ferrari

[FOTO/VIDEO] Odstupio direktor Ferrarija, Louis C. Camilleri odlazi u mirovinu iz 'osobnih razloga'

11.12.2020 u 15:20

Bionic
Reading

Ferrari je zaključio 2019., svoju najuspješniju godinu do sada po prodaji, u kojoj su prvi put u povijesti premašili brojku od 10.000 prodanih automobila

Ferrari, legendarna talijanska marka sportskih automobila, danas je potvrdio da Louis C. Camilleri s mjesta izvršnog direktora i člana uprave Ferrarija odlazi u mirovinu iz 'osobnih razloga'. Odluka stupa na snagu odmah, a aktualni predsjednik Ferrarija i koncerna Fiat Chrysler Automobile John Elkann privremeno će ga zamijeniti. Također je na sebe preuzeo i zadatak da pronađe Camillerijevog nasljednika.

Camilleri je ulogu izvršnog direktora preuzeo sredinom 2018., nedugo nakon što je bivši izvršni direktor Sergio Marchionne umro od komplikacija nakon operacije. Općenito se izvještava da je Camilleri posljednjih tjedana hospitaliziran zbog Covid-19 i oporavlja se kod kuće, ali njegova bolest nije bila glavni razlog njegove ostavke.

U izjavi, Camilleri je rekao: 'Ferrari je dio mog života, a služenje kao njegov izvršni direktor bila je velika privilegija. Moje divljenje izvanrednim muškarcima i ženama iz Maranella i strasti i predanosti koju primjenjuju na sve što rade nema granica. Ponosan sam na brojna postignuća tvrtke od 2018. godine i znam da Ferrarijeve najbolje godine tek dolaze.'

  • +10
Louis C. Camilleri je iznenada odstupio s mjesta izvršnog direktora Ferrarija Izvor: Promo fotografije / Autor: COLOMBO IMAGES

Iznenadna promjena vodstva dolazi nakon razdoblja poteškoća za širu automobilsku industriju tijekom pandemije koronavirusa. Unatoč svemu, dionice Ferrarija narasle su za otprilike petinu tijekom 2020. godine, ali nakon ove šokantne vijesti odmah jutros su pale oko 1 posto.

Camilleri je predvodio najbolju Ferrarijevu godinu do sada po prodaji u 2019. godini, u kojoj su po prvi puta premašili brojku od 10.000 automobila u povijesti. Prošle i ove godine predstavljeno je pet novih modela (F8 Tributo, SF90 Stradale, F8 Spider, 812 GTS i Roma), dok su prosječne cijene transakcija rasle kako je marka još više napredovala i povećala mogućnosti prilagodbe.

John Elkann vjerojatno neće dugo ostati na svojoj privremenoj poziciji, jer bi trebao postati predsjednikom spojene tvrtke Fiat Chrysler i PSA Group, Stellantis, nakon što se spajanje okonča. Elkann je također izvršni direktor holding kompanije Exor kao član obitelji Agnelli koja kontrolira Ferrari.