svjetska premijera

[FOTO/VIDEO] Nissan predstavio novi Rogue; ovako bi trebao izgledati novi X-Trail četvrte generacije

16.06.2020 u 08:07

Bionic
Reading

Službeno predstavljanje modela potvrđuje njegov znatno promijenjen stil, prvi put prikazan na slikama koje su 'procurile' u javnost početkom ove godine, a utjecaj novog Jukea druge generacije je očit

Kao što se već dulje vrijeme najavljivalo Nissan je u SAD-u predstavio treću generaciju SUV modela Nissan Rogue, a da je to zanimljivo europskim kupcima govori činjenica da bi upravo ovako trebao, uz neke manje preinake, izgledati i model X-Trail za 2021. Rogue, Nissanov najprodavaniji SUV, je redizajniran s naglaskom na 'funkcionalnost, fleksibilnost, tehnologiju i sigurnost čiji je cilj jednostavniji život', a usmjeren je prije svega na mlade obitelji.

Službeno predstavljanje modela potvrđuje njegov znatno promijenjen stil, koji je prvi put prikazan na slikama koje su 'procurile' u javnost početkom ove godine. Utjecaj novog Jukea druge generacije je očit, jer će novi prednji kraj Roguea usvojiti zaobljeniji dizajn, nova LED prednja svjetla i Nissanovu novu V-Motion rešetku.

Dizajn stražnjeg dijela je evolutivniji, no preoblikovani spojler, nova vrata prtljažnika i krov s dvostrukim 'mjehurićima' novi su automobil izdvojili od njegovog prethodnika.

Rogue treće genercije je 38 mm kraći i sjedi za 5 mm niži od prethodnika, a Nissan kaže kako to poboljšava 'upravljivost u vožnji'. Nove karakteristike dizajna, uključujući aktivni zatvarač prednje rešetke, preoblikovane A-stupove, deflektore guma i zaštitu podvozja, predstavljene su kako bi se poboljšala aerodinamička učinkovitost ovog SUV-a.

Rogue je prešao na potpuno novu platformu za koju se govori da donosi poboljšanu dinamiku uz niz novih tehnologija upravljanja šasijom. Novopredstavljeni sustav upravljanja kretanjem vozila (Vehicle Motion Control system), na primjer, nadgleda kočenje, ulazne podatke za upravljanje i gas, intervenirajući po potrebi u teškim vozačkim situacijama.

Novi Rogue s pogonom na prednje kotače nudi tri načina vožnje - Sport, Standard i Eco - dok model s pogonom na sva četiri kotača dodatno dobivaju funkcije Off-road i Snow. Opcijski sustav All-Wheel Drive pogona na sva četiri kotača koristi novu elektrohidraulički upravljanu spojku koja može preciznije upravljati raspodjelom okretnog momenta između prednje i stražnje osovine.

U Sjedinjenim Američkim Državama od pokretanja je dostupan samo jedan motor: 2,5-litreni četverocilindrični benzinski motor Direct Injection Gasoline snage od 181 do 192 KS i okretnim momentom od 237 do 245 Nm. Europski X-Trail vjerojatno neće ponuditi ovaj pogonski sklop; vjerojatnije će koristiti evoluirane verzije benzinskih i dizelskih agregata manjeg kapaciteta koji se nude u trenutnom automobilu, dok će predstaviti novu hibridnu varijantu.

U unutrašnjosti je mjesto gdje je Rogue najvidljivije preuređen, s takozvanim izgledom 'Family Hub' koji donosi povećanu udobnost i upotrebljivost. Stražnja vrata se mogu otvarati do skoro 90 stupnjeva kako bi se poboljšalo ulazak i izlazak za dječja sjedala, koja se mogu instalirati na bilo kojem kraju ili na sredini stražnje klupe, dok je Nissan svoj softver Intelligent Key napravio kompatibilnim sa stražnjim i prednjim vratima.

Dodatne nadogradnje unutrašnjosti uključuju novu središnju konzolu s poklopcem u stilu 'leptira' koja olakšava 'pass-back' prelazak predmeta s prednjih sjedala na stražnji red sjedala. Tu su i stražnja udobna sjedala inspirirana NASA-om i 'Zero Gravity' potporom kralježnice za putnike, kao i opcionalna funkcija Inteligentne kontrole klime koja se može koristiti za podešavanje temperature u kabini prije ulaska u automobil. Isto tako, tu je i trozonska klima, koja omogućuje putnicima straga da reguliraju temperaturu.

Dobivanje podataka o vozilu je također jednostavno zahvaljujući Rogueovoj digitalnoj integraciji s tri visokotehnološka zaslona. Kombinacija 10,8-inčnog Head-up zaslona u boji, 12,3-inčnog 'Digital Dashboard' vozačkog instrumenta te plutajućim 9,0-inčnim zaslonom osjetljivim na dodir. Head-up zaslon, još jedan prvi za Rogue, dizajniran je kako bi smanjio vozačko radno opterećenje i stres. S veličinom od 10,8 inča jedan je od najvećih head-up zaslona u segmentu. Što se tiče vozačkog zaslona on ima integriran i 7,0-inčni zaslon i oba su zaslona u potpunosti prilagodljivi, omogućujući vozačima da personaliziraju informacije i izgled prema svojim željama.

Rogue je bio jedno od prvih vozila s Nissanovim sustavom ProPILOT Assist, praktičnom tehnologijom za pomoć vozaču u vožnji autocestom. ProPILOT Assist kombinira pomoć sustavu upravljanja i inteligentni tempomat za kontrolu ubrzavanja, kočenja i upravljanja u gustom prometu i na autocesti.

Rogue standardno dobiva Nissanov novi sigurnosni Safety Shield 360 (štit) koji uključuje automatsko kočenje u nuždi s detekcijom pješaka, upozorenje na mrtvi kut, upozorenje o stražnjem križnom prometu, upozorenje o odlasku s trake, pomoć pri kratkom svjetlu i stražnje automatsko kočenje u nuždi.

Datum otkrivanja novog europskog sestrinskog modela X-Trail tek treba biti potvrđen, ali vjerojatno će to biti prije kraja 2020. godine. Za europsko tržište se budući novi X-Trail trebao proizvoditi u Nissanovoj tvornici Sunderland u Velikoj Britaniji, ali japanska firma je prošle godine objavila da će se, uglavnom zbog neizvjesnosti oko izlaska Velike Britanije iz EU, umjesto toga proizvoditi u Nissanovoj tvornici u gradu Kyushu u Japanu.

  • +29
Nissan Rogue (2021.) Izvor: Promo fotografije / Autor: Nissan