PREMIJERA

[FOTO/VIDEO] Ovo je novi Subaru Outback: Šesta generacija konačno stigla i u Europu

17.02.2021 u 10:44

Bionic
Reading

Aktivna, pasivna i preventivna sigurnost u središtu je pažnje novog Outbacka, crossover/SUV-a prepoznatljivog karavanskog oblika karoserije

Subaru je napokon u Europi predstavio šestu generaciju svog modela Outback, crossover/SUV-a prepoznatljivog karavanskog oblika karoserije. Kažemo napokon, jer ova najnovija generacija i nije u svjetskim razmjerima posve nova, ali se dosad nije prodavala na europskom tržištu. Ono što je zanimljivo, novi je Outback dostupan na tržištima izvan Sjeverne Amerike tek od ove godine, uključujući Japan. Sam model Outback prve generacije svoju je premijeru imao još 1995. godine, a njegov oblik karoserije tijekom godina evoluirao je iz karavana u crossover/SUV, što se savršeno poklapa s evolucijom ukusa međunarodnih kupaca.

Novi Outback šeste generacije premijeru je imao još prije skoro dvije godine na autosalonu u New Yorku 17. travnja 2019., a njegova proizvodnja počela je krajem srpnja iste godine. Ovaj redizajnirani Outback zadržao je isti stil karoserije, ali je doživio i nekoliko izmjena, kao što su nova stražnja svjetla (slična onima na Foresteru) i moderni interijer.

Subaruovi tehničari, dizajneri i marketinški stručnjaci radili su na stvaranju vozila koje bi moglo odgovarati kupcima u njihovom svakodnevnom životu i koje bi moglo biti u skladu s njihovim životnim stilom. Izvrsna dinamičnost zajamčena je sada već legendarnim stalnim pogonom na sva četiri kotača Subaru Symmetrical AWD i boxer motorom, prostorom i udobnošću putnika u vozilu te vanjskim izgledom koji dobro predstavlja ove funkcije.

Novi Outback, riječima Subarua, je 'kontejner' u kojem se estetika neraskidivo kombinira sa 'supstancom' najnaprednijih tehnologija, koja može jamčiti najviše standarde u pogledu upravljanja i aktivne, pasivne i preventivne sigurnosti. Dizajnerski tim Subarua stvorio je SUV sposoban pratiti svoje kupce u svakodnevnom putovanju na posao, u kupovinu ili na odmor, s ekskluzivnošću mogućnosti da te aktivnosti provodi u jednom vozilu i tijekom duljeg razdoblja.

Novi Outback sada se prebacio na Subaruovu globalnu platformu (SGP), koja je kruća i nudi zajedničku osnovu što omogućuje upotrebu alternativnih pogonskih sklopova, poput hibridnih ili potpuno električnih. Osnovni model šeste generacije Outback sada dolazi kod nas i nudi s četverocilindričnim benzinskim 2,5-litrenim boxer motorom, kodne oznake FB25. Uzdužna os Outbackovog boxer motora poravnata je s mjenjačem i prijenosom, čime se postiže savršena ravnoteža težine između dvije strane vozila.

Ova vrsta motora, s rasporedom mjenjača, jamči posebno nisko težište, koje ima učinak smanjenja opasnosti od prevrtanja u zavojima i nagiba pri ubrzanju ili kočenju, posebno u usporedbi sa sličnim vozilima, ali s motorima s rednim ili V-motorima. Ta priča, koja se danas veže samo za neke proizvođače automobila, poput npr. Porschea, zapravo je i zaštitni znak ovog japanskog proizvođača automobila, bilo da je riječ o najnovijoj elektrificiranoj verziji e-boxer motora ili do prije koju godinu boxer-dizel motora.

Ovaj Subaruov tehnički prerogativ pokazao se još važnijim za SUV modele, jer ova kategorija vozila općenito ima višu karoseriju od uobičajene limuzine. Trajni pogon na sve kotače Subaru Symmetrical AWD osigurava najvišu razinu držanja ceste, pokazujući sve svoje mogućnosti kad prianjanje postane nesigurno, poput vlažne kaldrme (tamo gdje se još može pronaći), mokrog asfalta ili zasniježenih ili blatnjavih cesta, a time i u svim onim uvjetima koji se mogu pronaći u svakodnevnoj upotrebi automobila.

