unp

[FOTO/VIDEO] Dacia pojasnila prednosti vožnje na ukapljeni naftni plin: Evo što trebate znati o ovom energentu

13.10.2021 u 08:12

Bionic
Reading

U brojnim se zemljama UNP smatra čistim gorivom, a svaki Dacijin model dostupan je u inačici s motorom ECO-G, pokretanim UNP-om, što njihovu ponudu čini jedinstvenom na tržištu i dobitnim rješenjem za kupca i planet

Što kad bi ukapljeni naftni plin (UNP ili eng. LPG od Liquefied petroleum gas) bio na glasu kao najbolje pogonsko gorivo za automobile? Valja spomenuti da je riječ o gorivu čije kvalitete nisu naširoko poznate: ekološki je prihvatljivo, pristupačno i sigurno. Ima i smisla s obzirom na rastuće cijene goriva i globalne napore da se smanje emisije CO₂. No, koliko je jednostavno koristiti plin? Je li praktično? Kako napuniti spremnik na benzinskoj postaji? Damien, voditelj odjela za međusektorske usluge pri Daciji, objasnio nam je zašto ukapljeni naftni plin usrećuje toliko kupaca koji su odabrali Dacijin dvogorivni motor ECO-G. Zaključak je jednostavan: jednom kad prijeđete na plin, nikad se nećete vratiti na staro!

Ukapljeni naftni plin... Zvuči opasno i zagađuje! Netočno! Istina je potpuno suprotna. UNP je neshvaćen i kupci od njega zbog toga zaziru. Na glasu je kao opasan i zastarjeo, što je potpuno neutemeljeno. UNP je kao gorivo usavršavan desetljećima; sada je siguran, pouzdan i jednostavan. Znalcima pruža puno veselja jer je riječ o jeftinijem gorivu koje karakterizira manja potrošnja. Kao i dizel? Da, ali je još jeftiniji, a pritom ispušta manje CO₂ i manje čestica čađi. U brojnim ga se zemljama smatra čistim gorivom, stoga UNP vrijedi bolje upoznati. Svaki Dacijin model dostupan je u inačici s motorom ECO-G, pokretanim UNP-om. To Dacijinu ponudu čini jedinstvenom na tržištu i dobitnim rješenjem za kupca i planet.

Vozite pametno uz UNP Izvor: Promo fotografije / Autor: Renault Group

UNP: gorivo koje ide ukorak s vremenom

UNP nije niti za specijaliziranu upotrebu, niti prolazni trend. Naprotiv! Upotrebljava se kao pogonsko gorivo od 1979., a u međuvremenu je pokorio svijet. Najviše se koristi u Koreji, Rusiji, Tajlandu, Meksiku i Turskoj. U Europi su predvodnici Poljska, Ukrajina i Italija. Danas UNP pokreće 28 milijuna vozila diljem svijeta.

Damien dodaje da se 'prihvaćanje UNP -a u tim zemljama može objasniti ili prisustvom golemih rezervi prirodnog plina ili poreznim olakšicama jer ga se smatra čistim gorivom (manje emisije CO₂ i niže naknade za onečišćenje okoliša)'. Primjerice, vozila pokretana UNP-om u Francuskoj nose oznaku Crit’Air 1, a u Španjolskoj oznaku ECO.

Što je UNP?

UNP, odnosno ukapljeni naftni plin, mješavina je lakih ugljikovodika, uglavnom butana (koji se koristi u domaćinstvima) i propana. Riječ je o potpuno neotrovnu plinu. Kad izgara, ne proizvodi gotovo nikakve sitne čestice i pomaže smanjiti emisije NOx za koje je poznato da uzrokuju respiratorne bolesti. Ukupno 60 posto UNP-a dobiva se iz prirodnog plina.

Zahvaljujući dvama spremnicima, u dvogorivnoj inačici motor radi i na benzin i na UNP. Vozač može samostalno odabrati koje gorivo želi koristiti. U prosjeku UNP ispušta 10 posto manje CO₂ od benzina. U Europi je UNP dostupan na 32.000 postaja, odnosno na četvrtini ukupne mreže benzinskih postaja.

Sporiji rast UNP-a u drugim zemljama posljedica je nedostatka osviještenosti o njegovim prednostima i manjeg broja benzinskih postaja koje nude tu vrstu goriva.

