VIŠI KRITERIJI SIGURNOSTI

[FOTO/VIDEO] Euro NCAP Vizija 2030: Jasniji put za sigurnija vozila i veća sigurnost europskih potrošača

24.11.2022 u 08:03

Bionic
Reading

Dobrovoljna organizacija koja provodi carsh testove novih automobila koji se voze po europskim cestama će postupno uvesti virtualno testiranje, poboljšati testiranje za zaštitu ranjivih sudionika u prometu i uvesti poticaje za ocjenjivanje niza sustava za nadzor vozača od 2026.

Obično kad čitamo izvještaje s crash testiranja novih modela automobila, barem nama Europljanima, uvijek na pamet pada jedna dobrovoljna organizacija koja to i provodi: European New Car Assessment Programme (Euro NCAP) osnovane 1996. godine. Sjedište ove organizacije je u Leuvenu (Belgija), s prvim rezultatima objavljenim u veljači 1997. Izvorno ga je pokrenuo Laboratorij za istraživanje prometa pri Ministarstvu prometa Ujedinjenog Kraljevstva, ali kasnije ga je poduprlo nekoliko europskih vlada, kao i Europska unija.

2022. godine, Euro NCAP je službno primio u svoje članstvo i Norvešku upravu za javne ceste (NPRA), dodatno proširujući mrežu europskih država članica, regija, klubova mobilnosti, potrošačkih organizacija i autoosiguratelja koji zajedno rade na unapređenju sigurnosti na cestama. NPRA je odgovorna za cjelokupnu sigurnost cestovnog prometa u Norveškoj, s ambicijom da do 2050. nema smrtnih slučajeva i teško ozlijeđenih sudionika u prometu, surađujući i koordinirajući rad s nekoliko drugih nacionalnih tijela i organizacija koje rade na sigurnosti prometa.

Da bi automobili bili sigurniji

Posve je normalno da i takva organizacija, čiji je slogan 'Za sigurnije automobile', ima neku viziju toga što će raditi u budućnosti. Tako je Euro NCAP ovog mjeseca objavio svoju novu Viziju 2030: Sigurnija budućnost za mobilnost (Safer Future for Mobility).

Ta Vizija ocrtava jasniji put za sigurnija vozila i nudi veću sigurnost europskim potrošačima. Ova mapa puta postavlja fokus sigurnosti vozila za europsku industriju u sljedećem desetljeću, ali također predstavlja ulogu koju će Euro NCAP igrati u kontekstu buduće mobilnosti. U ovom planu, Euro NCAP se također obvezuje poticati razvoj sigurnosti vozila i testiranje koje odražava raznolikost europskog stanovništva.

Objavljivanje Vizije 2030 uspostavlja ključna područja fokusa za europsko tržište novih vozila – i za postojeće dionike automobilske industrije, ali i za nove dionike industrije koji prethodno nisu bili uključeni u proces Euro NCAP-a.

Odražavajući tehnološki pomak kako bi se potaknule tehnologije potpomognute i automatizirane vožnje, četiri ključna područja procjene Euro NCAP-a - na snazi ​​od 2009. - bit će prilagođena četirima različitim fazama potencijalnog sudara: Sigurna vožnja; Izbjegavanje sudara; Zaštita od sudara; i Sigurnost nakon sudara. Ova će promjena stupiti na snagu od 2026., s prelaskom na Euro NCAP na trogodišnji ciklus ažuriranja protokola.

Euro NCAP će postupno uvesti virtualno testiranje, poboljšati testiranje za zaštitu ranjivih sudionika u prometu i uvesti poticaje za ocjenjivanje niza sustava za nadzor vozača.

Ključni dodaci programu Euro NCAP koji se raduju 2030. također uključuju:

  • Testiranje i procjena potpomognutih i automatiziranih sustava za podršku vozaču
  • Procjena tehnologije koja prati stanje vozača i kognitivnu distrakciju
  • Zahtjevi za daljnje poboljšanje stvarne učinkovitosti tehnologije pomoći pri brzini
  • Testovi aktivne sigurnosti koji pobliže simuliraju stvarna cestovna okruženja i ispituju dizajn interakcije čovjek-stroj (HMI), osiguravajući robusnije i učinkovitije sustave pomoći vozaču
  • Ispitivanje i procjena sigurnosnih funkcija omogućeno komunikacijom V2V, V2I i V2X
  • Testovi pasivne sigurnosti koji daju veći fokus na ravnopravnost spolova i sve stariju populaciju vozača/putnika
  • Procjena rizika od požara i toplinskog proboja u električnim vozilima i poboljšane informacije za prve i druge hitne službe
  • Promicanje najbolje prakse u sigurnosti vozila i pristupu podacima.
Mazda CX-60 na Euro NCAP testiranjima Izvor: Ostale fotografije / Autor: Euro NCAP

Euro NCAP usmjerava svoj cilj na nove programe koji će procijeniti sigurnost motocikala i motornih skutera s 'vozila s motorom na dva kotača', kao i lakih i teških teretnih vozila, nastojeći riješiti preveliku zastupljenost ovih vozila u prometnim nesrećama s poginulima i teškim ozljedama.

Unatoč napretku sigurnosti posao još nije gotov

'Postignuća Euro NCAP-a u njegovoj 25 godina dugoj povijesti dokaz su trajnog uspjeha i važnosti programa. Unatoč velikom razvoju sigurnosti u osobnim automobilima, naš posao nije završen. Euro NCAP čvrsto vjeruje da ima potencijal za daljnje poboljšanje sigurnosti vozila u sljedećem desetljeću u potpori Vision Zero koja nastoji eliminirati poginule i teško ozlijeđene u prometnim nesrećama,' kaže dr. Niels Ebbe Jacobsen, predsjednik Euro NCAP-a.

Tesla Model S na Euro NCAP testiranjima Izvor: Ostale fotografije / Autor: Euro NCAP

‘Automobili postaju sve napredniji kako proizvođači rade prema svom cilju autonomnih i povezanih vozila. Još ne živimo u eri potpuno samovozećih automobila, ali tehnologije za podršku u vožnji postaju široko rasprostranjene. S obzirom na važnost ovih potpomognutih i automatiziranih tehnologija vožnje, Euro NCAP će usvojiti pristup kazni/nagrađivanja za automobile koji nude ove sustave. Također, Euro NCAP namjerava u ocjenu uključiti sve oblike povezivanja i različite standarde tehničke komunikacije ocjenjujući svaku sigurnosnu funkciju na tehnološki neutralan način.

Pravovremenim razvojem dobrovoljnih standarda za naprednu sigurnosnu tehnologiju, Euro NCAP vidi priliku da djeluje kao katalizator za ubrzavanje prihvaćanja i promicanje najbolje prakse, ne samo za osobna vozila već i u floti gospodarskih vozila', kaže Michiel van Ratingen, tajnik Euro NCAP-a Općenito. 'Suradnja s industrijom je esencijalna i ključna je za naš uspjeh. Radujemo se što ćemo zajedno raditi na ispunjavanju ciljeva zacrtanih za sljedeće desetljeće.'

Euro NCAP želi iskreno zahvaliti svima u sektoru koji su dali doprinos za 'Euro NCAP viziju 2030: Sigurnija budućnost za mobilnost'. Ovaj plan Vizije 2030. izrađen je u bliskoj suradnji s ANCAP-om. Australski program za procjenu novih automobila, koji se češće naziva ANCAP SAFETY, neovisni je 'glas' Australije i Novog Zelanda o sigurnosti vozila.