  • +65
Subaru Outback (MY21) Izvor: Promo fotografije / Autor: Subaru

Sjajni motor ovog vozila, s bezstupanjskim CVT mjenjačem Lineartronic, omogućuje Outbacku da ostane zabavan i ugodan za vožnju. Dobro se kreće i gradskim i izvangradskim rutama. Ima neupitne dinamičke kvalitete, ostajući sposoban prevoziti ljude i stvari na najbolji mogući način, u udobnom, mirnom i elegantnom okruženju kabine, s visokokvalitetnom završnom obradom te s odgovarajućim mogućnostima prijevoza prtljage.

Struktura, dimenzije i vanjski dizajn

Rekli smo već da je novi Outback prešao na novu platformu SGP, baš kao i svi moderni modeli Subarua poput Forestera, Levorga, WRX-a i XV-a.

Nova SGP platforma donosi novom Outbacku značajnije povećanje krutosti šasije: torzijska krutost (+70 posto (Nm²/rad)), prednja/bočna krutost savijanja (+100 posto (kN/stupanj)), krutost u prednjem dijelu ovjesa (+70 posto (N/mm)), krutost stražnjeg podokvira (+100 posto (N/mm)).

Njegova struktura, kojoj su dodani paneli i elementi s ciljem povećanja otpornosti na uvijanje i savijanje, dodatno povećava pasivnu sigurnost u slučaju prednjeg, bočnog i stražnjeg sudara, što omogućuje pražnjenje sila stvorenih u slučaju udara.

Prema dimenzijama, Outback mjeri: duljina 4870 mm, širina 1875 mm, visina 1675 mm (1670 mm model 4DVENTURE), međuosovinski razmak je 2745 mm. Minimalna visina od podloge mu je 213 mm, a težina vozila 1642 kg. Novi Outback koristi gume dimenzija 225/60R18. Prednji ovjes mu je MacPherson, a straga dvostruka oscilirajuća ramena.

Što se dizajna tiče, gledajući novi Outback sprijeda, odmah je vidljivo da promatramo vozilo iz kuće 'Plejada'.

Obrnuti oblik C dnevnih svjetala (DRL) i profil koji uokviruje svjetla za maglu, također s istim oblikom, stilski su elementi koji karakteriziraju najnovija vozila japanske marke. Istaknuta maska motora ispunjava prostor između tankih prednjih svjetala. Peraje koje usmjeravaju strujanje zraka unutar motornog prostora obojene su u crno/srebrni kontrast, uz trodimenzionalni izgled. Ispod prednjeg odbojnika nalazimo još jedan otvor, s perajama obojanim u mat crnu boju, naglašen srebrnim okvirom. Njegov donji dio dizajniran je u obliku spojlera koji potvrđuje pažljivo aerodinamično istraživanje ovog novog Subaru Outbacka.

Isti stilistički dojam nalazi se u stražnjem dizajnu novog Outbacka. Stražnja svjetla, također u obliku obrnutog C, uokvirena su crnom bojom kako bi naglasila njihovu svjetlinu prilikom uključivanja. Stop-svjetla, pozicijska svjetla i svjetla koja osvjetljavaju registarsku pločicu koriste LED tehnologiju s evidentnim smanjenjem potrošnje energije. Na bočnim stranama donjeg dijela stražnjeg branika nalazimo stražnje svjetlo za maglu i reflektor. Velika vrata prtljažnika proširena su za 20 mm. Olakšavanje utovara glomaznih predmeta i njegovo motorizirano otvaranje / zatvaranje omogućila su stražnja vrata s električnim napajanjem bez ruku.

Jednom kada se vrata prtljažnika otvore, ako dodirnemo krajnji dio poklopca prtljage, automatski sustav podiže ovaj dio, proširujući slobodan pristup i olakšavajući tako raspored onoga što trebamo utovariti. Platno se vraća u prvobitni položaj kad se vrata prtljažnika pomaknu i zatvore.

Pritiskom na gumb za zatvaranje dok se otvara zaustavljamo njegovo kretanje, što je osobito korisno kada je prostor iznad vozila ograničen i ne dopušta njegovo potpuno otvaranje.

Na krovu novog Subaru Outbacka ugrađen je par krovnih nosača, što potvrđuje da je sve u ovom automobilu proučeno kako bi savršeno kombiniralo eleganciju i klasu sa 'sportskošću' i funkcionalnošću. U armaturi modela 4DVENTURE, dizajniranog za sve sportske kupce, povećana je nosivost nosača, dovodeći je do 100 kg u odnosu na 67,5 kg u verzijama STYLE i PREMIUM. Dijelovi obojeni u zelenu boju čine ovaj okov vizualno prepoznatljivim.

