test automobila

[FOTO/VIDEO] Vozili smo Mazdu CX-60 PHEV: Iznimno impresivan veliki SUV sa sjajnim plug-in pogonskim sklopom

05.12.2022 u 15:21

Bionic
Reading

Plug-in sklop kombinira 2,5-litreni četverocilindrični benzinski motor snage 141 kW (191 KS) s električnim motorom od 129 kW (175 KS), pa ova kombinacija daje ukupnu snagu sustava od 327 KS (241 kW) i prema tome je ovo najsnažniji cestovni automobil Mazde ikada

Mazda je još početkom listopada prošle godine objavila prilično zanimljive vijesti, najavivši cijelu novu paletu svojih SUV modela. Tako je najavljeno čak pet potpuno novih modela CX-60, CX-80, CX-70, CX-90 te CX-50, koji bi se trebali ili su se već pojavili 2022. i 2023. Ono što nas Europljane zanima su svakako prva dva od navedenih modela, a radi se o modelima iz grupe velikih proizvoda. Ostala tri modela širih karoserija CX-70 i CX-90 te CX-50 iz grupe malih platformi namijenjeni su SAD i nekim drugim izvaneuropskim tržištima.

Novi europski modeli, Mazda CX-60 i Mazda CX-80, bi prema Mazdi trebali kreirati pozitivan poslovni rast u srednjoročnom i dugoročnom razdoblju. U potpunosti iskorištavajući Building Block razvojnu i proizvodnu strategiju japanske tvrtke. Naime ta jedinstvena strategija ovog proizvođača uključuje Skyactiv tehnologiju, zajedničko planiranje i fleksibilnu proizvodnju, čime će Mazda proširiti svoju ponudu SUV-ova korištenjem najnovijih tehnologija.

Mazda CX-60 PHEV Takumi 8AT AWD Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

U međuvremenu, u proljeće ove godine, je Mazda najprije predstavila model CX-60 i to u plug-in verziji pogonskog sklopa e-Skyactiv PHEV. Znakovit je upravo premijerni dolazak najprije ove priključno-hibridne verzije, a tek nakon toga stiže potpuno novi dizelski e-Skyactiv D 3,3-litreni redni šesterocilindrični motor (s dvije opcije snage: 200 KS (147 kW) i 254 KS (187 kW)). Potom slijedi i benzinska verzija s rednim šesterocilindričnim 3,0-litreni e-Skyactiv X motorom.

Kako smo i rekli, najprije je ove jeseni na naše tržište stigla PHEV verzija, a točan naziv modela koji smo i testirali je Mazda CX-60 PHEV 8AT AWD Takumi.

Vanjski dizajn, struktura i dimenzije

Treba reći da je uživo Mazda CX-60, u europskim okvirima, doista impresivno veliki SUV, a možemo si tek zamisliti koliki će biti dolazeći model CX-80.

Pažljiv i pedantan razvoj impozantne prednje strane i siluete dugačkog nosa/odsječenog stražnjeg dijela daju Mazdi CX-60 snažan i dinamičan oblik. Koncept Kodo dizajna 'udahnuti život automobilu' ima za cilj stvoriti oblik u kojem automobil kao pokretni objekt nalikuje živom stvorenju koje trči punom brzinom.

Njegov okvir izražava stabilnost, slično kao što živi organizam koristi svoju skeletnu strukturu i mišiće da se čvrsto uhvati za tlo. Ovo je bit Kodo dizajna. Mazda CX-60 koristi svoj čvrsti okvir kako bi dočarala svoju privlačnost gledana iz bilo kojeg kuta.

Prednja maska ima prilagođeni omjer širine i visine koji ističe visinu rešetke više nego na drugim Mazdama. Prepoznatljivo krilo sada ima indikator koji dodatno naglašava snažan izgled rešetke.

Dizajn prednjeg svjetla također je nov za Mazdu. Za razliku od prethodnih modela, raspored prednjih svjetala Mazde CX-60 ima okomito naslagana svjetla i svjetlosni potpis u obliku slova L kako bi se stvorio novi izraz koji prenosi snagu SUV-a.

