Best in Class

Euro NCAP objavio koji su modeli najbolji u klasi u 2022.; Tesla Model S i Model Y na samom vrhu

12.01.2023 u 10:29

Bionic
Reading

Ovi rezultati naglašavaju važnost ocjene od pet zvjezdica Euro NCAP-a za uspostavljanje sigurnosti, vjerodostojnosti i kvalitete na europskom tržištu za proizvođače vozila u Europi, ali i izvan europskih granica

Euro NCAP je objavio pobjednike za 2022., najprometniju godinu organizacije za sigurnost. Ovo su automobili koji su postigli najviše ukupne ocjene, na temelju njihovih rezultata za tehnologije zaštite odraslih putnika, zaštite djece, zaštite ranjivih korisnika i sigurnosnih pomoćnih tehnologija.

Po prvi put na ovoj listi nalaze se dva automobila iz Tesle i dva kineska novaka na europskom tržištu. Ovi rezultati naglašavaju važnost ocjene od pet zvjezdica Euro NCAP-a za uspostavljanje sigurnosti, vjerodostojnosti i kvalitete na europskom tržištu za proizvođače vozila u Europi, ali i izvan europskih granica.

Euro NCAP Best in Class Cars of 2022 Izvor: Ostale fotografije / Autor: Euro NCAP

Pobjednici po kategorijama

Hyundai IONIQ 6 osvaja nagradu za najboljeg u klasi u kategoriji velikih obiteljskih automobila. Kineski ORA Funky Cat je pobjednik u kategoriji malih obiteljskih automobila. Tesla Model S je pobjednik u kategoriji Executive Car, a Tesla Model Y u kategoriji malih terenskih vozila i na kraju, kineski WEY Coffee 01 u kategoriji velikih terenskih vozila.

Treba napomenuti i to da neke kategorije možda neće biti zastupljene, jer je Euro NCAP testirao premalo automobila te klase 2022.

Hyundai IONIQ 6

Ovaj novi model korejskog proizvođača je postigao iznimno visoke rezultate u zaštiti odraslih putnika s 97 posto bodova. Potpuno električan i s najnovijim sigurnosnim tehnologijama, IONIQ 6 zasigurno slijedi putanju nedavnih automobilskih razvoja. Za dječje putnike, IONIQ 6 je pružio dobru zaštitu za sve kritične dijelove tijela i 6- i 10-godišnjih lutki u testovima prednjeg pomaka i bočne barijere te je osvojio najviše bodova u ovom dijelu ocjenjivanja.

Kineski modeli automobila mnoge iznenadili

2022. bila je značajna po broju novih kineskih brendova koji su došli u Europu i postigli sjajne rezultate. Nakon nekoliko neuspješnih pokušaja proboja na europsko tržište u prošlosti, nekoliko proizvođača pokazuje da se kineski brendovi sada mogu sigurno natjecati s dobro etabliranim europskim brendovima. U kategoriji malih obiteljskih automobila, ORA Funky Cat izuzetno je dobro opremljen i, budući da je na vrhu svoje klase, nadmašio je nekoliko poznatih marki.

Drugi automobil kineske marke na našoj ljestvici najboljih u klasi je WEY Coffee 01, ponovno vrhunski opremljen i s dobrim performansama u svim kategorijama. Slijedi ga LEXUS RX, koji ovdje zaslužuje spomen.

Tesla Model S i Model Y na vrhu

Tesla je izvršila veliki utjecaj na europsko tržište automobila zahvaljujući svom dizajnu i etosu. Tvrtka je također odlučila stvoriti ime za svoju marku u sigurnosnim performansama.

I Model S i Model Y osvojili su najvišu ocjenu koju je Euro NCAP dodijelio u svojim protokolima 2020/2022 od 92 posto. Ove ocjene i nagrade rezultat su Teslinog dvostrukog pristupa sigurnosnom inženjerstvu, koji paralelno razvija pasivne i aktivne sigurnosne sustave, stvarajući arhitekturu čiji je cilj i smanjenje učinaka nesreće i pomoć u njezinom izbjegavanju.

  • +9
Euro NCAP objavio koji su modeli najbolji u klasi u 2022. Izvor: Ostale fotografije / Autor: Euro NCAP

Isto tako, i Tesla Model S i Tesla Model Y imaju visoke rezultate u zaštiti odraslih putnika i oba su vozila postigla najveći rezultat od 98 posto u sustavu sigurnosne pomoći od svih vozila na ovom popisu. Tesla Model S također je najbolji u klasi u kategoriji Pure Electric.

'2022. bila je jedna od najprometnijih godina Euro NCAP-a dosad i vidjeli smo mnogo novih proizvođača automobila i novih tehnologija. Jasno je da proizvođači automobila dobru ocjenu na Euro NCAP-u smatraju ključnom za uspjeh u Europi. To može značiti samo bolju sigurnosnu opremu i sigurnije automobile za sve europske potrošače.' rekao je Michiel van Ratingen, glavni tajnik Euro NCAP-a.