SVJETSKA PREMIJERA

[FOTO/VIDEO] Mazda predstavila MX-30 e-Skyactiv R-EV: Jedinstveni plug-in hibrid koristi rotacijski motor kao generator

13.01.2023 u 12:09

Bionic
Reading

Ovo je automobil koji se može koristiti kao potpuno električno vozilo za svakodnevne potrebe, ali također može koristiti rotacijski motor za proizvodnju energije, što omogućuje putovanja na velike udaljenosti

Mazda MX-30 e-Skyactiv R-EV, plug-in hibridni model koji koristi rotacijski motor kao generator, danas ima svoju svjetsku premijeru na sajmu automobila u Bruxellesu. Ovo je automobil koji se može koristiti kao električno vozilo za svakodnevne potrebe, ali također može koristiti rotacijski motor za proizvodnju energije, što omogućuje putovanja na velike udaljenosti.

Vodeći proizvod za Mazdin program elektrifikacije, MX-30 lansiran je 2020. kao prvo masovno proizvodno baterijsko električno vozilo ove japanske tvrtke, s blagim hibridnim modelom koji se naknadno pridružio liniji proizvoda na nekim izvaneuropskim tržištima.

Uz 'živjeti vjeran sebi' kao koncept proizvoda, prema Mazdi, MX-30 nudi čistu, ugodnu vožnju, vanjštinu poznatog, pristupačnog izgleda i kabinski prostor koji smiruje um i srce korištenjem materijala s toplinom za njih - kombinacija elemenata koji vrijeme provedeno s automobilom i iskustva u kojima se uživa uz njega čine kreativnim za vlasnike.

Plug-in hibridni pogon i rotacijski motor

MX-30 e-Skyactiv R-EV serijski je plug-in hibrid koji nastavlja nuditi iste vrijednosti kao i originalni MX-30, dok istovremeno nudi nove načine korištenja automobila kao električnog vozila na baterije. MX-30 e-Skyactiv R-EV ima baterijski domet električne vožnje od 85 km dovoljan za svakodnevne potrebe vožnje, kao i mogućnost korištenja generatora za omogućavanje vožnje na velike udaljenosti. Za cijelo vrijeme vožnje MX-30 e-Skyactiv R-EV pokreće električni motor.

Mazda MX-30 e-Skyactiv R-EV: način rada rotacijskog motora Izvor: Promo fotografije / Autor: Mazda

Većina konvencionalnih plug-in hibrida obično ima niži domet vožnje samo na električnu energiju jer koriste motor s unutarnjim izgaranjem kao glavni izvor energije i uključuju električni pogon u kombinaciji s njim. Mazda je za MX-30 e-Skyactiv R-EV provela anketu među korisnicima o korištenju BEV i PHEV u stvarnom životu i, na temelju rezultata ove ankete, ciljala je 85 km vožnje samo na električni pogon s punom baterijom kako bi korisnici svoj automobil pretežno mogli koristiti kao električno vozilo.

Međutim, može podnijeti i duže vožnje, s rotacijskim motorom koji generira energiju za napajanje pogonske baterije kada kupci trebaju voziti dalje od 85 km - na primjer, vikend putovanje.

Jedna od ključnih karakteristika rotacijskih motora to omogućuje - kompaktni su i ne zauzimaju puno prostora. Iako Mazdin novorazvijeni generator s rotacijskim motorom koristi motor od 830 cm³ s maksimalnom snagom od 55 kW (74 KS) pri 4700 okr./min. te najvećeg okretnog momenta od 116 Nm pri 4000 okr./min., kompaktniji je od klipnog motora slične snage.

To je ono što je omogućilo koaksijalno postavljanje i integraciju rotacijskog motora MX-30 e-Skyactiv R-EV s tankim generatorom velike snage i motorom visoke snage od 125 kW (170 KS) pri 9000 okr./min. koji može proizvesti do 260 Nm okretnog momenta pri 4481 okr./min. Tijelo motora je hlađeno uljem, što pridonosi kompaktnijoj pogonskoj jedinici. To je omogućilo Mazdi postizanje kompaktne postavke koja se lako uklopila u odjeljak motora i nije zahtijevala nikakav kompromis u prostoru u kabini.