Gledajući iz profila, relativno stražnji položaj kabine na karoseriji daje vozilu dinamičan osjećaj kretanja. Osjećaj zapovjedne čvrstoće SUV-a oživljen je elegantnom površinskom obradom, s prugom svjetla koja se spušta sa stražnjeg ruba kabine i okreće luk stražnjeg kotača prije nego što stigne do tla. Linija krova između B stupova dizajnirana je za smanjenje težine i povećanje sigurnosti od bočnih sudara.

Potpis stražnjeg svjetla također ima dizajn u obliku slova L koji odgovara onom sklopa prednjih svjetala. Široko rasprostranjen konsekutivni horizontalni stil stvara svjetlosni potpis prikladan za vozilo premium klase.

Stvorena kroz daljnju evoluciju Mazdine Takuminuri tehnologije bojanja, nova bijela Rhodium White završna obrada u slučaju našeg testnog modela pridružuje se Mazdinoj crvenoj Soul Red Crystal i sivoj Machine Gray kao trećoj prepoznatljivoj boji karoserije.

Odabir bijele boje inspiriran je japanskim estetskim uvjerenjem da je manje više, te 'ništavilom' zen budizma, stvarajući sliku stroja fokusiranog na gustu svjetlost metala. Za razliku od konvencionalne bijele biserne završne obrade, Rhodium White ima čvrsti sjaj s još gušćom teksturom čestica, naglašavajući moćan, graciozan oblik Mazde CX-60.

Sve u svemu, dostupan je izbor od osam boja kućišta: Jet Black crna, Deep Crystal Blue plava, Sonic Silver srebrna, Platinum Quartz platinasta, Arctic White bijela, Rhodium White bijela, Machine Gray siva i Soul Red Crystal crvena.

Skyactiv Multi-Solution Scalable Architecture platforma nove Mazde CX-60 ima brojna poboljšanja koja doistav nude izvrsnu dinamiku vožnje. Usvajajući Mazdin pristup usmjeren na čovjeka, to uključuje krutost karoserije koja osigurava da vozači mogu osjetiti reakciju vozila bez zastoja, sjedala koja svakom putniku olakšavaju održavanje ravnoteže dok se automobil kreće, ovjes koji stabilizira položaj vozila tijekom vožnje i Mazdin jedinstveni sustav kontrole držanja vozila - Kinematsku kontrolu držanja (Kinematic Posture Control (KPC).

Krutost strukture karoserije je ojačana iskorištavanjem prednosti uzdužnog rasporeda pogonskog sklopa kako bi se povećao i ojačao poprečni presjek prednjeg okvira. Povećanje krutosti spojeva elemenata okvira pridonosi većoj ukupnoj krutosti cijele strukture karoserije s više prstenova.

S upravljača na prednje gume, a odatle na prednji ovjes, tijelo, stražnji ovjes, stražnje gume, tijelo i zatim sjedalo, snaga se prenosi iz krutih elemenata ljudskog tijela – mišićne snage i skeletnu strukturu – do mehaničkih krutih elemenata automobila u redu, a povratna informacija iz automobila se osjeti bez odgode.

Pozicioniranje visokonaponske baterije između prednje i stražnje osovine i što niže unutar karoserije daje novoj Mazdi CX-60 PHEV posebno nisko težište. Ovo, u kombinaciji sa sustavom stalnog pogona na sve kotače koji uključuje prijenos okretnog momenta između osovina pomoću vratila, daje automobilu superiorne karakteristike upravljanja u rangu s najboljima u premium segmentu.

Što se vanjskih dimenzija Mazde CX-60 tiče, one su sljedeće: duljina 4745 mm, širina 1890 mm (2134 mm s otvorenim retrovizorima), visina 1680 mm, međuosovinski razmak 2870 mm, visina od podloge je 176 mm s 18-colnim kotačima ili 182 mm s 20-colnim kotačima (kao u našem slučaju). Težina našeg testnog modela i-Activ AWD u voznom stanju je (rezervoar i spremnik tekućine 90 posto puni te vozača od 75 kg) 2055-2147 kg, dok je krug okretanja 11,7 m.

