OGRANIČENO IZDANJE

[FOTO/VIDEO] Lamborghini Countach LPI 800-4: Mjerilo dizajna i tehnologije modernih super sportskih automobila za novu eru

17.08.2021 u 14:40

Bionic
Reading

V12 motor s prirodnim usisom snage 780 KS kombiniran je s 48-voltnim e-motorom, pružajući daljnjih 34 KS za trenutni odziv i povećane performanse: ubrzanje od 0 -100 km/h za samo 2,8 s, od 0-200 km/h za 8,6 s i najveću brzinu od 355 km/h

Lamborghini je predstavio model Countach LPI 800-4, futurističko ograničeno izdanje koje odaje počast legendarnom statusu Countachova revolucionarnog dizajna i automobila koji krši tehnološka pravila, a koji je ponovno stvoren za 21. stoljeće.

Njegove purističke linije odmah su prepoznatljive iz Countachova naslijeđa: patrijarha modernih super sportskih automobila i dizajna Lamborghinija. Sa svojim V12 motorom s prirodnim usisom u kombinaciji s Lamborghinijevom hibridnom tehnologijom superkondenzatora, Countach LPI 800-4 zadržava neponovljivo iskustvo i zvuk V12 zahvaljujući svom pogonskom agregatu postavljenom uzdužno straga ili Longitudinale Posteriore (LP) u kombinaciji s hibridnom (I) tehnologijom razvijenom za model Sián.

Lamborghini Countach LPI 800-4; dizajn Izvor: Promo fotografije / Autor: Automobili Lamborghini

Dajući 814 KS kao najveću kombiniranu snagu (zaokruženo na 800 u nazivu) od benzinskog pogonskog agregata s unutarnjim izgaranjem (780 KS) i elektromotora (34 KS) do stalnog pogona na sva četiri kotača, LPI 800-4 omogućuje vrhunske Lamborghinijeve performanse; ubrzanje od 0 -100 km/h za samo 2,8 sekundi, 0-200 km/h za 8,6 sekundi i najveću brzinu od 355 km/h.

'Countach LPI 800-4 je vizionarski automobil trenutka, baš kao i njegov prethodnik', kaže predsjednik i izvršni direktor Automobili Lamborghinija Stephan Winkelmann. 'Jedna od najvažnijih automobilskih ikona, Countach ne samo da utjelovljuje dizajnersko i inženjersko načelo Lamborghinija, već predstavlja i našu filozofiju ponovnog otkrivanja granica, postizanja neočekivanog i izvanrednog i, što je najvažnije, 'stvari iz snova'.

Lamborghini Countach LPI 800-4 - premijera Izvor: Promo fotografije / Autor: Automobili Lamborghini

Countach LPI 800-4 odaje počast ovoj Lamborghinijevoj ostavštini, ali nije retrospektivan: zamišlja kako je kultni Countach 70-ih i 80-ih godina mogao evoluirati u elitni super sportski model ovog desetljeća. Podržava Lamborghinijevu tradiciju radovanja, istraživanja novih dizajna i tehnoloških pravaca, slaveći DNK našeg branda. To je Lamborghini koji urođeno izražava trajnu i emocionalnu moć marke: uvijek inspirativno i uzbudljivo vidjeti, čuti i ponajviše voziti.'

Countach - patrijarh modernog dizajna super sportskih automobila

Lamborghini Countach LPI 800-4 odmah je prepoznatljiv kao povišen potomak Countach generacija: svjedočanstvo o trajnom utjecaju originalnog Countach dizajna koji je postao automobil s plakata 1980-ih i simbol automobila i stila ultra-cool života. Nadimak Countach - prikladan izraz iznenađenja i čuđenja na pijemontskom dijalektu i izgovara se 'Coon-tach' - jedno je od rijetkih imena Lamborghinijevih modela koji nisu povezani s bikovima.

