sa staze na cestu

[FOTO/VIDEO] Ferrarijev XX program; ekskluzivni klub vlasnika i njihovih Ferrari modela samo za stazu

31.08.2020 u 10:16

Bionic
Reading

Suprotno uvriježenom mišljenju, automobili Ferrari koji su uključeni u program XX nisu nikada prisilno držani u Maranellu, ali se mnogi vlasnici odlučuju tamo ih držati što uključuje dovođenje automobila na događaje na kojima će se njihovi vlasnici moći voziti

Iako kultnoj talijanskoj marci sportskih automobila Ferrari ove sezone i ne ide baš najbolje u svjetskom prvenstvu Formule 1, postoji jedan dio u kojem su već petnaestak godina 'svjetski prvaci'. Naravno, riječ je o jedinstvenom programu za njihove klijente pod nazivom; Ferrari XX.

Od 2005. godine, Ferrari je vrlo odabranoj grupi vlasnika ponudio priliku da sudjeluju u ekskluzivnim 'danima staze' u cijelom svijetu, uključujući i kultne trkaće staze poput Spa-Francorchamps i Nürburgring. Da bi ste kupili svoju ulaznicu u XX program, kupcima mora pristupiti sam Ferrari i 'pozvati' ih na aranžman, koji je uključivao kupnju varijanti najekskluzivnijih modela samo za stazu. Otkako je predstavljena ova shema, samo su tri modela izrađena za ovu posebnu priliku: FXX, 599XX i FXX-K.

Suprotno uvriježenom mišljenju, automobili koji su uključeni u program XX nisu nikada prisilno držani u Ferrarijevom talijanskom sjedištu Maranellu, pokraj Modene u pokrajini Emilia-Romagna, iako su se mnogi vlasnici odlučili okoristiti ovom uslugom, koja uključuje dovođenje automobila na događaje na kojima će se njihovi vlasnici moći voziti. Na svakom događaju vozači imaju na raspolaganju odabrano Ferrarijevo osoblje i tehničare.

Osim događaja koje organizira Ferrari, testni vozači 'klijenti' (kako ih Ferrari naziva) mogu s Maranellom dogovoriti dodatno vrijeme za vožnju u svom automobilu i potiču se da pomognu legendarnoj marki da razvije i testira svoju sljedeću generaciju tehnologije cestovnih automobila.

Izvorni model Ferrari FXX započeo je program XX. Na temelju legendarnog superautomobila Enzo proizvedeno je samo 30 primjeraka FXX modela, a 29 ih je prodano kupcima, a 30. je pripao F1 legendi Michaelu Schumacheru, koji je također sudjelovao u XX shemi. Njegovo bogato iskustvo je također bilo izuzetno važno za ovaj program.

Kao i kod kasnijih XX automobila, FXX nikada nije homologiran za cestovnu uporabu, niti je ikad dizajniran za upotrebu u natjecateljskim utrkama. Njegova je hardcore priroda bila takva da je nabavna cijena svakog automobila uključivala i napredni tečaj vožnje na Ferrarijevoj testnoj stazi Fiorano, pokraj samog Maranella. U stvari, prototip FXX dizajniran je isključivo za vožnju stazom kao dio specifičnog programa istraživanja i razvoja, dogovorenog s odabranom grupom klijenata koji je uključivao 14 grupnih testnih sesija i 14 privatnih u posljednje dvije godine, a prisustvovalo je nešto više od 20 kupaca.

Zahvaljujući očitavanjima koja su preuzeta tijekom 16.500 kilometara testova provedenih 2006. godine i 18.500 prijeđenih kilometara u 2007. godini, izmjene napravljene na automobilu usredotočene su na popravljanje njegove aerodinamike, pogonskog sklopa i elektronike.

Ferrarijevi inženjeri iz Maranella proučavali su bogatstvo prikupljenih informacija kako bi razvili komplet, 'kit', koji će smanjiti vrijeme kruga u FXX-u na ispod 1 minute i 16 sekundi (prethodno je to bilo 1'18'').

Pogonski sklop FXX-a čini V12 motor s prirodnim usisom iz Ferrari Enza, obujma 6122 cm³ povećane snage na 860 KS pri 9500 okr./ min. Posebni 19-inčni kotači opremljeni su prilagođenim trkaćim Bridgestone 'slick' glatkim gumama, a mjenjač nadograđen tehnologijom posuđenom od Ferrarijevog F1 odjela. Prebacivanje stupnjeva prijenosa traje samo 60 milisekundi, što je skraćenje od 20 ms u odnosu na prethodno vrijeme, a prijenosni omjeri prilagođeni su tako da se koristi dodatnih 1000 okretaja u minuti koje motor isporučuje. Što se kočenja tiče, na FXX-u su bile korištene Brembo kočnice, koje se mogu pohvaliti velikim diskovima od kompozitnog keramičkog materijala (Composite Ceramic Material - CCM), koje su učinkovitije, što je na kraju rezultiralo dvostruko dužim trajanjem kočionih pločica.