Uključujući spremište ispod poda, Mazda CX-60 ima kapacitet prtljažnog prostora od 570 litara, koji se povećava na 1148 litara s preklopljenim stražnjim sjedalima i 1726 litara kada je utovaren do stropa. Iskoristivost prtljažnika znatno je poboljšana u odnosu na CX-5. Širina otvora vrata prtljažnika povećana je na 1082 mm (35 mm šire od CX-5), a visina otvora je 758 mm.

Naš je testni model imao 20-colne lakometalne Takumi kotače (20x7 ½ J), s ljetnim Bridgestone Alenza 001 gumama dimenzija 235/50R20.

Unutrašnjost

Lijepi dizajn interijera prati onaj eksterijera, posebno je to vidljivo na sjedalima od bijele Nappa kože. Unutrašnjost novog CX-60 izvrsno koristi kvalitetu prirodnog drva i visokokvalitetnog tkanog tekstila, s japanskim majstorstvom koje postiže najviše razine kvalitete u oba materijala. Teksture se stvaraju tradicionalnim metodama i novim tehnologijama.

Obrada drvene obloge od javora odražava japansku estetiku Hachoa – asimetrična ravnoteža ili namjerna neravnina. Različiti uzorci i pređa tkanih tkanina osjetljivo reagiraju na promjene svjetla, a japanska tehnika šivanja nazvana Kakenui stvara šavove 'visećih šavova' s razmacima između obrubljenih tkanina koji otkrivaju tračak materijala ispod.

Bijelo ambijentalno osvjetljenje na oblogama prednjih i stražnjih vrata ističe najbolje od boje i teksture završnih obrada unutrašnjosti.

Uz daljnji razvoj sjedala koja putnicima olakšavaju održavanje prirodnog osjećaja ravnoteže, podešavanje visine sjedala je dizajnirano kako bi putnicima omogućilo promjenu visine sjedala bez promjene položaja ili potrebe ponovno namjestite klizni mehanizam nakon korištenja podizača. Upravljač nudi raspon podešavanja nagiba od 45 mm i dosega od 70 mm.

Veću udobnost i fizičku potporu nudi središnji naslon za ruku koji je 230 mm dulji i 37 mm širi od onog kod CX-5. Kontrolna tipka Commander pomaknuta je naprijed za 132 mm i podignuta za 82 mm kako bi se omogućilo njeno rukovanje s korisnikovom rukom udobno položenom na središnji naslon za ruku. I ručke i nasloni za ruke na prednjim vratima dizajnirani su za bolje prianjanje i potporu. Nasloni za ruke na vratima sada su postavljeni na istoj visini kao središnji naslon za ruke radi ergonomske simetrije i maksimalne udobnosti putnika.

Široka ploča s instrumentima ima kontinuirane linije koje prolaze kroz bočne ventilacijske otvore u obloge vrata, pojačavajući prostranost unutrašnjosti.

Oblik poklopca motora Mazde CX-60 pažljivo je dizajniran kako bi vozaču olakšao prepoznavanje prednjeg ruba vozila. Prag dijagonalne prednje vidljivosti poklopca motora (količina površine ceste skrivene kutom vozila dijagonalno nasuprot vozaču) skraćen je za 303 mm u usporedbi s pragom vidljivosti prema naprijed (količina površine ceste skrivena vozilo neposredno ispred vozača) također je skraćeno za 100 mm.

CX-60 također je dizajniran da olakša vizualnu provjeru dijagonale iza vozila, omogućujući vozaču da bezbrižnije promijeni voznu traku. Osim toga, baza A stupa dobila je veliki, zakrivljeni oblik kako bi se lakše prepoznala djeca na raskrižjima.

Naš testni model CX-60 PHEV ima veliki, opcijski panoramski krov (dimenzije 1060 mm x 995 mm) za proširenje raspona vidljivosti i svjetla za putnike na stražnjim sjedalima. Linija krova između B stupova dizajnirana je za smanjenje težine i povećanje sigurnosti od bočnih sudara.

Mazda CX-60 dijeli isti pažljivo promišljeni dizajn kokpita koji se nalazi na svim Mazdinim automobilima, s vodoravno simetričnim rasporedom u središtu vozača. Nudi ergonomski izvrstan položaj za vožnju koji djeluje prirodno i pruža potporu te omogućuje vozaču da se usredotoči na cestu i promet ispred sebe.

