1.0 DIG-T 117 N-Connecta

[FOTO/VIDEO] Vozili smo novi Nissan Juke; Pred vama je moderan crossover umjerene cijene

17.02.2020 u 13:54

Bionic
Reading

Prema vanjskom izgledu, novi Juke je puno atraktivniji i moderniji od prve generacije, iako je prvi Juke predstavljen prije sada već ravno deset godina bio poprilično jedinstven i avangardan

Nissan Juke druge generacije je predstavljen svjetskoj javnosti u rujnu 2019., a vrlo brzo nakon hrvatske prezentacije u siječnju ove godine imali smo priliku ovaj, po svemu, zanimljivi model kompaktnog crossover SUV imati na jednotjednom testu. Naš testni model je bio oznake Nissan Juke 1.0 DIG-T 117 N-Connecta, a radi se naravno o benzinskom modelu snage 117 KS. Vjerojatno nije niti trebalo spominjati da je ovo, u ovome trenutku, i jedini motor koji se nudi u novom modelu Juke. Rekli smo već i ranije da se uskoro očekuje i plug-in hibridna verzija pogonskog sklopa, onoga kakav se nalazi i u drugoj generaciji sestrinskog Renaulta Captura. Isto tako smo saznali i da dizelske varijante motora za Juke neće biti.

Nissan Juke druge generacije se temelji na CMF-B platformi Alijanse Renault-Nissan-Mitsubishi, po veličini se smjestio u B-segment automobila. Njegove dimenzije su u odnosu na prvu generaciju Jukea narasle u svim smjerovima, pa mu je tako sada duljina 4210 mm (+75 mm), širina 1800 mm (+29 mm), visina 1595 (+13 mm). Najviše se osjeti promjena u međuosovinskim razmaku, koji sada iznosi 2636 mm ili lijepih 105 mm više nego u prvoj generaciji. Ovim činjenicama će se razveseliti svi oni kojima se prethodna generacija činila prilično skučenom. Sada je puno toga pažljivo pretočeno u konkretnije prednosti u odnosu na njegovog prethodnika, naročito što se tiče unutrašnjosti, pa ima više prostora i za putnike i za njihove stvari.

Prostor za putnike, odnosno njihova koljena na stražnjoj klupi povećao se za 58 mm, prostor za glave straga za 11 mm, a kapacitet prtljažnika porastao je za 20 posto pa sada iznosi 422 litre. Kad se preklope nasloni stražnjih sjedala (omjer 60/40) dobijamo i kapacitet prtljažnika od 1305 litara. Većoj praktičnosti doprinosi i bolje oblikovani gornji dio stražnjeg dijela karoserije, kao i raspored stražnjih svjetala, koja su sad polovicom smještena i na sama peta vrata. Ovim rješenjem je dobivena najveća širina otvora od 1072 mm (+29 mm), ali je nestao i nepravilan oblik donjeg dijela utovarnog prostora (sada 1003 mm ili + 131 mm).

Težina našeg testnog modela je 1182 kg, što je 23 kilograma lakše od prethodne generacije Jukea. Naš testni model je imao zimske gume dimenzija 215/60R17 (serijski u razinama Acenta i N-Connecta) proizvođača Continental, a inače novi Juke dolazi serijski u razini Visia s dimenzijama 215/65R16. Uz ove dvije dimenzije, tu je i dimenzija 225/45R19 (serijski u razinama Tekna i N-Design).

Vanjski izgled

Prema vanjskom izgledu, novi Juke je puno atraktivniji i moderniji od prve generacije, iako je prvi Juke predstavljen prije sada već ravno deset godina bio poprilično jedinstven i avangardan. Ipak, novi Juke zadržao je neke svoje kultne značajke, uključujući okrugla prednja svjetla koja ga čine odmah prepoznatljivim. Da bi ih se osvježilo i dizajn učinilo posve suvremenim, svjetlima je dodan LED potpis u obliku slova Y koji odlično pristaje Nissanovoj prepoznatljivoj prednjoj maski V-motion. Naš testni model je imao serijska LED prednja i stražnja svjetla, LED dnevna i LED prednja i stražnja svjetla za maglu. Vidljivost noću dodatno je poboljšana zahvaljujući serijskim LED prednjim svjetlima koja povećavaju vidljivost na 10 metara, prema Nissanu najboljima u klasi.

