PROŠIRENJE SUV PONUDE

Mazda najavila veće SUV modele: CX-60 i CX-80 za Europu, a MX-30 stiže 2022. s generatorom s rotacijskim motorom

08.10.2021 u 11:38

Bionic
Reading

U izvedbama s dva i tri reda sjedala, CX-60 i CX-80 će biti plug-in hibridi s rednim 4-cilindričnim benzinskim motorom u kombinaciji s elektromotorom, a stiže i nova generacija 6-cilindričnih Skyactiv-X i Skyactiv-D MHEV motora

Mazda Motor Corporation je objavila planove za proširenje svoje ponude SUV modela od 2022. nadalje. Dva nova modela iz grupe velikih proizvoda, Mazda CX-60 i Mazda CX-80, bit će predstavljeni na europskom tržištu u sljedeće dvije godine.

Kako bi, prema riječima japanskog proizvođača, zadovoljila rastuće potrebe segmenta, Mazda će europskim kupcima ponuditi širi izbor SUV-ova, 'kombinirajući najnovije ekološke performanse s užitkom u vožnji svojstvenim svakoj Mazdi'.

U isto vrijeme, novi modeli širih karoserija CX-70 i CX-90, te CX-50 iz grupe malih platformi, bit će predstavljeni u SAD-u i na nekim drugim izvaneuropskim tržištima.

Novi europski modeli, Mazda CX-60 i Mazda CX-80, stvorit će pozitivan poslovni rast u srednjoročnom i dugoročnom razdoblju. U potpunosti iskorištavajući razvojnu i proizvodnu strategiju tvrtke Building Block. Naime ta jedinstvena strategija ovog proizvođača uključuje Skyactiv tehnologiju, zajedničko planiranje i fleksibilnu proizvodnju, čime će Mazda proširiti svoju ponudu SUV-ova korištenjem najnovijih tehnologija.

U izvedbama s dva i tri reda sjedala, CX-60 i CX-80 će predvodit europsko uvođenje plug-in hibridnih modela s rednim četverocilindričnim benzinskim motorom u kombinaciji s elektromotorom.

Nova generacija rednih šesterocilindričnih benzinskih i dizelskih motora, Skyactiv-X i Skyactiv-D, također će biti predstavljena u kombinaciji s 48V blago-hibridnim sustavom, kombinirajući odlične performanse s izvrsnim ekološkim značajkama.

Osim toga, tijekom prve polovice 2022. bit će predstavljena nova verzija Mazdinog prvog velikoserijskog električnog automobila, MX-30, koji uključuje više tehnologija elektrifikacije koristeći Mazdin jedinstveni rotacijski motor kao generator.

Osim toga, Mazda je rekla da će 'od oko 2025. godine tvrtka predstaviti niz novih proizvoda na novoj platformi konstruiranoj za električni pogon'. Uvođenjem ovih modela, Mazda je na putu da do 2030. dovrši elektrifikaciju svog kompletnog asortimana.

Uz ove nove modele, nedavno osvježena Mazda CX-5 ostaje jedan od ključnih modela koji pokreću Mazdino poslovanje na globalnoj razini. CX-5 i drugi modeli poput CX-30 nastavit će igrati ključnu ulogu u Mazdinom programu crossover SUV modela. Naime, prema Mazdi 'evolucija dizajna, poboljšanja proizvoda i uvođenje najnovijih sigurnosnih tehnologija i značajki povezivanja neprestano poboljšavaju ponudu modela zadržavajući njihovu privlačnost'.