ažuriranje

[FOTO] Ovo je nova Mazda MX-5 za 2022.: Poboljšano rukovanje, blještava nova završna obrada

16.12.2021 u 14:35

Bionic
Reading

Nova tehnologija Kinematic Posture Control (KPC) prepoznaje razliku u brzinama između stražnjih kotača tijekom zavoja, lagano pritišćući kočnice na unutarnjem kotaču

Mazda se sprema predstaviti Mazdu MX-5 za 2022. godinu s poboljšanim upravljanjem i nekim blistavim novim završnim obradama za nagrađivani dizajn legendarnog dvosjeda. To je najnoviji napor proizvođača automobila da usavrši paket koji privlači vozače više od tri desetljeća svojim izravnim odgovorom, ultra oštrim mijenjanjem stupnjeva prijenosa, savršeno uravnoteženim prednjim motorom, rasporedom pogona na stražnje kotače i udobnom unutrašnjosti koja vozača stavlja na jedno mjesto s autom.

32 godine u proizvodnji

Inače, legendarni dvosjed MX-5, bilo da se radi o kabriolet ili fastback verziji trenutno je u svojoj četvrtoj generaciji koja se počela proizvoditi od 2015. U travnju 2016., milijunti je primjerak MX-5 sišao s proizvodne trake, a kraj priče o uspjehu nije moguće predvidjeti ni nakon 32 godine koliko traje proizvodnja ovog modela u čiji je nevjerojatan uspjeh bilo uvjereno malo ljudi. Sve o povijesti ovog legendarnog modela možete pročitati na ovoj poveznici.

Kinematic Posture Control

Kako bi poboljšala ovu Jinba Ittai vezu, Mazda je osmislila Kinematic Posture Control (KPC), novu tehnologiju razvijenu isključivo za MX-5. Sustav prepoznaje razliku u brzinama između stražnjih kotača tijekom zavoja, lagano pritišćući kočnice na unutarnjem kotaču. To sprječava podizanje, poboljšavajući karakteristike stražnjeg multi-link ovjesa MX-5 i potiskujući prevrtanje karoserije.

Ukratko, KPC stabilizira automobil, posebno tijekom teških zavoja s velikim G-silama i na grubim cestama, čineći već legendarno rukovanje MX-5 mnogo boljim, a istovremeno poboljšavajući udobnost. KPC, koji ne dodaje nikakvu težinu automobilu, bit će standardna oprema na svim MX-5 za 2022., bilo s mekim krovom ili uvlačnim fastback-om (retractable fastback ili RF).

  • +23
Mazda MX-5 za 2022. Izvor: Promo fotografije / Autor: Mazda

Nove završne obrade

Što se tiče dizajna, obje verzije karoserije dodaju nove završne obrade, odnosno Platinum Quartz Metallic eksterijer i Terracotta unutrašnjost. Prvi ujedinjuje elegantnu svilenkastu bijelu boju s prozirnošću poput kvarca, dok kabina bogatih boja dolazi s ultra glatkom Nappa kožom. Zajedno, dvije opcije dizajna stvaraju 'slobodoumnu' atmosferu. Mazda je također dodala tamnoplavu opciju mekog krova, a s njom i niz novih mogućnosti kombinacije boja.

Mazda MX-5 iz 2022. trebala bi se u Europi naći u prodaji od siječnja.