'Lebdeći' krov i oštri nabori bočnih linija dodaju izgledu novog modela Juke novu razinu profinjenosti. Paleta od 11 boja karoserije u kombinaciji s tri kontrastne boje krova osigurava mu prepoznatljivost, a boje karoserije, krova i unutrašnjosti mogu biti ujednačene ili kontrastne. Naš testni model je imao efektnu kombinaciju crne karoserije i zagasito crvenu boju krova i gornjeg dijela kućišta retrovizora.

Da bi se poboljšala vidljivost u rizičnim zonama, A-stupovi između vjetrobranskog stakla i okvira vrata stanjeni su, ali zadržana je njihova čvrstoća zahvaljujući strateškoj upotrebi laganijeg, ultrasnažnog čelika.

Unutrašnjost kabine

Novi dizajn druge generacije unutrašnjosti uključuje kvalitetnije materijale od prethodne generacije i ambijentalno osvjetljenje, što pridonosi stilu i većoj udobnosti. Novi mekani pokrovi armaturne ploče, obloga vrata i tepisi pridonose premium osjećaju. Sjedala izrađena u jednom komadu automobilu daju sportskiji izgled i u njima se udobno sjedi, a tijelo se prilično dobro smješta u profiliranu formu sjedala. Naš testni model je imao kožom presvučeno kolo volana koje lijepo leži u rukama, kao i kožom presvučenu ručicu mjenjača. Osim toga kolo volana se podešava i po visini i po dubini.

Kako je naš testni model Jukea bio razine opreme N-Connecta instrumentna ploča se satoji od dva okrugla analogna instrumenta; brojač okretaja motora lijevo i brzinomjer desno, dok se u sredini nalazi putno računalo s TFT 7-inčnim ekranom u boji. Na sredini nadzorne ploče se nalazi 'lebdeći' 8-inčni zaslon multimedijskog sustava koji pruža jednostavan pristup uslugama NissanConnect. Nissan je zaključio da kupci koji biraju Juke očekuju da se njihov automobil uklopi u njihov povezani život. Zato je druga generacija opremljena najnaprednijim multimedijskim sustavom koji je ikad ugrađen u neki Nissan.

Najnovija inačica multimedijskog sustava NissanConnect omogućuje vlasnicima da se služe uslugama Apple CarPlay® ili Android Auto za prikazivanje omiljenih aplikacija s pametnog telefona na spomenutom integriranom 8-inčnom dodirnom zaslonu. Aplikacijom NissanConnect Services vlasnici Jukea sada mogu provjeriti je li njihovo vozilo zaključano te ga otključati ili zaključati izravno putem svojeg pametnog telefona. Uz to moguće je putem aplikacije aktivirati trubu ili svjetla. Kako bi bili još sigurniji, vozači prije putovanja mogu provjeriti i tlak u gumama i razinu ulja.

Ako se ne služe navigacijskim sustavom s pametnog telefona, vlasnici mogu pristupiti uslugama TomTom Maps i Live Traffic. Novi Juke kompatibilan je s uslugom Google Assistant te omogućuje širok raspon naredbi, uključujući slanje odredišta navigacijskom sustavu automobila glasovnom naredbom pametnom telefonu (ovisno o zemlji).

Sigurnosna oprema

Novi Nissan Juke opremljen je brojnim naprednim tehnologijama za pomoć u vožnji i mogućnostima multimedijskog sustava stvorenima da putovanje učine sigurnijim, jednostavnijim i ugodnijim. Sigurnosne značajke našeg testnog modela razine N-Connecta uključuju Tempomat i limitator brzine, Automatsko kočenje u hitnom slučaju s prepoznavanja pješaka i biciklista, Inteligentno upozorenje na izlazak iz voznog traka, Automatsko upravljanje dugim svjetlima, Prepoznavanje prometnih znakova povezano sa tempomatom, Inteligentni ključ - sustav otključavanja vozila i pokretanja motora Automatsko uključivanje svih pokazivača smjera kod naglog kočenja, Active Trace Control - Aktivni nadzor putanje, Active Ride Control - Aktivni nadzor udobnosti, Pomoć na uzbrdici (Hill Start Assist), Upozorenje za nezakopčani pojas sprijeda i straga.

