PONOVNO ROĐENA LEGENDA

[FOTO/VIDEO] Lamborghini Countach LPI 800-4 prvi put na cesti: Super sportski automobil s V12 motorom snage 814 KS

28.01.2022 u 08:45

Bionic
Reading

Od prvog do posljednjeg izdanja, tri generacije zajedno slave bezvremensku ikonu, a najnovije ograničeno izdanje će se proizvoditi u ograničenoj seriji od samo 112 primjeraka, i svi su već prodani prije predstavljanja

Po prvi put od svog predstavljanja 13. kolovoza prošle godine na Pebble Beachu u Kaliforniji, Lamborghini Countach LPI 800-4 kreće na cestu. Ovom posebnom prilikom, potpuno novi super sportski automobil pratila su dva njegova najvažnija prethodnika: prvi Countach LP 400 i posljednji proizveden model Countach 25th Anniversary. Dinamičan debi zajedno s dva protagonista povijesne kolekcije tvrtke pružio je izvanredne i neviđene slike.

'Countach LPI 800-4 odaje počast ovoj Lamborghinijevoj ostavštini, ali nije retrospektivan: zamišlja kako je kultni Countach 70-ih i 80-ih godina mogao evoluirati u elitni super sportski model ovog desetljeća. Podržava Lamborghinijevu tradiciju radovanja, istraživanja novih dizajna i tehnoloških pravaca, slaveći DNK našeg branda.'

'To je Lamborghini koji urođeno izražava trajnu i emocionalnu moć marke: uvijek inspirativno i uzbudljivo vidjeti, čuti i ponajviše voziti.', rekao je prošlog ljeta predsjednik i izvršni direktor Automobili Lamborghinija Stephan Winkelmann.

Lamborghini Countach LPI 800-4 prvi put na cesti Izvor: Promo fotografije / Autor: Lamborghini

V12 motor

Countach LPI 800-4 ima ukupnu snagu od 814 KS; pokreće ga Lamborghini 6,5-litreni V12 motor, koji isporučuje 780 KS, u kombinaciji s 48-voltnim električnim motorom postavljenim izravno na mjenjač, ​​koji daje dodatnih 34 KS snage za trenutni odgovor i povećane performanse. Električni motor pokreće superkondenzator koji daje tri puta veću snagu od litij-ionske baterije jednake težine.

Ubrzanje od 0 do 100 km/h mu je samo 2,8 s, od 0-200 km/h 8,6 s, ok mu je najveća brzina od 355 km/h.

  • +52
Lamborghini Countach LPI 800-4 Izvor: Promo fotografije / Autor: Lamborghini

Ograničena serija

Automobil će se proizvoditi u ograničenoj seriji od samo 112 primjeraka, a svi su već prodani prije predstavljanja. Broj primjeraka je referenca na 'LP 112', naziv projekta korišten interno tijekom razvoja prvog Lamborghinija Countach-a.

Isporuke Countach LPI 800-4 počet će od prvog tromjesečja ove godine kupcima diljem svijeta koji će imati privilegiju voziti djelić automobilske povijesti iznova osmišljene za budućnost.