SVJETSKA PREMIJERA

[FOTO/VIDEO] Mazda predstavila potpuno novi CX-90; Najveći crossover SUV za sjevernoameričko tržište

02.02.2023 u 16:37

Bionic
Reading

CX-90 dolazi s potpuno novim e-Skyactiv G 3,3-litrenim rednim šeterocilindričnim turbo motorom s 48-voltnim blagim hibridnim sustavom s 340 KS i 500 Nm okretnog momenta, a tu je i novi pogonski sklop e-Skyactiv PHEV s impresivnih 323 KS i 500 Nm

Mazda North American Operations je, kako smo i najavili prije dva tjedna, predstavila model CX-90, novi Mazdin crossover SUV srednje veličine (srednjeg segmenta).

Izgrađen na potpuno novoj Mazdinoj velikoj platformi, crossover s tri reda predstavlja novo vodeće vozilo tvrtke sa širim, dužim i agresivnijim proporcijama koje savršeno spajaju njegov izgled visokih performansi s profinjenošću svjetske klase. Mazda CX-90 je dostupan s potpuno novim elektrificiranim pogonskim sklopovima, uključujući redni 6 turbo motor i plug-in hibrid, koji vozačima nude poboljšane performanse i učinkovitost.

Mazda CX-90: svjetska premijera Izvor: Promo fotografije / Autor: Mazda

Mazda planira predstaviti četiri modela iz svoje skupine većih proizvoda do kraja 2023. na globalnom tržištu gdje je potražnja za SUV-vozilima velika. Nakon što je prošle godine predstavljena Mazda CX-60, CX-90 je drugi model u Mazdinoj skupini većih proizvoda koji nudi značajnu evoluciju u ekološkim i sigurnosnim performansama i većem užitku vožnje.

Treba reći da su primarna tržišta na kojima će biti predstavljene Mazda CX-60 i CX-80 Europa, Japan i još neke regije. Dok će modeli CX-70 i CX-90 uglavnom biti lansirani u Sjevernoj Americi i još nekim regijama. Dolazak modela CX-90 unapređuje Mazdinu liniju SUV vozila, omogućujući japanskoj tvrtki da zadovolji potrebe kupaca i posebnosti svakog tržišta. Model CX-90 također daje daljnji poticaj Mazdinom poslovanju i brendu.

Mazda CX-90 je crossover SUV koji je razvijen u svjetlu značajki koje zahtijevaju kupci na važnom sjevernoameričkom tržištu. Temeljen na konceptu 'za putovanje vašeg života', ovaj SUV s tri reda i širokom karoserijom nudi veću udobnost, funkcionalnost i sigurnosne performanse, čineći vožnju užitkom, a putovanje s nekoliko prijatelja i obitelji ugodnijim. Ovaj novi vrhunski model bit će predstavljen po prvi puta u Sjedinjenim Američkim Državama ovog proljeća.

Dizajn modela CX-90 izražava osjećaj vitalnosti ukorijenjen u Mazdinoj temi KODO ili 'duša pokreta'. Estetika oduzimanja ili 'manje je više' generira jednostavan oblik i ostvaruje dinamične i veličanstvene proporcije. Interijer je izraz japanske estetike u cijelosti, koji uključuje dinamiku svjetla i prirodnih materijala u urednom elegantnom prostoru.

Dostojanstven dizajn

CX-90 izgrađen je na potpuno novoj velikoj platformi koja ima uzdužni raspored ispred motora i stražnjih kotača kako bi se podigla Mazdina prepoznatljiva vozna izvedba. CX-90 opremljen je s Kinematic Posture Control softverskom značajkom, prvi put predstavljenoj na MX-5 Miati, koja potiskuje podizanje tijela na uskim zavojima kako bi se poboljšalo prianjanje i omogućilo svim putnicima da zadrže prirodno držanje.

Fokus je stavljen na optimizaciju krutosti cijele karoserije vozila, uz pomno dizajniranje sjedala i ovjesa za pružanje bolje ravnoteže, kontrole i povjerenja u nizu situacija u vožnji. S ovim promišljenim razvojem, zajedno sa standardnim i-Activ pogonom na sve kotače, vozači mogu uživati u punom potencijalu dostupnih pogonskih sklopova velike snage.

CX-90 ima promišljene proporcije koje savršeno spajaju njegov izgled visokih performansi s profinjenošću svjetske klase, istovremeno pružajući dobro izrađenu unutrašnjost s povećanim prostorom u kabini za obitelji i dovoljno prtljažnog prostora za potrebe bilo kojeg stila života.

Velika platforma omogućuje širu karoseriju i branike te duži međuosovinski razmak, naglašavajući snažan stav CX-90 i dodatno naglašava njegov osjećaj performansi. Tijelo karosrije je dizajnirano da bude uglađeno s izrađenim oblinama koje modelu CX-90 daju stalno mijenjajuće izraze stvorene refleksijom svjetla i sjena. Dostupni kromirani ukrasi na donjim odbojnicima naglašavaju njegovu širinu i bezvremenski stil, dok novi, dostupni 21-colni kotači s dijamantnim brušenjem s crnom metalik završnom obradom nadopunjuju moćnu prisutnost CX-90.