Razvoj izrazito tankog osmobrzinskog automatskog mjenjača minimizirao je svako povećanje širine tunela mjenjača, omogućavajući idealan položaj papučice i sjedala te prostor za koljena pored središnje konzole, čak i za one krupnije građe.

  • +67
Mazda CX-60 PHEV AT AWD Takumi Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Vozački zaslon i mutimedija

Područje vozačevog kokpita ima tri glavna zaslona s instrumentima: punu TFT-LCD ploču s instrumentima za vozača, veliki prozor Active Driving Display i 12,3-inčni središnji zaslon infotainmenta.

Zaslon vozačevog instrumenta povećan je na puni 12,3-inčni zaslon. Osim načina rada za pomoć pri vožnji i prikaza upozorenja, također podržava sustav personalizacije vozača za optimizaciju vidljivosti dohvatnog vozača. Osim toga, zasloni dinamičkog pokretanja i Mi-Drive načina rada poboljšavaju sigurnost i zaštitu kroz poboljšanu vidljivost.

Površina zaslona Active Driving Display tri je puta veća nego kod Mazde CX-30. To smanjuje nepotrebno pomicanje očiju, vozaču pruža bitne informacije na lako razumljiv način i povećava osjećaj sigurnosti tijekom vožnje.

Tekstualni zaslon je povećan, a navigacijski podaci prošireni kako bi vozaču pružili detaljnije informacije o cesti ispred. Osim toga, postavke naprednih sustava pomoći vozaču (ADAS) i informacije o radnom statusu optimalno se prikazuju kako bi se omogućilo čitanje na prvi pogled.

Mazda CX-60 ima najnoviju verziju Mazda Connecta, koja uključuje poboljšanja kao što su brže pokretanje, poboljšana kvaliteta slike i zvuka, ugrađeni 3D žiro senzor i besplatna funkcija pretraživanja riječi koja korisnicima omogućuje traženje odredišta prema unos kombinacije ključnih riječi. Sustav podržava bežični Apple CarPlay® i, po prvi put u Mazdi, bežični Android Auto™, kao standard, kako bi se osiguralo praktično korisničko iskustvo s integracijom pametnog telefona.

Najnovija aplikacija MyMazda dostupna je besplatno u Apple App Storeu i Google Play Storeu. Uvodi Povezane usluge diljem Europe s naprednom funkcionalnošću koja uklanja sve prepreke između automobila i vozača kako bi se stvorilo besprijekorno iskustvo vlasništva.

Brojne funkcije za udobnost i mir uključuju sljedeće: Vehicle Finder pomaže vozaču pronaći automobil ako je parkiran na velikom parkiralištu. Kada tražite vozilo na udaljenoj, nevidljivoj lokaciji, njegov se položaj može identificirati na zaslonu karte.

Daljinsko zaključavanje vrata omogućuje vozaču koji zaboravi zaključati vrata vozila da to učini pomoću aplikacije MyMazda. Aplikacija će također obavijestiti vozača upozorenjem (i push obavijesti ako je aktivirana) kada bilo koja vrata vozila nisu zatvorena.

Prije ulaska u vozilo, aplikacija MyMazda također se može koristiti za traženje odredišta kada je potrebno navigacijsko navođenje i slanje relevantnih informacija u automobil. Više odredišta i mjesta na ruti mogu se poslati istovremeno. Funkcija Vehicle Health Report omogućuje vlasniku da provjeri informacije vezane uz održavanje, kao što je status tlaka u gumama. A vlasnici također mogu biti obaviješteni kada treba planirano održavanje.

Aplikacija također prikazuje servisnu povijest vozila i vrijeme sljedećeg servisa. Kupci mogu izravno zakazati sljedeći servis i poslati zahtjev za servis odabranom Mazdinom zastupniku.

Putem funkcije Pomoći na cesti informacije o kvaru vozila mogu se provjeriti putem aplikacije MyMazda i putem korisničke podrške. Konačno, ako se vrata otvore, aktivira se funkcija upozorenja na krađu i sigurnosno upozorenje obavještava aplikaciju MyMazda o uzroku i aktivaciji upozorenja.

