjenje otključava se prilikom pristupanja vozaču i koristi različite boje kako bi se u trenu pokazalo stanje napunjenosti vozila.

  • +24
  • +21

Nissan Ariya Concept

Izvor: Promo fotografije / Autor: Nissan

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!