Uz CX-90 također se predstavlja Mazdina najnovija Takuminuri boja, Artisan Red. Ova dostupna opcija boja razvijena je posebno kako bi odgovarala CX-90 i pruža sofisticiranu, ali duboko zasićenu boju spoju performansi i profinjenosti vozila.

Dostojanstveni dizajn CX-90 se nastavlja u kabini s interijerom koji daje ekspanzivan dojam s instrumentne ploče kroz pozicioniranje ventilacijskih otvora i kromiranih obloga koje se protežu do vrata za moderan, linearan izgled. Nadahnut tradicionalnom japanskom estetikom, luksuzan i ugodan osjećaj osjeća se u sva tri reda. Od prednjih sjedala do dostupnih kapetanskih stolica i trećeg reda, postoji više materijala, kao što su Nappa koža, drvo i tkanine ton u ton koji se svi harmonično spajaju.

Jedan primjer je prepoznatljiva tkanina na ploči spojena visećim šavovima, koja je posebno inspirirana ručnim uvezivanjem knjiga i zamršenom japanskom tehnikom tkanja poznatom kao Kumihimo. Ova metoda namjerno koristi negativni prostor za stvaranje jedinstvenog dizajna za CX-90.

Intuitivna tehnologija i sigurnost

Nadopunjujući profinjenu unutrašnjost, CX-90 uključuje mnoge nove, napredne tehnologije i pogodnosti koje podižu iskustvo vožnje, dok također pružaju vrhunsku udobnost i praktičnost za sve putnike. To uključuje dostupne USB-C priključke za punjenje u trećem redu, otvore za klimatizaciju i nadograđeno unutarnje osvjetljenje, među mnogim drugim značajkama.

Kao i sa svim Mazdinim vozilima, CX-90 nastoji zadržati istu vrhunsku sigurnosnu prepoznatljivost kao i ostali Mazdini modeli s mnogim standardnim sigurnosnim značajkama i-Activsense, kao što su Smart Brake Support, Nadzor mrtvog kuta, Mazdin radarski tempomat i druge nove značajke koje pomoći će poboljšati pouzdano iskustvo za sve putnike.

CX-90 također ima veće zaslone, popraćene fizičkim gumbima koji nadopunjuju stil interijera. Nove Mazdine tehnologije, poput dostupnog prozirnog monitora, namijenjene su pomoći u raznim situacijama parkiranja putem središnjeg zaslona od 12,3". Ove promišljene pogodnosti vozaču pružaju besprijekorno iskustvo s tehnologijom i udobnošću koju nudi CX-90, dok pomaže vozaču da osjeti kontrolu nad vozilom.

  • +18
Mazda CX-90 Izvor: Promo fotografije / Autor: Mazda

Pogonski sklopovi

CX-90 dostupan je s potpuno novim e-Skyactiv G 3,3-litrenim šeterocilindričnim rednim turbo motorom, koji ima najviše konjskih snaga i okretnog momenta u odnosu na benzinski motor masovne proizvodnje koji je razvila Mazda, s 340 konjskih snaga i 500 Nm okretnog momenta kada se koristi preporučeno premium gorivo. Ovaj je motor također opremljen s M-Hybrid Boost (blagi hibridni sustav) 48-voltnim sustavom za pružanje učinkovitosti bez ugrožavanja njegovih izvanrednih performansi. Električni motor smješten je između motora i mjenjača, stvarajući glatko ubrzanje iz mirovanja i dopuštajući motoru da izravno pokreće CX-90 pri maloj brzini. Ovaj zanimljiv pogonski sklop daje CX-90 vrhunski osjećaj, iskustvo uglađene vožnje, zanimljiv zvuk i učinkovitost.

Novi pogonski sklop e-Skyactiv PHEV, prilagođen posebno za tržište Sjeverne Amerike, pokazuje odziv i ubrzanje koji su u skladu s očekivanjima vozača. Impresivnih 323 KS i 500 Nm okretnog momenta, kada se koristi preporučeno premium gorivo, kupcima pružaju najbolje od oba svijeta u pogledu performansi i učinkovitosti. PHEV je dizajniran za potpuno električnu vožnju u različitim scenarijima vožnje.

Kako bi vlasnicima pružili fleksibilnost i bezbrižnost, Mazdin 2,5-litreni četverocilindrični motor, s podešenim usisom za poboljšanje okretnog momenta, prilagođen je za rad uz električni motor i bateriju velikog kapaciteta od 17,8 kWh. Ovo je korisno za dulja putovanja ili kada vozač zahtijeva maksimalno ubrzanje, kao što je uključivanje na autocestu.

Svi pogonski sklopovi CX-90 upareni su s potpuno novim automatskim mjenjačem s osam stupnjeva prijenosa, posebno dizajniranim za elektrificirane uzdužne pogonske sklopove i velika platformska vozila. Automatski mjenjač s više brzina, bez pretvarača zakretnog momenta, postiže glatko i izravno ubrzanje dok poboljšava učinkovitost pogonskog sklopa.