Kako bi koristili aplikaciju MyMazda, korisnici se moraju registrirati, a zatim je mogu besplatno preuzeti. Zatim mogu dodati svoj automobil u aplikaciju i prijaviti se za Connected Services. Glavni vozači vozila također mogu pozvati druge vozače u automobil, koji će tada također imati pristup povezanim funkcijama vozila. Funkcije dostupne drugom vozaču može odabrati glavni vozač.

Sigurnost

Potpuno nova Mazda CX-60 se, rekli smo već, temelji na Mazdinoj Skyactiv Multi-Solution Scalable Architecture, koja ima brojna poboljšanja koja nude izvrsnu dinamiku vožnje. Usvajajući Mazdin pristup usmjeren na čovjeka, to uključuje krutost karoserije koja vozačima osigurava da mogu osjetiti reakciju vozila bez zastoja, sjedala koja svakom putniku još lakše održavaju ravnotežu dok se automobil kreće, ovjes koji omogućuje gipko kretanje na oprugama dok Mazdin jedinstvena tehnologija kontrole stabilizacije vozila nazvana KPC stabilizira vozilo, nudeći veće povjerenje čak i tijekom vožnje velikom brzinom ili velikom G-silom.

Sveobuhvatan raspon naprednih i-Activsense sustava pomoći u vožnji osigurava aktivnu sigurnost na najvišoj razini, doprinoseći tome da CX-60 postigne ocjenu sigurnosti od 5 zvjezdica Euro NCAP-a.

Nekoliko novih tehnologija debitira u Mazdi CX-60: See-Through View - sljedeća generacija monitora od 360 stupnjeva s proširenim vidnim poljem pri malim brzinama; Hill Descent Control (HDC), koji pomaže u sigurnom spuštanju niz strme padine sa skliskim ili neravnim površinama ceste; Tempomat (i-ACC), koji sada može uključiti ograničenja brzine iz prepoznavanja prometnih znakova; i Upozorenje na izlazak vozila (BSM) za sudionike u prometu koji se približavaju straga.

Ostali i-Activsense sustavi uključuju: Advanced Smart City Brake Assist (Advanced SCBS) s detekcijom pješaka i biciklista i funkcijom raskrižja, Rear Emergency Brake Assist (SBS-R) s detekcijom pješaka, Lane Keeping Assist s Steering Assist, Prepoznavanje prometnih znakova (TSR) ) i otkrivanje pospanosti (DAA).

Opsežna ponuda naprednih i-Activsense sustava za pomoć u vožnji Mazde CX-60 osigurava aktivnu sigurnost na najvišoj razini, pridonoseći tome da CX-60 postigne ocjenu sigurnosti od 5 zvjezdica Euro NCAP-a.

Zaštita od visokog napona

e-Skyactiv PHEV verzije nove Mazde CX-60 opremljene su sveobuhvatnim mjerama zaštite od visokog napona za zaštitu putnika u vozilu od rizika od strujnog udara. Osim čvrstoće karoserije vozila, samoj bateriji dodana je i fizička zaštita, koja osigurava izravnu i neizravnu zaštitu od dodira, kao i otpor izolacije.

Konkretno, to je uključivalo upotrebu fleksibilnog aluminija - iznimno čvrstog materijala otpornog na pucanje - za kućište baterije, kao i dodavanje materijala koji apsorbira energiju na vanjsku stranu kućišta kako bi se spriječilo njegovo lomljenje.

Također su implementirane višestruke mjere temeljene na različitim električnim principima za odsječenje dijelova osim baterije od visokonaponskog sustava u slučaju sudara. Prekidač strujnog kruga i reduktor napona koriste se za zatvaranje protoka električne energije koji bi uzrokovao rasipanje snage.

2,5-litreni plug-in pogonski sklop e-SKYACTIV PHEV

Mazdin prvi pogonski PHEV sklop kombinira sprijeda uzdužno postavljenu modificiranu verziju Skyactiv-G 2.5, četverocilindričnog benzinskog motora s izravnim ubrizgavanjem (2488 cm³) koji se nalazi u CX-5 s velikim električnim motorom od 129 kW (175 KS) i litij-ionskom baterijom visokog kapaciteta od 17,8 kWh i radnim naponom od 355 V. Težina same baterije je 176 kg.