Dacijina hrabra odluka da se usredotoči na UNP

Većina automobila pokretanih dvogorivnim motorom naknadno je opremljena potrebnom opremom. Riječ je o procesu koji zahtijeva suradnju sa specijaliziranim prerađivačima koji nisu dio proizvođačeve mreže. No, u protekle je dvije godine UNP-u porasla popularnost. Prodaja je u jeku rasta cijena benzina i dizela doživjela pravi procvat pa danas svjedočimo sve većem broju vozila sa serijski ugrađenim dvogorivnim motorom. Dacia je odvažna marka koja iz temelja mijenja svijet automobila svojim jedinstvenim poslovnim modelom i esencijalnim pristupom razvoju pristupačnih i suvremenih vozila. Dacia vjeruje u UNP od 2010. Trenutno je jedina marka na tržištu koja nudi UNP kao opciju u svim modelima pokretanim termičkim motorima, što samo dokazuje njezinu hrabrost!

'Dacia je učinila UNP pristupačnijim rješenjem tako što ga je ponudila u svim svojim modelima – Sanderu, Sanderu Stepway, Loganu, Dusteru i novom Joggeru, prepoznatljivima po oznaci ECO-G', izjavio je Damien.

I tako UNP doživljava eksplozivan rast! U Francuskoj se, primjerice, prodaja učetverostručila u prvoj polovici 2021. u usporedbi s 2020., a u usporedbi s 2019. čak je 15 puta veća. Za ovaj znatan rast zaslužna je prvenstveno Dacia: 2020. Dacijina vozila činila su 78 posto svih novih vozila s pogonom na UNP prodanih u Francuskoj. U Hrvatskoj je naprimjer prodaja plinskih inačica na Daciji skočila s 3 posto u 2019. na 64 posto u 2021. To je fantastičan rezultat koji puno govori o tome kako su UNP i Dacijina filozofija idealan spoj!

  • +2
Dacija pojasnila prednosti vožnje na ukapljeni naftni plin Izvor: Promo fotografije / Autor: Jean-Brice Lemal

Eco-G: Dacijin LPG sustav bez komplikacija

Činjenica da se Dacijin provjereni UNP sustav ugrađuje na motor TCE 100 ECO-G već na proizvodnoj liniji znak je sigurnosti i pouzdanosti. Može se pohvaliti istim trajanjem jamstva proizvođača (3 godine / 100.000 km), troškovima održavanja i servisnim intervalima te obujmom prtljažnika kao i benzinska inačica. Spremnik za UNP optimalno je smješten na mjestu gdje se obično nalazi rezervni kotač.

Brojni novi kupci osjećaju se sigurnijima zahvaljujući originalnoj opremi i jamstvu proizvođača te s oduševljenjem prihvaćaju Dacijinu ponudu. Inačice s pogonom na UNP činile su 20 posto Dacijine prodaje 2020. U prvoj polovici 2021. činile su 28 posto ukupne prodaje. To je prava priča o uspjehu, posebno kad se u obzir uzmu brojne prednosti.

Dacijina ponuda inačica ECO-G je:

  • praktična: obujam prtljažnika ostaje isti, bez obzira na dodatni spremnik za plin. Otvor za punjenje spremnika UNP-a nalazi se na istom mjestu gdje i onaj za punjenje benzina.
  • ekonomična: motor troši više UNP-a nego benzina, ali prosječna je cijena UNP-a u Hrvatskoj 50 posto niža. Kupovna cijena inačica Dacia ECO-G brzo se isplati. Zbog dvogorivnog motora automobil ima dva spremnika za gorivo pa je doseg s jednim punjenjem veći od 1000 km. Primjerice, pogonjen UNP-om, novi Sandero ECO-G nudi 1300 km dosega.
  • ekološki prihvatljiva: kad ih pokreće UNP, Dacijini automobili ispuštaju 10 posto manje CO₂ od benzina, a pritom razvijaju više snage i okretnog momenta.
  • jednostavna: doseg sa svakim spremnikom jasno je istaknut na instrumentnoj ploči. Automobil se automatski prebacuje na benzinski pogon kad se spremnik UNP-a isprazni.

S toliko argumenata u njegovu korist, Dacijin odabir UNP-a kao pogonskog goriva očito je pametna i ekološki osviještena odluka. Dobitna kombinacija i za vozače i za planet.

'Dacijini kupci vrlo su pragmatični i traže vozilo koje im je korisno u svakodnevnom životu. Zahvaljujući dvogorivnom motoru s dvama spremnicima, UNP omogućuje doseg veći od 1000 km, a u slučaju novog Dacia Sandera i do 1300 km', objašnjava Damien.