Početni XX program zamišljen je da traje samo dvije godine, ali Ferrari ga je odlučio produžiti 2007. U isto vrijeme, za XX je ponudio paket 'Evoluzione'. Dodana su i dodatna podešavanja kako bi vozači mogli potpuno isključiti FXX-ovu kontrolu trakcije, dok su ovjes i kočnice također izmijenjeni. Navodno je takav model stajao više od milijun eura, bez lokalnih poreza.

Ferrari je 2010. godine u XX paletu modela dodao novo vozilo, 599XX. Koštalo je oko 1,45 milijuna eura, proizvodnja je bila ograničena na 29 modela.

V12 motor obujma 5999 cm³ pojačan je u odnosu na onaj u serijskom modelu Ferrari 599, imao je snagu od 730 KS pri 9000 okr./min. uz najveći okretni moment od 683 Nm. O kakvoj je zvijeri riječ najbolje govore njegove performanse; ubrzanje od 0 do 100 km/h za 3,3 sekunde, a krajnja brzina mu je bila 345 km/h.

Dvije godine kasnije, 2012., Ferrari je nadogradio 599XX paketom Evoluzione, koji sadrži novu aktivnu aerodinamičku karoseriju, pojačanje šasije, nove Pirelli gume, gubitak težine ekvivalentnih 35 kg, okretni moment povećan na 700 Nm te mu je snaga motora povećana na 740 KS. Ovakav model je mogao odvoziti krug na stazi Fiorano za samo 1 minutu i 15 sekundi - što je punih deset sekundi brže od Enza - te je mogao postići do 400 kg potisne sile (downforce) pri 200 km/h.

Godine 2015. stiže i hibridni pogon u program XX, a riječ je o modelu FXX-K, čija je cijena iznosila 2,2 milijuna eura. Ovaj je model temeljen na serijskom modelu LaFerrari, a 'K' u nazivu modela se odnosi na sustav za povrat kinetičke energije (kinetic energy recovery system - KERS), koji je razvijen za cestovnu upotrebu uz tehnologiju prvi puta primjenjenu u bolidima Formule 1.

Njegov 6,3-litreni F140 V12 motor s prirodnim usisom razvija 859 KS, no ukupna izlazna snaga pogonskog sustava iznosi čak 1050 KS, a sam elektromotor daje 140 kW (190 KS). Model FXX-K je težak 1165 kilograma i stvara čak 540 kg downforce-a pri 200 km/h. U Fioranu je vrijeme kruga postavljeno ovim modelom pet sekundi brže od onog koje je postavio serijski cestovni LaFerrari.

2017. godine Ferrari je predstavio FXX-K Evo, paket aerodinamičke nadogradnje i smanjenja težine koji je dao dodatnih 23 posto veću potisnu silu u odnosu na standardni automobil, što je nevjerojatnih 75 posto više od cestovnog modela.

Budućnost Ferrarijevog XX programa

S obzirom na razvoj događaja koji je već poznat kao rezultat XX programa, može se reći da će automobili, ali i vozači, i dalje oblikovati Ferrarijevu budućnost. Šefovi Ferrarija su već nagovijestili da će program nastojati razviti tehnologiju za upotrebu u cestovnim automobilima.

'XX je laboratorij za Ferrari, u kojem naši klijenti imaju svoj doprinos', rekao je Marc Gené Ferrarijev tvornički testni vozač. 'Uspostavili smo XX program kako bismo izgradili automobil koji je orijentiran na performanse i ima najnovije dostupne tehnologije, a također tako da se tehnologija može vratiti natrag u cestovna vozila.'

'Imamo i onih Ferrarijevih klijenata, koji su veliki klijenti i koji imaju velike kolekcije Ferrarija, pa cijenimo njihov doprinos onome što oni žele. XX će nam dati dio tehnologije za sljedeće modele, za pet ili nešto više godina.'

Trenutno nije poznato hoće li Ferrari nastaviti širiti XX program. Tvrtka je ranije najavila da ima dva nova modela spremna za 2020. godinu, iako se očekuje da će jedan biti dugo očekivani SUV, vjerojatnog imena Purosangue. Najizgledniji kandidat za drugi model je SF90 Stradale, trenutno najsnažniji cestovni Ferrarijev model u prodaji. Radi se modelu s 4,0-litrenim (3990 cm³) twin-turbo Ferrari F154CD V8 motoru, koji ima ukupnu izlaznu snagu od 1000 KS. Sam motor s unutarnjim izgaranjem ima snagu od 780 KS, a čak 3 elektromotora (jedan na mjenjaču, i po jedan na svakom prednjem kotaču) imaju snagu od ukupno 220 KS (162 kW). Za prijenos snage koristi 8-brzinski mjenjač s dvije spojke, a može voziti čisto na struju do 26 km.

  • +43
Ferrarijev XX program Izvor: Promo fotografije / Autor: Ferrari