Što se punjenja strujom tiče, CX-60 PHEV treba od 20 do 80 posto na kućnoj utičnici od 10 A (2,3 kW) oko 5 h, na 16 A (3,0 kW) oko 3,5 h, s wallboxom 11 kW ili 22 kW oko 1,5 h.

Sam benzinski motor razvija najveću izlaznu snagu od 141 kW (191 KS) pri 6000 okr./min. i 261 Nm okretnog momenta pri 4000 okr./min., dok elektromotor daje 270 Nm okretnog momenta pri 400 okr./min.

S podešavanjem usisa za poboljšanje okretnog momenta pri najčešće korištenim srednjim i malim rasponima okretaja – 1500 do 3000 okr./min., ova kombinacija motora i elektromotora daje ukupnu snagu sustava od 327 KS (241 kW) i obilan okretni moment od 500 Nm pri 4000 okr./min, što čini Mazdu CX-60 PHEV najsnažnijim cestovnim automobilom koji je ovaj japanski proizvođač ikada proizveo.

Mazda CX-60 PHEV Izvor: Promo fotografije / Autor: Mazda

Mazda CX-60 e-Skyactiv PHEV pruža vrlo impresivne performanse, ubrzavajući od 0-100 km/h za samo 5,8 sekundi, i do ograničene maksimalne brzine od 200 km/h. Ukoliko želite voziti samo na struju (EV-Mode), onda je njegova krajnja brzina 140 km/h. Prema Mazdi, WLTP kombinirana potrošnja goriva je samo 1,5 l/100 km, a WLTP kombinirana emisija CO2 samo 33 g/km. Mazda CX-60 e-Skyactiv PHEV nudi 63 km vožnje na električni pogon pri brzini od 100 km/h ili manje.

Treba reći, Mazda CX-60 u sve tri verzije pogonskih sklopova je uparena s novim automatskim mjenjačem s osam stupnjeva prijenosa i Mazdinim sustavom pogona na sve kotače i-Activ. Dizelska jedinica e-Skyactiv D i benzinski motor e-Skyactiv X također mogu biti opremljeni i samo s pogonom na stražnje kotače.

Ovaj novi automatski mjenjač s osam stupnjeva prijenosa omogućuje stvarno glatko i osjetljivo mijenjanje stupnjeva prijenosa s jasnim stupnjevima prijenosa i širokim rasponom, postižući pravu ravnotežu dinamičkih i ekoloških performansi.

Novi mjenjač mijenja stupnjeve prijenosa na isti način kao i mjenjač s pretvaračem zakretnog momenta - putem planetarnih zupčanika i višelamelnih spojki - ali nema hidraulički pretvarač kao ulaznu spojku, već višelamelnu spojku kao i integrirani električni motor/generator.

Zamjenom pretvarača okretnog momenta spojkom, okretni moment motora i elektromotora prenosi se izravno, s brzim i ritmičnim mijenjanjem stupnjeva prijenosa poput ručnog mjenjača. Osim toga, tarni prijenos spojke i funkcije hlađenja su evoluirali kako bi se postiglo glatko pokretanje i visoka učinkovitost.

Hibridni pogonski sklop Mazde CX-60 e-Skyactiv PHEV omogućuje neovisno miješanje snage benzinskog motora i elektromotora, a novi prijenos pomaže da se to glatko provede pri svim brzinama.

Kompaktan dizajn Mazdinog jedinstvenog mjenjača s osam stupnjeva prijenosa i optimalan raspored cijelog pogonskog sklopa utječu na manji prostor tunela prijenosa, smanjujući utjecaj na prostor kutije s papučicama i omogućujući idealan položaj za vožnju.

Mi-Drive sustav

Razvijeni Mi-Drive Mazda Intelligent Drive Select sustav Mazde CX-60 nudi pet promjenjivih načina vožnje – Normal, Sport, Off-Road, Vuča i EV (samo PHEV) – za optimiziranje prianjanja, trakcije, performansi, upravljanja i sigurnosti u najširem mogući raspon okruženja za vožnju.

