REDIZAJN

[FOTO/VIDEO] Subaru osvježio XV za 2021.; poznati su svi detalji njihovog najprodavanijeg crossovera

25.01.2021 u 14:19

Bionic
Reading

Glavni predmet redizajna je poboljšani prednji dio automobila: Izmijenjena prednja maska, novi, naglašeniji dizajn branika i nakošeniji poklopac motora dodatno naglašavaju sportske linije modela Subaru XV

Prije točno godinu dana bili smo na premijeri osvježene treće generacije SUV/crossovera XV e-Boxer, a danas je japanski proizvođač vrlo cijenjenih automobila objavio kako je njihov najprodavaniji model redizajniran za 2021. godinu.

Tako sada model XV ima novi izgled i još više sadržaja. Među novitetima modela Subaru XV (MY21) ističe se dizajn, moderniziran bez značajnije promjene linija modela koje korisnici vole. Koliko je XV sposoban na terenu najbolje svjedoči video koji smo snimili na predstavljanju prošlogodišnjeg modela u pitoresknim brdima u okolici talijanske Bologne.

Što je promijenjeno za 2021. godinu?

Glavni predmet redizajna je poboljšani prednji dio automobila: izmijenjena prednja maska, novi, naglašeniji dizajn branika i nakošeniji poklopac motora dodatno naglašavaju sportske linije modela Subaru XV. Izmijenjen je i dizajn aluminijskih naplataka, koji se razlikuju ovisno o paketu opreme s 1,6-litrenim benzinskim motorom ili sustavom e-BOXER, Subaruovim pogonom nove generacije koji kombinira električnu jedinicu s dvije temeljne Subaru tehnologije: motorom BOXER i simetričnim pogonom na sva četiri kotača Symmetrical AWD.

Dodatne su i potpuno nove boje: plava Lapis Blue Pearl, dostupna za 1,6-litrene benzinske verzije; plava Horizion Blue Pearl i žuta Plasma Yellow Pearl za verzije e-BOXER.

Tehnološka razina paketa opreme Style Xtra i Premium dodatno je unaprijeđena uvođenjem prednje kamere, nezamjenjivog elementa za sve one kojima su udobnost, jednostavnost vožnje i sigurnost za upravljačem razlog za kupnju opreme. Ta tehnologija uistinu olakšava i pojednostavljuje vožnju u uobičajenim svakodnevnim situacijama.

Verzije e-BOXER dodatno su obogaćene novim tehnologijama: X-Mode s dvama načinima rada, SI-Drive i eActive Shift Control. Sustav X-MODE unaprijeđen je i sada nudi mogućnost prilagodbe pogona različitim vremenskim uvjetima i uvjetima na cesti: način SNOW/DIRT savršen je za savladavanje skliskih površina prekrivenih snijegom, zemljom ili šljunkom; način D.SNOW/MUD idealan je za posebno zahtjevne ceste na kojima bi kotači mogli potpuno izgubiti kontakt s podlogom, primjerice u dubokom snijegu ili blatu.

  • +9
Subaru XV je osvježen za 2021. godinu Izvor: Promo fotografije / Autor: Subaru

SI-DRIVE, sustav upravljanja elektronikom vozila, omogućuje personalizaciju odgovora na naredbe vozača odabirom jednog od dvaju načina 'Intelligent' ili 'Sport'. Taj sustav, u kombinaciji sa sustavom Paddle Shift na upravljaču koji omogućuje ručnu promjenu brzine, vožnju čini još zabavnijom.

Osim toga, u ponudi je prvi put i e-Active Shift Control koji se aktivira dok je vozilo u načinu SI-DRIVE Sport. Kada vozač, prije ulaska u zavoj, do kraja pritisne papučicu kočnice, simulira se prelazak u nižu brzinu s dvostrukim efektom povećanja kočenja motora u zavoju i lakšim izlaskom iz zavoja pomoću brzog ubrzanja koje omogućuje režim motora koji je već blizu režima maksimalnog okretnog momenta.

Motori XV-a za 2021.: 1,6i benzinski i 2,0i e-Boxer hibridni motor (MHEV)

Model XV sada ima na raspolaganju dva tipa boxer motora za 2021. Prvi je 1,6-litreni benzinac snage 114 KS (84 kW), a radi se o četverocilndričnom 'H' motoru s horizontalno nasuprotno postavljenim cilindrima s Multipoint sekvencijalnim ubrizgavanjem goriva, obujma 1600 cm³ i najvećeg okretnog momenta 150 Nm pri 3600 okr./min. Ovaj je motor uparen s bezstupanjskim CVT Lineartronic mjenjačem, a pogon mu je stalni na sva četiri kotača Symmetrical AWD.

Drugi motor je dvolitreni e-Boxer hibridni motor (MHEV) uveden prošle godine, kao i kod Forestera. Subaru je odabrao koristiti svoj FB20 benzinski boxer motor, prikladno optimiziran u smislu potrošnje goriva, modificiran za upotrebu isključivo na hibridnim modelima.To je dvolitreni 4-cilindrični boxer motor, s izravnim ubrizgavanjem, dvostrukom bregastom osovinom, s prirodnim usisom, i zadovoljava norme Euro6d-TEMP. Ovaj motor je uparen s CVT Lineartronic bezstupanjskim mjenjačem s lančanim prijenosom, uz mogućnost ručnog mijenjanja stupnjeva prijenosa u 7 'brzina' pomoću polugica na volanu, dok se snaga na kotače prenosi Active Torque Split AWD sustavom.

Njegova maksimalna snaga je 150 KS (110 kW) između 5600 i 6000 okr./min. i ima najveći okretni moment od 194 nm pri 4000 okr./min. Njegova električna pogonska jedinica se sastoji od AC (izmjenična struja) sinhronog elektromotora s trofaznim trajnim magnetima, koji pruža snagu od 12,3 kW (16,7 KS) i okretni moment od 65 Nm, a smješten je unutar 'Hybrid Lineartronic' mjenjača. Baterije su litij-ionskog tipa s maksimalnom snagom od 13,5 kW i napona 118,4 V, te kapaciteta 4,8 Ah. Maksimalna brzina ovog hibridnog Forestera je 193 km/h, a ubrzanje od 0 do 100 km/h 10,7 sekundi. Emisija CO2 prema WLTP sustavu je 180 g/km u kombiniranim uvjetima, a potrošnja goriva u kombiniranim uvjetima 7,9 litara na 100 km (WLTP). No treba reći da se s ovim e-Boxer hibridnim sustavom štedi do 11 posto goriva u odnosu na benzinsku 2,0-litrenu izvedbu XV-a.

AC/DC izmjenjivač/pretvarač baterije, smješten je u poseban prozračan kontejner ispod prtljažnika straga, iznad stražnje osovine, u poprečnom položaju, kako se ne bi žrtvovao koristan prostor za prtljagu i zadržala kvaliteta držanja u vožnji vozila. Težina XV-a e-Boxera u odnosu na XV model s 1,6-litrenim benzincem je 1553 kg, odnosno 114 kg više. A raspored težine je 59,4 posto na prednjoj osovini i 40,6 posto na stražnjoj osovini, što je tek neznatno drugačije nego kod XV.a s 1,6-litrenim benzincem.

Što se cijena tiče, Subaru XV 1,6i Pure razine opreme kreće od 206.530 kuna, a Subaru XV 2,0i e-Boxer Style razine opreme kreće od 277.664 kuna. Najskuplja verzija XV 2,0i e-Boxer Premium je 317.384 kuna sa svim davanjima. Subaru nudi garanciju na sustav od 8 godina ili 160.000 km.