Bočnu stranu vozila presijeca rebro koje započinje od tankih prednjih svjetala kako bi se spojilo sa stražnjim svjetlima. Ova linija podsjeća na lučni oblik treking čizme, pojačavajući sliku automobila čvrsto pričvršćenog za tlo. Sve to pojačano naglašenim gumama od 18 cola i profilima koji štite lukove kotača, pragove te prednje i stražnje odbojnike. Vitki oblik boka vozila naglašava novi stražnji spojler, duži za 42 mm, koji optimizira protok zraka, smanjujući aerodinamičnu turbulenciju u korist smanjenja buke i potrošnje goriva. Isto tako je proširen rub koji ga okružuje.

Novi Outback nudi na odabir sedam boja: bijela Crystal White Pearl, srebrna Ice Silver Metallic, siva Magnetite Grey Metallic, crna Crystal Black Silica, plava Dark Blue Pearl, zelena Autumn Green Metallic i brončana Brillant Bronze Metallic.

Unutrašnje uređenje

Ulazak u kabinu novog Outbacka znači ulazak u 'putujući salon', gdje se elegancija i kvaliteta materijala kombiniraju s vrhunskom udobnošću. Sve je detaljno proučeno kako bi se putnicima olakšalo, kako bi se u potpunosti cijenilo vrijeme provedeno u vozilu, bilo da se radi o kratkim dnevnim ili dugim putovanjima.

Vozački instrumenti su tradicionalni s višenamjenskim digitalnim zaslonom smještenim između mjerača broja okretaja i brzinomjera. Infotainment sustav koristi sada moderni 11,6-inčni vertikalni zaslon. Prisutne su podrške za Apple CarPlay i Android Auto. Grafika i ikone slične su onima koje se koriste na pametnim telefonima i tabletima, tako da ih je lako razumjeti.

Sjedala su dizajnirana za pružanje udobne potpore i držanje tijela na cestama ili stazama punim zavoja. I vozačko sjedalo i suvozačevo sjedalo do njega mogu se električno postaviti i pamtiti osam položaja. U verziji PREMIUM vozačevo sjedalo također ima lumbalnu prilagodbu i funkciju pamćenja sjedala i naslona, ​​a zatim vanjskih ogledala.

Posebno cijenjeni među onima koji žive u hladnoj klimi je funkcija, standardna za sve razine, koja zagrijava upravljač i sjedala, uključujući stražnja, potvrđujući da na novom Outbacku ne postoje putnici različitih kategorija. Grijanje sjedala može se prilagoditi na tri različite razine.

Unutarnje obloge izrađene su od visokokvalitetnih materijala, ali istodobno čvrstih kako bi sačuvali svoj dugotrajan izgled i funkcionalnost. Izrađene su u crnoj tkanini za STYLE, s vodoodbojnim karakteristikama za više sportski 4DVENTURE i u finoj napi za PREMIUM. Za potonje je moguće odlučiti se za dvije kombinacije boja: crnu ili boju duhana.

Novi Subaru Outback koristi novu SGP platformu, što je omogućilo pomicanje nekih ožičenja iz kokpita. Iskoristio se tako prostor na raspolaganju stopalima putnika koji se povećao za 34 mm za prednja sjedala i za 33 mm za ona stražnja. Sve u ovom automobilu moderno je, funkcionalno i ide u korak s vremenom.

Na suvozačkoj strani središnjeg tunela nalazi se džep za odlaganje pametnog telefona ili tableta dok je dodatnih 12 V smješteno unutar pretinca za rukavice za punjenje ovih uređaja. Slična utičnica, uvijek na 12V, prisutna je u prtljažniku. Dvije USB utičnice dostupne su za one koji sjede na stražnjim sjedalima, smještenim na kraju središnjeg tunela.

Kada putujete noću, udobno bijelo svjetlo osvjetljava i putnički prostor i najčešće korištene komande. Jasno su vidljivi gumb električnih prozora, razne skupine prekidača s desne strane vozača i USB, 12V i ulazne utičnice.

Kako bi se klima u novom Outbacku učinila ugodnijom, napravljena su važna ažuriranja klima-uređaja. Koristi se plin HFO-1234yf, u skladu s najnovijim standardima zaštite okoliša. Dodatak senzora vlage, smještenog u donjem dijelu instrumentne ploče s desne strane vozača, sa senzorom temperature, doprinosi boljoj kontroli kvalitete zraka koji se unosi u putnički prostor.

Sve ove intervencije, s modifikacijom drugih komponenata poput isparivača i kondenzatora, učinile su sustav učinkovitijim, a veća učinkovitost znači smanjenje potrošnje goriva. Putnički prostor koji se utišava pažljivom upotrebom materijala koji apsorbiraju zvuk, velikom aerodinamičnom učinkovitošću usmjerenom na smanjenje turbulencije i motorom koji radi glatko i progresivno uz zvuk koji nije nimalo invazivan.