Normalni način rada teži najboljoj ravnoteži između učinkovitosti goriva i performansi vožnje te nudi udobnu vožnju u svim aspektima svakodnevnog života.

Sportski način rada maksimizira potencijal dinamičke izvedbe automobila i pojačava odziv pogonskog sklopa kako bi podržao agresivniju vožnju. Sustav AWD povećava svoju silu stezanja kako bi poboljšao stabilnost pri manevriranju i omogućio vozaču da bezbrižno uživa u snažnoj vožnji.

Off-Road način rada optimizira sustav AWD, sustav kontrole proklizavanja (TCS) i druge dinamičke sustave kako bi pružio karakteristike orijentirane na vuču za bolje performanse na neravnom terenu. Ovaj način rada također nudi funkciju 'pomoći pri prianjanju izvan ceste' koja pomaže vozačima da oslobode vozilo ako se ikad zaglavi.

Način vuče optimizira izlazne karakteristike AWD pogonskog sklopa za povećanu težinu kada je kuka za vuču montirana za vuču prikolice ili je montiran nosač za bicikl ili krovna kutija, pružajući zadovoljavajuću vožnju. Osim toga, AWD sustav optimiziran je za vuču prikolice kako bi se poboljšala stabilnost na ravnoj liniji.

EV način rada (samo u slučaju PHEV modela) omogućuje vožnju samo uz pomoć električnog motora. Na primjer, u područjima gdje su vozila s motorima s unutarnjim izgaranjem zabranjena ili kada se vozi u mirnom stambenom području.

I-ACTIV AWD pogon na sva četiri kotača

Mazdina prva AWD platforma temeljena na pogonu na stražnjim kotačima usvaja sustav pogona na sve kotače koji koristi elektronički kontroliranu spojku s više lamela. Ovaj novorazvijeni sustav postiže visoku trakciju i idealne karakteristike upravljanja, što ga čini jednim od najboljih AWD sustava na serijskom vozilu.

AWD koncept za novu AWD platformu baziranu na stražnjem pogonu Mazde CX-60 uključuje stalni sustav pogona na sva četiri kotača koji zadržava neutralne karakteristike performansi u zavojima sustava sa stražnjim pogonom, ali ga uravnotežuje sa stabilnošću AWD-a.

Veća stabilnost njegove moćne trakcije na snijegu ili drugim skliskim površinama, njegova ravnomjerna stabilnost na autocestama i njegova upravljivost na zavojitim cestama uvelike nadmašuju prethodni i-Activ AWD sustav koji se temelji na snazi ​​pogona na prednje kotače.

Na hibridnom sustavu PHEV, AWD sustav radi s regenerativnim koordiniranim kočenjem kako bi optimizirao regenerativnu distribuciju prednjih i stražnjih kotača tako da se više energije može vratiti iz sve četiri gume tijekom usporavanja.

U Mi-Drive-ovim načinima rada Sport, Off-road i Towing, integrirana kontrola sustava AWD nad pogonskim sklopom i sustavima kočenja optimizira raspodjelu pogonske sile na sva četiri kotača kako bi se nosilo s različitim okruženjima vožnje.

Ovjes

Nova Mazda CX-60 ima sustav ovjesa s dvostrukim poprečnim ramenima sprijeda i multi-link postavom straga. Temeljen na Mazdinoj filozofiji Jinba-Ittai, ovjes je dizajniran za glatku kontrolu opružene mase (karoserije vozila) tijekom skretanja i stabilizaciju položaja vozila u širokom rasponu brzina.

Što se cijene tiče, Mazda CX-60 PHEV Prime-Line kreće od 424.272 kn (56.310 eura), dok naš testni model Mazda CX-60 PHEV AT AWD Takumi stoji 479.056 kn (63.577 eura). U ovoj cijeni se od dodatne opreme nalaze: set Luxury tepiha, zaštitna folija unutarnjih pragova, zaštitna folija stražnjeg odbojnika, kadica prtljažnika i pokrov ključa u Rhodium bijeloj boji. Dodatno na to auto ima komplet obvezne opreme (203 kn) i vatrogasni aparat (200 kn).