Zatim su kombinirali ovu kompaktnu pogonsku jedinicu s litij-ionskom baterijom od 17,8 kW (napon 355 V) i spremnikom za benzin od 50 litara. Treba reći i da je težina same baterije 188,2 kg. Kao rezultat toga, MX-30 e-Skyactiv R-EV ne samo da nudi domet vožnje od 85 km samo na električnu energiju za svakodnevne potrebe, već također, zbog mogućnosti generiranja energije pomoću rotacijskog motora, dulje vožnje bez straha od dometa, i iste maksimalne brzine od 140 km/h kao MX-30 BEV. Što se ubrzanja od 0 do 100 km/h tiče MX-30 e-Skyactiv R-EV treba 9,1 s.

Mazda, isto tako navodi da je emisija CO2 koja nastaje radom benzinskog rotacijskog motora u kombiniranim uvjetima vožnje svega 21 g/km.

  • +46
Mazda MX-30 e-Skyactiv R-EV Izvor: Promo fotografije / Autor: Mazda

Punjenje i načini vožnje

MX-30 e-Skyactiv R-EV također podržava korisnike s aktivnim životnim stilom nudeći značajke kao što su kompatibilnost s normalnim 2- ili 3-faznim AC punjenjem i brzim DC punjenjem, 1500 W napajanjem i tri načina vožnje za odgovaraju različitim situacijama u vožnji: normalno, EV i punjenje.

Normalni način rada pruža električni pogon s dobrim radnim performansama. Sve dok je baterija dovoljno napunjena, automobil će koristiti električni pogon u normalnom načinu rada, s neaktivnim rotacijskim motorom. Ako je potrebno više snage nego što razina baterije može isporučiti – na primjer, pri ubrzavanju – generator rotacijskog motora će se aktivirati na temelju stupnja otvaranja akceleratora i opskrbiti bateriju s više energije. Stoga MX-30 e-Skyactiv R-EV pruža izvanredne performanse ubrzanja i osigurava da vozači mogu uvijek uživati u izvrsnoj vožnji.

Vozači mogu uključiti EV način kada žele ostati u električnoj vožnji što je dulje moguće. Ovaj način će osigurati da vozilo koristi isključivo električni pogon sve dok mjerači ne pokažu da je baterija potpuno prazna. Međutim, treba imati na umu da ako vozač treba naglo ubrzati i namjerno pritisne papučicu gasa znatno iznad određene točke (ekvivalentno funkciji prekidača kickdown na standardnom vozilu s automatskim mjenjačem), rotacijski motor će se aktivirati i generirati snagu potreban da bi automobil ubrzao što je snažnije moguće.

Način punjenja može se koristiti za očuvanje potrebne količine baterije za situacije kao što je držanje automobila u EV načinu rada za tihu vožnju kroz stambena područja noću ili korištenje baterije automobila za napajanje vanjskih uređaja, kao kod npr. kampiranja. Korisnici imaju mogućnost postavljanja količine napunjenosti baterije koju žele rezervirati u koracima od 10 posto.

Generator će se aktivirati kada napunjenost baterije padne ispod navedene rezervne razine, napuniti bateriju do postavljene razine i održavati tu razinu napunjenosti. Nakon što je napunjenost baterije iznad postavljene razine, automobil će raditi u ekvivalentu normalnog načina rada dok se baterija ne isprazni do navedene razine. Zatim će koristiti generator rotacijskog motora kako bi održao bateriju na toj razini.

Edition R

Model predstavljen na sajmu automobila u Bruxellesu je Edition R - posebno izdanje modela koje će biti dostupno kada MX-30 e-Skyactiv R-EV krene u prodaju. Dizajn Edition R ima boju Maroon Rouge Metallic - preradu boje krova Mazdinog prvog putničkog vozila, modela R360 Coupe - kao ekskluzivnu vanjsku boju za naglasak oko bočnih strana krova.

Ostatak karoserije i unutrašnjost su dovršeni u crnoj boji. Edition R također uključuje jedinstvene elemente dizajna, kao što je amblem u obliku rotora ušiven u podne prostirke i utisnut na naslone za glavu sjedala.