Novi model stiže u proljeće i bit će dostupan u verzijama Style, 4DVENTURE i Premium. Oprema je već od početne razine vrlo bogata i uključuje 11,6-inčni infotainment zaslon, dvozonsku klimu i 18-colne kotače.

Subaru 2,5i boxer motor FB25

Novi Subaru Outback koristi 2,5-litreni benzinski boxer motor s prirodnim usisom, duboko modificiran u skladu s novim standardima za mjerenje emisija (WLTP ciklus). Ovaj je cilj postignut izmjenom ili poboljšanjem gotovo 90 posto njegovih komponenata, prije svega sustav ubrizgavanja goriva promijenjen je iz 'neizravnog' u 'izravni'. Ovo poboljšava i isporuku snage i krivulju zakretnog momenta radi blažeg, zaobljenijeg rada sa smanjenim emisijama i potrošnjom. Njegova radna zapremina je 2498 cm³ uz izravno ubrizgavanje, snaga mu je 169 KS (124 kW) od 5000 do 5800 okr./min., a najveći okretni moment 252 Nm pri 4000 okr./min. Homologiran je prema normama Euro6d-ISC-FCM, a koristi sustav Start & Stop. Ubrzanje od 0 do 100 km/h je 10,2 sekunde, a krajnja brzina 193 km/h. Subaru navodi podatke o prosječnoj emisiji CO₂ u kombiniranim uvjetima od 193 g/km, a potrošnju goriva u kombiniranim uvjetima od 8,6 l/100 km, sve prema WLTP-u.

Važne promjene uvedene ovom novom verzijom motora FB25 također su dovele do olakšavanja jedinice. Niža težina znači manju masu za ubrzanje ili kočenje, s nespornim prednostima u pogledu performansi i smanjene potrošnje. Veća tišina i povećanje okretnog momenta motora učinili su putovanja ugodnijim i ugodnijim, smanjujući umor vozača i njegovih gostiju.

Uz izmjene motora, prilagodba propisima o emisijama čestica rezultirala je usvajanjem novog filtra za čestice benzina na ispušnom stupcu. Novo upravljanje sustavom hlađenja motora smanjilo je vrijeme potrebno za postizanje optimalne radne temperature, posebno u okruženjima s niskim temperaturama, kako bi se poboljšala udobnost čak i u putničkom prostoru.

Razvijena je specifična verzija CVT Lineartronic TR58 kontinuirano promjenjivog mjenjača kako bi se bolje prilagodio ovoj novoj generaciji Outbacka. Više od 80 posto strukturnih dijelova ovog mjenjača promijenjeno je ili modificirano kako bi se poboljšala vozna sposobnost te smanjile emisije. I prijenosni remen i dvije remenice modificirani su proširenjem prijenosnog omjera, koji prelazi sa 7,0:1 na 8,1:1.

Ubrzanje pri pokretanju s mjesta poboljšalo se dok je broj okretaja pri velikim brzinama također smanjen s relativnim smanjenjem potrošnje i manje buke. Proširenje prijenosnog omjera između dvije remenice također je korišteno za povećanje broja 'virtualnih' stupnjeva prijenosa dostupnih u ručnoj upotrebi, a koji se povećavaju sa sedam na osam.

Posebna pažnja posvećena je njegovom sustavu podmazivanja kako bi se osigurao ispravan tlak ulja unutar garniture u fazama Start & Stop. Rezultat je postignut poboljšanjem učinkovitosti električne pumpe za ulje smanjenjem unutarnjeg trenja i dimenzija. Ovaj mjenjač podržava Subaru Symmetrical AWD, stalni pogon na sve kotače s aktivnim dijeljenjem okretnog momenta.

Da bi bolje prilagodio izvedbu Outbacka različitim scenarijima putovanja, vozač može koristiti sustav SI-DRIVE. Može odabrati između dvije različite krivulje isporuke snage motora, s obzirom na učinkovitost ili dinamičnost. Prvi je Inteligentni način rada (I), koji povećava učinkovitost i smanjuje potrošnju radi nižeg utjecaja na okoliš. Drugi je Sportski način rada (S), kod kojeg je ubrzanje brže, što jamči veću zabavu u vožnji i sportske performanse.

Vozač može vrlo jednostavno aktivirati SI-DRIVE, jer samo treba pritisnuti tipku na desnom kraku upravljača, a aktiviranje potrebne funkcije istaknuto je na zaslonu postavljenom između tahometra i brzinomjera.