Ako možete birati svakako odaberite TEKNA serijsku opremu, koja vam kompletira sve ono što novi Juke čini jednim od najsigurnijih automobila prema tetiranjima EuroNCAP-a. Tako u ovoj razini dobijate Nissanovu naprednu tehnologiju ProPILOT koja uključuje funkcije: Lane Keep Assist - zadržavanje vozila u voznom traku, Intelligent Cruise Control - adaptivni tempomat, Traffic Jam Pilot-automatsko zaustavljanje i pokretanje vozila u gužvi (samo uz DCT mjenjač), Blind Spot Intervention - sustav za nadzor i intervenciju za vozila u mrtvom kutu, Rear Cross-Traffic Alert - upozorenje na nadolazeći promet straga, Driver Alertness - sustav prepoznavanja umora vozača.

Motor

Pogonski sklop novog Juke vrlo je napredan, a uključuje benzinski turbomotor smanjena obujma koji je ujedno kompaktan, lagan, snažan i štedljiv. Radi se o trocilindričnom 1.0 DIG-T 117 benzinskom motoru obujma 999 cm³ snage 117 KS (86 kW), s najvećim okretnim momentom od 180 Nm od 1750 do 4000 o/min, odnosno 200 Nm od 1750 do 3750 o/min (s overboostom). Ovaj potonji podatak upućuje na to da overboost pruža dodatnih 20 Nm tijekom 25 sekundi od potpunog pritiska papučice gasa. Overboost se primjenjuje od druge brzine do najviše brzine.

Naš testni model je imao 6-brzinski ručni mjenjač, koji je precizan i dobrom odmjeren. Ubrzanje od 0 do 100 km/h našeg testnog modela je 10,4 sekundi, dok mu je krajnja brzina 180 km/h. Nissan kaže da se u novom Jukeu poboljšala potrošnja goriva koja sad iznosi 4,9 l/100 km u modelu s ručnim mjenjačem (NEDT-BT). Smanjene su i emisije CO2, koje se kreću od 112 g/km do 118 g/km (NEDC-BT) u modelima s ručnim mjenjačem. Svakako treba spoemnuti i D-mode funkciju, koja omogućuje vozaču da jednostavno bira neki od tri načina rada – Standard, Eco i Sport – kako bi prilagodili odzivnost motora ovisno o vrsti ceste ili raspoloženju vozača.

Naš testni Juke se u vožnji pokazao jako dobrim, čak i boljim od očekivanog. Automobil je doista sjajno upravljiv i dojam je da je motor i snažniji od deklariranih 117 KS. Volan je precizniji, a ovjes MacPherson (prednji) i torziona greda, sa spiralnim oprugama (straga) dobro se nosi s neravninama na cesti. U unutrašnjosti je primjetna prostranost i udobnost u odnosu na prethodnu generaciju. Neki bi možda htjeli da je druga generacija otišla i korak dalje u smjeru revolucije po pitanju vanjskog dizjana, a neki će možda imati primjedbu na, zasad, jedini izbor 1.0 DIG-T 117 trocilindričnog benzinskog motora. Mi ipak mislimo da je nova generacija Jukea zadovoljila u mnogo kriterija po pitanju poboljšanja prethodne generacije, pogotovo ako se uzime u obzir i njegova atraktivna cijena. Za sve više od toga, pričekajmo plug-in hibridnu verziju pogona. Novi Juke se proizvodi u Nissanovoj nagrađivanoj tvornici u Sunderlandu u Velikoj Britaniji. Jamstvo je 3 godine, odnosno 100.000 km.

Za kraj, 1.0 DIG-T 117 Visia sa 6-brzinskim ručnim mjenjačem, kao ulazni model, stoji sa svim davanjima 132.828 kuna. Najskuplji je model 1.0 DIG-T DCT 117 N-Design sa DCT mjenjačem 186.256 kuna sa svim davanjima. Naš testni model Nissan Juke 1.0 DIG-T 117 N-Connecta, s opcijom dvobojne karoserije i navigacijom NissanConnect stoji 165.682 Kn sa svim davanjima.

  • +20
Nissan Juke 1.0 DIG-T 117 N-Connecta Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.