Nepogrešiva ​​silueta Countacha s glavnom linijom koja ide od naprijed prema natrag, oštri kutovi i linije te idiosinkratični oblik klina inovirali su moderni dizajn super sportskih automobila jednako kao i sljedeći modeli Lamborghinija. Countach LPI 800-4 nastavlja karakteristične linije pet Countach modela izgrađenih gotovo 20 godina i koncentrira se na najčišću primjenu legendarnog automobilskog dizajna.

Izrazita silueta Countacha s bitnom linijom koja se proteže sprijeda prema natrag, oštrim kutovima i linijama i idiosinkratičnim oblikom klina (mogli bismo to prevesti kao preosjetljivost na neki nadražaj), inovativnim modernim super sportskim dizajnom, kao i budućim modelima Lamborghinija. Countach LPI 800-4 razvija karakteristične linije Countachovih pet modela tijekom gotovo 20 godina, koncentrirane u najčišću realizaciju kultnog automobilskog dizajna.

Konačni dizajn je jasan i jednostavan, s referencama na prve proizvodne verzije LP 500 i LP 400. Kako bi LPI 800-4 dobio nepogrešivo lice Countacha, kao inspiracija je korišteno izdanje Quattrovalvole; kroz sigurne linije poklopca motora sa širokom, niskom, pravokutnom rešetkom hladnjaka i prednjim svjetlima, kao i kroz lukove kotača s njihovim šesterokutnim motivom. Oštar nagib krovne linije zauzima ravne linije originalnog Countacha i stapa se s dinamičnom linijom sprijeda prema straga.

Ne postoji fiksno stražnje krilo izvan čistih linija, a zračne lopatice su fluidno integrirane u snažna ramena, koja su ukrašena karakterističnim rešetkastim 'škrgama'. Legendarni i aerodinamički učinkoviti otvori za zrak NACA urezani sa strane i vrata Countach LPI 800-4, dok upečatljive linije Periscopio, koje se protežu kroz krov do stražnjeg dijela vozila i posebno su uočljive gledajući odozgo, čini se da lebde prema stražnjoj strani automobila.

Stražnji dio Countacha LPI 800-4 odmah se prepoznaje po prepoznatljivom obrnutom klinastom obliku, pri čemu stražnji odbojnik ima nižu, vitkiju liniju, a dizajn ' Hexagonita' (šesterokut) oblikuje stražnja svjetla u tri jedinice. LPI 800-4 ima četiri tipične ispušne cijevi iz obitelji Countach, povezane unutar stražnjeg difuzora od ugljičnih vlakana. Pristup za vozača i suvozača je, naravno, preko ikoničnih škarastih vrata, koja su prvi put predstavljena na Countachu i koja su postala Lamborghinijev V12 potpis.

  • +81
Lamborghini Countach LPI 800-4 Izvor: Promo fotografije / Autor: Automobili Lamborghini

Inženjering performansi za novu eru

Countachov V12 motor legendaran je koliko i njegov dizajn. Originalni Countach imao je uzdužno montiran stražnji motor, bočne hladnjake iz Formule 1, kao i mjenjač okrenut prema naprijed i konstrukciju s cijevnim okvirom, zajedno s putničkim prostorom koji je pomaknut naprijed. Ovaj pristup inženjeringu sportskih automobila bio je jednako revolucionaran kao i njegov nevjerojatan izgled.

Položaj motora odabran je s obzirom na raspodjelu težine i ravnotežu, a naravno dvanaesterocilindrični motor s prirodnim usisom isporučivao je posebno emocionalnu snagu na najvišoj razini. Countach je razvio najbolje dostupne tehnologije kako bi ponudio iznimno vozilo: ova vizionarska filozofija ogleda se u Countachu LPI 800-4, koji koristi najbolje od trenutnih Lamborghinijevih tehnologija i inženjeringa kako bi pružio performanse koje se od jednog Countacha očekuju 2021. godine.