Sigurnosni sustavi novog Outbacka

Kako bi se vozaču novog Subaru Outbacka pomoglo da ograniči opasne mogućnosti, uključen je niz sustava za pomoć vozaču koji su sada poznati kao ADAS (napredni sustav pomoći vozaču).

U vezi s ovom temom, Subaruova filozofija proizvodnje uvijek je bila usmjerena na iskorištavanje bogatstva tehnologija usmjerenih na što veće ograničavanje posljedica sudara ili, ako je moguće, na njihovo izbjegavanje.

Pomoćna sredstva za vožnju uključuju ABS (ovdje povezan s EDB-ovim elektroničkim razdjelnikom kočnica): ovaj sustav može modulirati kočnu silu pojedinog kotača, sprječavajući ga da pristane, kako u slučaju kočenja na površinama s niskim prianjanjem, tako i na klasični 'Panic Stop' kad se suoče s iznenadnom preprekom. Vozilo ostaje savršeno za vožnju, a zaustavni put je optimiziran.

U kombinaciji s pogonom na sve kotače Subaru Symmetrical AWD na Outbacku, postoji aktivno razdvajanje okretnog momenta koje ima zadatak optimalno rasporediti pogonski moment između prednje i stražnje osovine u skladu s držanjem.

Sustav X-MODE doprinosi da Outback na posebno teškim podlogama postane još sigurniji i učinkovitiji jer vozač može birati između dva dodatno ažurirana načina rada. SNOW / DIRT - kroz ECO (elektroničko upravljanje motorom) postignuto je najprikladnije podešavanje okretnog momenta motora kako bi se zajamčilo najbolje prianjanje. Kontrola vuče ostaje aktivna.

Drugi način je D.SNOW / MUD, gdje ECO osigurava isporuku maksimalnog okretnog momenta motora dok se istovremeno deaktivira kontrola vuče. To omogućuje optimalnu razinu klizanja kotača omogućavajući im lakše oslobađanje kada teže tonuti u svježem i dubokom snijegu, blatu ili pijesku. Aktiviranje ovog sustava i njegova postavka odvijaju se više puta stiskajući 'virtualni' gumb smješten u gornjem dijelu velikog središnjeg zaslona.

Za preciznu i dugo procijenjenu tehničku odluku vozač može aktivirati neki sustav koji može upravljati u skladu s različitim situacijama s kojima se susreće u svakodnevnoj vožnji. Naprimjer, prilagodljivi tempomat ili sustav Start & Stop, a ostali su stalno aktivni kako bi mogli automatski i brzo intervenirati kada je to potrebno.

Inovativni i ekskluzivni sustav Subaru EyeSight (standardni na svim priključcima), instaliran na novom Subaru Outbacku, dodatno je ažuriran u odnosu na onaj korišten u prethodnoj seriji. Uvedene su nove funkcije koje proširuju područje intervencije. Dvije stereo kamere u boji, smještene u gornjem dijelu vjetrobranskog stakla, imaju povećani kut gledanja te mogu kontinuirano nadzirati veće područje ispred vozila.

Djelovanje kamera integrirano je upotrebom dodatnih senzora smještenih u stražnjem i stražnjem/bočnom dijelu, koji mogu detektirati vozila koja se približavaju s ovih strana i svaku prepreku koja bi mogla biti pogođena prilikom vožnje unatrag.

Korištenje kamera u boji omogućuje sustavu da reagira kad se uključe stop-svjetla vozila ispred nas, čak i prije nego što detektira smanjenje udaljenosti koja nas dijeli od njega.

Kako bi se ubrzala eventualna intervencija kočnica, dodan je 'pojačivač' koji povećava pritisak tekućine kočionog sustava kada se aktivira sustav pred sudar.

Podržani od EyeSighta, sljedeći su glavni sustavi aktivni na Subaru Outbacku: funkcija centriranja traka (nova funkcija); kočni sustav prije sudara; prilagodljivi tempomat; autonomno upravljanje u nuždi (nova funkcija); upozorenje o napuštanju trake; sprječavanje napuštanja trake; pomoć za zadržavanje u traci (nova funkcija); prepoznavanje prometnih znakova / inteligentno ograničenje brzine (nova funkcija); EyeSight Assist Monitor (nova funkcija).

Doznali smo i cijene za Hrvatsku, pa tako model Subaru Outback 2,5i STYLE kreće od 349.557 kn, model Outback 2,5i 4DVENTURE od 370.538 kn, a Outback 2,5i PREMIUM od 398.667 kn sa svim davanjima.