Lamborghinijev V12 motor obujma 6,5 litara, snage 780 KS, kombiniran je s 48-voltnim e-motorom montiranim izravno na mjenjač, ​​pružajući daljnjih 34 KS za trenutni odziv i povećane performanse: to je inovativna i jedinstvena arhitektura koju je Lamborghini razvio za Sián, tj. je jedina blaga hibridna tehnologija koja stvara izravnu vezu između elektromotora i kotača, čuvajući čisto ponašanje V12 motora. E-motor pokreće superkondenzator koji daje tri puta veću snagu u usporedbi s litij-ionskom baterijom iste težine.

Monokok šasija i sve ploče karoserije izrađene su od ugljičnih vlakana, pružaju optimalno lagano rješenje kao i izuzetnu torzijsku krutost: Countach LPI 800-4 ima tzv. suhu težinu od 1595 kg za omjer suhe težine i snage 1,95 kg /KS. Vidljive vanjske značajke od ugljičnih vlakana dostupne su u prednjem razdjelniku, oko prednjeg prozora i retrovizora, poklopcima poklopca motora motora i usisnoj ploči, a uvijek je prisutan u posebnim detaljima interijera.

Pokretni otvori za zrak proizvedeni najsuvremenijom tehnologijom 3D ispisa i fotokromatski krov-koji se mijenja iz čvrstog u prozirni pritiskom na gumb-podsjećaju da je ovaj automobil, unatoč povijesnoj inspiraciji, budućnost automobilski screensaver za 21. stoljeće.

Lamborghini Countach LPI 800-4; interijer Izvor: Promo fotografije / Autor: Automobili Lamborghini

Svjetski debi na The Quail: A Motorsports Gathering, SAD

Countach LPI 800-4 predstavljen je u 'The Quailu' (SAD) u posebnoj bijeloj boji Bianco Siderale, koja sadrži dašak sedefasto plave boje i podsjeća na vlastiti Couruch LP 400 S Ferruccia Lamborghinija, upotpunjen unutrašnjošću od crvene i crne kože.

Unutrašnjost također posuđuje originalni Countach u kontekstu modernog vozila. Klasična i luksuzna koža ima geometrijske šavove na posebno dizajniranim udobnim sjedalima i nadzornoj ploči, s kvadratnim motivom koji upućuje na odvažni stil i optimizam dizajna i tehnologije iz 1970-ih.

Countach LPI 800-4 20-colni (prednji) i 21-colni (stražnji) kotači stvoreni su u ‘telefonskom’ stilu 1980-ih, opremljeni karbonskim keramičkim kočionim diskovima i gumama Pirelli P Zero Corsa.

Vlasnici ekskluzivnog Countach LPI 800-4 u ograničenom izdanju mogu birati između niza povijesnih vanjskih boja, uglavnom u jednobojnim bojama poput legendarnih Impact White bijele, Giallo Countach žute i Verde Medio zelene. Nadalje, suvremena paleta nudi moderne završne obrade, uglavnom metalik boje poput sive, ljubičaste Viole Pasifae i plave Blu Urana. Interijer je dostupan u četiri konfiguracije, jednobojne ili dvobojne, također s mogućim posebnim izborom boja za tepihe (pet boja), nebo i šavove.

Središnji 8,4-inčni HDMI zaslon osjetljiv na dodir, ekskluzivan za LPI 800-4, upravlja kontrolama vozila, uključujući povezivost i Apple CarPlay. Također ima poseban gumb pod nazivom 'Stile' (dizajn): kada se pritisne, privilegiranoj publici objašnjava Countachovu filozofiju dizajna.

Proizveden u seriji od 112 primjeraka, broj označava interni naziv projekta 'LP 112' koji se koristio tijekom razvoja izvornog Lamborghini Countacha. Countach LPI 800-4 isporučivat će se od prvog tromjesečja 2022. vlasnicima diljem svijeta, koji imaju privilegiju upravljati dijelom automobilske povijesti reinterpretiranim za budućnost. Naravno, to ima i svoju cijenu, a ona iznosi oko 2 milijuna eura.